# #

14 Φεβ 2011

Βασίλης Παλαιοκώστας: η επικίνδυνη γοητεία των ληστών


Οι ιππότες των ορέων τροφοδοτούν τη ρομαντική παραφιλολογία αιώνων. Στα πολυδιαβασμένα τους κεφάλαια η επίσημη ιστορία σιωπά. Ληστές, άξεστοι, ένοπλοι σκορπούσαν φόβο στο πέρασμά τους, έκλεβαν, έκαιγαν περιουσίες και καρδιές. Σκληροί και τρυφεροί, οι τέλειοι άνδρες. Χτυπούσαν τους «κακούς», βοηθούσαν τους «καλούς». Από τον Γιαγκούλα και τον Νταβέλη μέχρι τον Παλαιοκώστα. Ήρωες που πλάθει κάθε εποχή ανάλογα τις ανάγκες και τα πρότυπα.
Ο Βασίλης Παλαιοκώστας καταζητείται και όποιος βοηθήσει να πιαστεί θα...
λάβει 1.000.000 ευρώ ανταμοιβή. Το ποσό – εξαιρετικά δελεαστικό - ορίστηκε με απόφαση των υπουργών Προστασίας του Πολίτη και Οικονομικών. Η απόφαση ελήφθη λόγω των πρόσφατων ερευνών που τα αποτελέσματά τους κάνουν λόγο για εμπλοκή του Παλαιοκώστα σε τρομοκρατική οργάνωση.
Τα ρεπορτάζ χρησιμοποιούν φράσεις, όπως «ανθρωποκυνηγητό έχουν εξαπολύσει» και  «χρυσώνουν όποιον καρφώσει», που ενισχύουν το προφίλ του καταζητούμενου. Ένας άνδρας με στρατηγείο του σπηλιά που καταφέρνει να ξεγελά ένα οργανωμένο κράτος, το οποίο, ενώ δίνει μάχη με τους Τροϊκανούς για να παραμείνει αρτιμελές, προσφέρει ένα τέτοιο ποσό σε όποιον ανοίξει απλά το στόμα του.
Οι ιππότες των ορέων – ως στήλη στο Ρομάντζο – πρωταγωνιστούσαν στις γυναικείες φαντασιώσεις με τρόπο σαπουνόπερας. Αδίστακτοι, πλούσιοι και γοητευτικοί. Πονούσαν, έγειαναν με τρόπο μαγικό. Έβλαπταν, θυματοποιούνταν στην επόμενη σκηνή και τραβούσαν με το χαρακτήρα τους δάκρυα πόθου ή οργής.
Οι άντρες προτιμούν να ταυτίζονται με μύθους υπαρκτούς. Η «Παπαλάμπραινα» χορεύτηκε από λεβέντες με κορμοστασιά και πυγμή. Το τραγούδι – κλασσικός τσάμικος – περιγράφει την αληθινή ιστορία του παπα – Λάμπρου Ζέρβα και των 40 ληστών που διεκδικούσαν το σπίτι και την κόρη του.      
Ο Βασίλης Παλαιοκώστας (μαζί με τον μεγαλύτερο αδελφό του Νίκο) είναι η σύγχρονη μορφή του ληστή. Οι συντοπίτες τους μεταξύ αστείου και σοβαρού μιλούν για τους Ρομπέν των αδυνάτων. Για τους φαντομάδες που αθόρυβα δρουν ανθρωπιστικά. Το όνομα του Βασίλη πρωτακούγεται το 1986, κλοπές. Δυο χρόνια αργότερα βοηθά τον αδελφό του να δραπετεύσει από τις φυλακές Τρικάλων. Είναι η αρχή μιας πρώτης σειράς αποδράσεων για τα δύο αδέλφια, που γίνεται με τρόπο απλοϊκό. Ο Βασίλης πετάει το σκοινί πάνω από τον τοίχο της φυλακής, ο Νίκος σκαρφαλώνει και βγαίνει έξω.

Τη δεκαετία του ’90 η φήμη τους έχει βασιστεί στις ευρηματικές τους αποδράσεις. Συνεχίζουν ακάθεκτοι ληστείες σε βάρος τραπεζών και διαρρήξεις. Το 1995 οι Αφοί Παλαιοκώστα απαγάγουν τον επιχειρηματία Aλέξανδρο Xαΐτογλου. Tον κρατούν όμηρο για 4 ημέρες και ζητούν λύτρα 250 εκατομμύρια δρχ. Tα χρήματα παραδίδονται σε τόπο ερημικό και ο Xαΐτογλου αφήνεται ελεύθερος.

Μεσολαβούν διάφορα μπες – βγες στη φυλακή μέχρι που το καλοκαίρι του 2006 ο Βασίλης Παλαιοκώστας παίζει τον καλύτερο ρόλο της καριέρας του. Γίνεται ο  εμπνευστής της θεαματικότερης απόδρασης όλων των εποχών από τις καλύτερα φυλασσόμενες φυλακές της χώρας. Ελικόπτερο προσγειώνεται στο προαύλιο του Κορυδαλλού.

Σήμερα ποζάρει ξανά πρωτοσέλιδο. Είναι όμως η πρώτη φορά που λερώνεται το όνομά του με έναν θάνατο. Ο ήρωας που έχει μάθει να ξεγελά την εξουσία και να βρίσκει οπαδούς μακριά από αυτήν, παραπατά. Είναι η περίοδος τέτοια που οι χαρακτηρισμοί είναι θολοί και το μέσο δεν εξυπηρετεί το μήνυμα.

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.