Της Γαληνης Φουρα Μαιευτήρια σαμποτάρουν τον μητρικό θηλασμό και προωθούν συγκεκριμένες μάρκες βρεφικού γάλακτος. Το «πάρτι» με τις εταιρείες γάλακτος, όπως αποκάλυψε έρευνα της Εθνικής Επιτροπής Θηλασμού και του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού, συνεχίζεται, αφού μαιευτικές κλινικές έχουν αναλάβει την προώθηση των προϊόντων τους με τη μορφή δώρων προς τις μητέρες. Εφτά στις δέκα μητέρες (67%) φεύγουν από το μαιευτήριο με μια συνταγή «για να υπάρχει στο σπίτι σε περίπτωση που χρειαστεί», ακόμη κι όταν θηλάζουν στο ...
μαιευτήριο και τουλάχιστον μία στις τρεις (36%) με δείγματα σε σκόνη κατά παράβαση της νομοθεσίας. Ετσι εξηγείται γιατί έχουμε εντυπωσιακά μικρά ποσοστά μητρικού θηλασμού. Παρ’ ότι οι περισσότερες Ελληνίδες έχουν διάθεση να θηλάσουν, στον έκτο μήνα θηλάζει αποκλειστικά μόλις το 0,9% έναντι 12% στις ΗΠΑ.
Οι συνέπειες είναι σοβαρές για την υγεία του βρέφους και της μητέρας, ενώ παράλληλα, σύμφωνα με εκτιμήσεις παιδιάτρων, ο οικογενειακός προϋπολογισμός επιβαρύνεται περίπου με 5.000 ευρώ για το γάλα που χορηγείται τα δύο πρώτα χρόνια της ζωής του παιδιού. Η πρώτη εκτροπή που ανέδειξε η έρευνα είναι ότι σε πολλά μαιευτήρια το βρέφος αποχωρίζεται από τη μητέρα του και στο διάστημα αυτό μπορεί να πάρει ξένο γάλα, συχνά χωρίς να ερωτηθούν οι γονείς. Μόλις στο 27% των τοκετών φέρνουν το νεογέννητο στη μητέρα την πρώτη ώρα για να θηλάσει. Το 88% των Ελληνίδων ξεκινάει τον θηλασμό, τα βρέφη όμως παίρνουν παράλληλα και γάλα σε σκόνη. Μόνο το 41% θηλάζει αποκλειστικά από την πρώτη ημέρα. Τον πρώτο μήνα το ποσοστό αυτό πέφτει ακόμα περισσότερο, μόλις 20,7% των Ελληνίδων θηλάζουν αποκλειστικά τα παιδιά τους και τον τρίτο οι μισές από αυτές (11,1%).
«Η βιομηχανία δίνει εκατομμύρια για το ξένο γάλα», υπογραμμίζει στην «Κ» η διευθύντρια της Α΄ Παιδιατρικής Kλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μαρία - Αδαμαντία Μαλλιαρού, «αλλά και η Ελληνίδα μάνα έχει τεράστια ευθύνη. Δεν νοείται να έχει άδεια τοκετού ένα χρόνο και να μη θηλάζει το παιδί της». Η κ. Μαλλιαρού χαρακτηρίζει «εγκληματική πράξη» τη χορήγηση αναστολέων γαλουχίας (χάπια) στις μητέρες για να κόψουν το γάλα. «Αυτό απαγορεύεται από τη διεθνή βιβλιογραφία», τονίζει και προσθέτει ότι στο πλαίσιο του ανταγωνισμού τα μαιευτήρια θα γίνουν στο μέλλον περισσότερο «φιλικά» προς τα βρέφη.
Προς το παρόν, κανένα κρατικό ή ιδιωτικό μαιευτήριο δεν έχει πιστοποιηθεί ως Baby Friendly Hospital, όταν η Τουρκία έχει πιστοποίηση για 150 κλινικές. Αυτό προσπαθεί τώρα η Εθνική Επιτροπή Θηλασμού με επικεφαλής τον πρόεδρό της καθηγητή Παιδιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Γεώργιο Χρούσο. «Με επιχορήγηση από τα ΕΣΠΑ πρόκειται να συγκροτηθεί γραφείο που θα ελέγχει ποιες κλινικές διαθέτουν τις αναγκαίες προϋποθέσεις που έχει θέσει η ΠΟΥ», ανέφερε στην «Κ» ο καθηγητής. «Πρόσφατα ξεκίνησε στην Ελλάδα το rooming in και άρχισαν να μην κρατούν τα βρέφη μακριά από τις μητέρες τους. Το μητρικό γάλα περιέχει πολλές βιοενεργές ουσίες και δεν είναι εύκολο παρά τις προσπάθειες να το μιμηθούν, διότι υπερτερεί παντού. Το IQ των παιδιών που θηλάζουν είναι κατά τι υψηλότερο, παθαίνουν πολύ λιγότερες γαστρεντερίτιδες και τροφικές αλλεργίες τον πρώτο χρόνο της ζωής, έχουν μικρότερη πιθανότητα να γίνουν παχύσαρκα. Το κόστος για τις υπηρεσίες είναι μεγάλο».
Κόστος 5.000 ευρώ Ο διευθυντής της Παιδιατρικής Kλινικής του νοσοκομείου Ξάνθης, Δημ. Αδαμίδης, εκτιμά ότι το κόστος για τη χορήγηση ξένου γάλακτος για την οικογένεια τα δύο πρώτα χρόνια φτάνει τα 5.000 ευρώ. «Το μητρικό γάλα προστατεύει από οξεία γαστρεντερίτιδα κατά 53%, από αλλεργία στο γάλα (79%), από πνευμονία (27%). Το 8% των βρεφών εμφανίζει αλλεργία και το θεραπευτικό γάλα είναι πολύ ακριβό. Εκτιμώ ότι μόνο γι’ αυτές τις τρεις αιτίες εάν οι μητέρες θήλαζαν το σύστημα υγείας θα μπορούσε να εξοικονομήσει 2.000 ευρώ ανά βρέφος. Στις ΗΠΑ έχουν εκτιμήσει (Pediatric 2010) ότι θα εξοικονομούσαν 13 δισ. δολ. ετησίως και θα προλαμβάνονταν 900 θάνατοι κυρίως στη βρεφική ηλικία εάν η συντριπτική πλειοψηφία των μητέρων θήλαζε αποκλειστικά έως τον έκτο μήνα.
http://news.kathimerini.gr |
|
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.