# #

2 Ιουν 2011

Συλλογή υπογραφών για τα διόδια στο Δήμο Δίου – Ολύμπου



ds_dio_olympoy_2Αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο
Στη Περιφέρεια παραπέμπει           
το θέμα του δημοψηφίσματος
Τη συλλογή υπογραφών από τους Δημότες Δίου – Ολύμπου για το θέμα των διοδίων, αλλά και ερώτημα στην Περιφέρεια για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος , αποφάσισε το Δημοτικού Συμβούλιο Δίου – Ολύμπου, σε μια «μαραθώνια» συνεδρίαση που έγινε το βράδυ της Δευτέρας στο Λιτόχωρο. Οι προτάσεις και απόψεις πολλές για το επίμαχο θέμα των διοδίων, το οποίο ταλανίζει την Πιερία από το 2007, χρονιά που ψηφίστηκε η σύμβαση παραχώρησης της εθνικής οδού σε ιδιώτες. Η συνεδρίαση, στην οποία συμμετείχαν και μέλη της Επιτροπής Αγώνα κατά των διοδίων, ξεκίνησε με εισήγηση του κ. Νίκου Λάππα, ο οποίος ζήτησε από το προεδρείο να γίνει η ...
συγκεκριμένη συνεδρίαση. Ο κ. Λάππας χαρακτήρισε το ζήτημα των διοδίων πολύ σοβαρά για τον τόπο, προτείνοντας το σώμα να λάβει απόφαση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, το οποίο θα μπορούσε να αποτελέσει μέτρο πίεσης. Ζήτησε δε από το σώμα  να δοθεί η θετική ψήφος για την προετοιμασία δημοψηφίσματος, αλλά και να συσταθεί μια επιτροπή, η οποία να διεκδικήσει την κατασκευή του παράπλευρου οδικού δικτύου, την άμεση μείωση της τιμής των διοδίων, αλλά και να δοθούν κάρτες ελευθέρας στους κατοίκους της περιοχής.
Ο κ. Δημόπουλος
Στη συνέχεια ακολούθησαν οι τοποθετήσεις  των επικεφαλείς των δημοτικών παρατάξεων. Ο κ. Κώστας Δημόπουλος κατήγγειλε για πολλοστή φορά τη συγκεκριμένη σύμβαση, αλλά και τον υπουργό που την υπέγραψε, χωρίς να τον κατονομάσει. Σχετικά με τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος είπε πως δεν υπάρχει αντιπρόταση, τονίζοντας παράλληλα και το υψηλό κόστος που έχει μια τέτοια διαδικασία.  Ζήτησε ο δήμος να πιέσει να γίνουν τα παράλληλα έργα και το δημοτικό συμβούλιο να βγάλει ένα ψήφισμα διαμαρτυρίας.


Ο κ. Τσιφοδήμος
Ο κ. Σάκης Τσιφοδήμος επέρριψε ευθύνες και στα δύο μεγάλα κόμματα για την υπογραφή της συγκεκριμένης σύμβασης, ωστόσο υπεραμύνθηκε τη στάση που κράτησε στο θέμα ο  κ. Σουφλιάς, ως Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, εν αντιθέσει με τον κ. Μαγκριώτη. «Η Νέα Δημοκρατία και οι υπουργοί της, άκουγαν περισσότερο», είπε χαρακτηριστικά. Ο τέως δήμαρχος Λιτοχώρου ζήτησε να αλλάξει η σύμβαση παραχώρησης, προσθέτοντας πως για να υπάρξουν αποτελέσματα στο θέμα αυτό θα πρέπει να γίνουν δυναμικές κινητοποιήσεις, ενώ χαρακτήρισε… τραβηγμένο γεγονός τη διενέργεια δημοψηφίσματος.
Η κα Κουρίτα
Η Επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Δήμου Δίου – Ολύμπου κα Κατερίνα Κουρίτα, επέρριψε ευθύνες και στα δύο μεγάλα κόμματα (ΠΑΣΟΚ - ΝΔ) για την ψήφιση της συγκεκριμένης σύμβασης, που δίνει το δικαίωμα στις εταιρίες να τοποθετούν διόδια όπου θέλουν.  «Είναι η πολιτική του μνημονίου αυτή.  Το ξεπούλημα των πάντων», είπε. Όσον αφορά στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, είπε πως δεν εξυπηρετεί κανέναν, ζητώντας να συσταθεί μια λαϊκή επιτροπή αγώνα για το θέμα αυτό.
Ο κ. Φαρμάκης
Ο Αναπληρωτής Δήμαρχος Δίου – Ολύμπου κ. Γιώργος Φαρμάκης, απευθυνόμενος προς τους δημοτικούς συμβούλους, είπε πως υπάρχουν δύο τάσεις μέσα στο συμβούλιο. Η μία που θέλει κατάργηση των διοδίων και η δεύτερη που ζητά την κατασκευή των παράπλευρων έργων, ζητώντας να σταθούν στο θέμα των έργων, τα οποία είναι υποχρέωση της εταιρίας. «Να υπάρχει ένα εναλλακτικό παράπλευρο δίκτυο και να δίνει τη δυνατότητα με την χρήση του, να διασχίζεται ο νομός και να μην γίνεται χρήση της εθνικής οδού», είπε ο κ. Φαρμάκης. Αναφορικά με το δημοψήφισμα συμφώνησε με τον κ. Δημόπουλο ως προς το κόστος μιας τέτοιας διαδικασίας, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο που τα οικονομικά του δήμου είναι σε άσχημη κατάσταση.  Τόνισε δε πως αν το Δημοτικό Συμβούλιο αποφασίσει θετικά στη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, υπάρχει ενδεχόμενο να απαντήσει αρνητικά η Περιφέρεια, αρμοδιότητα της οποίας είναι μια τέτοια ενέργεια. Σημειώνεται πως η νομική υπηρεσία του δήμου εισηγήθηκε στο σώμα αρνητικά ως προς τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, καθώς τα θέμα των διοδίων είναι εθνικό.
Τοποθετήσεις
Ακολούθησαν τοποθετήσεις των δημοτικών και τοπικών συμβούλων, οι οποίοι αναφέρθηκαν στο τεράστιο πρόβλημα  που δημιουργούν στην περιοχή τους τα διόδια, αλλά και η κατασκεή των έργων, με το κλείσιμο κόμβων, όπως στη Σκοτίνα. Στη συνέχεια το λόγο έλαβε ο Νομικός Σύμβουλος της Επιτροπής Αγώνα κ. Δημήτρης Σιανίδης, ο οποίος υπεραμύνθηκε της πρότασης για διεξαγωγή δημοψηφίσματος, το οποίο θα μπορέσει να αποτελέσει μοχλός πίεσης για το θέμα των διοδίων. Το λόγο επίσης, έλαβαν τα μέλη της επιτροπής Ηλίας Τσολακίδης και Ευγένιος Παπαδόπουλος, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας Γιώργος Μπούρος και η Πρόεδρος των Επαγγελματιών Λιτοχώρου Φανή Κουτσιμανή. Μετά από αρκετή συζήτηση το σώμα αποφάσισε τη συλλογή υπογραφών και τη παραπομπή του θέματος του δημοψηφίσματος στη Περιφέρεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.