# #

17 Ιαν 2011

Πυρ και μανία οι Βρυξέλλες. . . ???



Με την ψυχή στο στόμα τρέχει η κυβέρνηση να αποφύγει τις νέες υπο­βαθμίσεις που έρχο­νται από τους οίκους αξιολόγησης Moodys και Fitch. Μέσα στις γιορτές ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου ανέ­λαβε να διαπραγματευτεί με τους «εχθρούς» μας εκλιπαρώντας τους να καθυστερήσουν την υποβάθμιση για έναν - δύο μήνες, ώστε να μην προ­κληθεί νέα πολιτική αναταραχή στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Οι ξένοι όμως δεν πείστηκαν,...
με τον Fitch να ετοιμά­ζει την ανακοίνωσή του τις επόμενες μέρες. Το πλήγμα για την κυβέρνηση θα είναι διπλό διότι:

1Η υποβάθμιση θα κάνει λόγο για εκτροχιασμό των δημοσιονομικών μεγεθών, για μεγαλύτερη ύφεση στην πραγματική οικονομία, για δυσθεώ­ρητο δημόσιο χρέος και για έλλειμμα που ενδέχεται να κλείσει πάνω από το 10% το 2010! Επίσης αναμένεται να γίνει λόγος για ανεφάρμοστα μέτρα και αποφάσεις που έχουν ληφθεί. Για όλα αυτά η κυβέρνηση έχει επανει­λημμένως διαβεβαιώσει στο εσωτερι­κό και το εξωτερικό ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας και ότι εξακολου­θούμε να πηγαίνουμε καλά.

2Η απόφαση για επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου της τρόικας εξακολουθεί να έχει εμπό­δια, παρά τις περί του αντιθέτου δια­βεβαιώσεις του Μαξίμου. Η Γερμανία, η Αυστρία και η Ολλανδία δεν έχουν πειστεί ακόμη ότι το νερό μπήκε στο αυλάκι και ότι υπάρχει πραγματική πρόοδος στα δημοσιονομικά της Ελ­λάδας.
Μια υποβάθμιση τώρα θα δυσκό­λευε τον δανεισμό μας όχι μόνο από την ΕΚΤ, αλλά και από τις αγορές, που έχουν ανεβάσει τα σπρεντ των ομολόγων της Ελλάδας ακόμα και στις 1.000 μονάδες βάσης, που είναι ιστορικό υψηλό! Η κυβέρνηση προσπαθεί να ρί­ξει την αντίδραση των αγορών στη γε­νικευμένη αναταραχή στην ευρωζώνη, όμως οι καλά γνωρίζοντες ξέρουν ότι η πίεση έχει να κάνει κυρίως με τα πραγ­ματικά νούμερα της οικονομίας.
Οι «φίλοι»
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στο «Π» κυβερνητικό στέλεχος, «εάν δεν υπήρχε η ΕΚΤ να μας ξελασπώνει, τα σπρεντ του δανεισμού θα ανέβαιναν στα ύψη». Και αυτό επειδή τις τελευ­ταίες εβδομάδες η αγορά ομολόγων των περιφερειακών χωρών από την ΕΚΤ έγινε πιο επιθετική, όμως οι ενέρ­γειες αυτές απλώς συγκαλύπτουν το πρόβλημα.
Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, οι «φίλοι» της Ελλάδας και του πρωθυ­πουργού προσωπικά εντείνουν την κριτική τους κατά της οικονομικής πο­λιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση και οι προβλέψεις για αναπόφευκτη ελεγχόμενη πτώχευση είναι πλέον κα­θημερινό φαινόμενο.
Χθες μάλιστα ο οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί επανήλθε και σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό «Spiegel» δήλωσε ότι «τα προβλήματα χρέους που αντιμετωπίζουν η Ελλάδα και η Ιρλανδία θα μπορού­σαν να οδηγήσουν σε κατάρρευση της ευρωζώνης» και ότι «η Ελλάδα και η Ιρλανδία εξαρτώνται από την ΕΚΤ για τη χαλάρωση της νομισματικής πολι­τικής, την οποία όμως δεν επιθυμεί η Γερμανία».
«Ας πάρουμε για παράδειγμα την Ελλάδα», είπε. «Με βάση το καλύτερο σενάριο και σύμφωνα με το πρόγραμ­μα λιτότητας, το δημόσιο χρέος της θα ανέρχεται στο 160% του ΑΕΠ σε δύο χρόνια. Ποιος θα δανείσει λοιπόν την Ελλάδα με νέο χρήμα το 2013 εάν ξέ­ρει ότι σίγουρα θα έχει ζημίες σε πε­ρίπτωση όπου η χώρα χρεοκοπήσει; Η Ελλάδα θα αναγκαστεί σε αναδιάρ­θρωση χρεών σε κάθε περίπτωση».
Ο Ρουμπινί ανέφερε ότι τα ελληνικά αυστηρά μέτρα λιτότητας πνίγουν την οικονομία, καθώς οι υψηλότεροι φό­ροι σημαίνουν ότι οι άνθρωποι έχουν λιγότερα χρήματα να καταναλώσουν. «Εάν μειωθούν και οι κρατικές δαπά­νες, δεν μπορούν να γίνουν επενδύ­σεις για να δημιουργηθεί ανάπτυξη. Η κατάσταση αυτή θα προκαλέσει τερά­στιες δυσκολίες για τις κυβερνήσεις. Εάν ο κόσμος δεν μπορεί να δει φως στην άκρη του τούνελ, τότε δεν θα στηρίζει πλέον τις μεταρρυθμίσεις», καταλήγει.
Η κυβέρνηση παρακολουθεί αμή­χανα τις εξελίξεις βλέποντας ότι χάνει και το επικοινωνιακό παιχνίδι.
Έντονη δυσφορία επικρατεί, σύμ­φωνα με πληροφορίες, στους υψηλά ιστάμενους της Ε.Ε. για δύο γκάφες στις οποίες υπέπεσαν ο πρωθυπουρ­γός και ο υπουργός Οικονομικών.
1Μέσα στις γιορτές το Μαξίμου επέλεξε να κάνει διαρροές στα συνήθη παπαγαλάκια ότι ο πρωθυ­πουργός σκέφτεται να προχωρήσει σε εκλογές μέσα στην άνοιξη. Μάλιστα δόθηκαν και ημερομηνίες! Σκοπός της κυβέρνησης ήταν να επιχειρήσει νέο κύκλο εκβιασμού των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ όσο και της αντιπολίτευσης, αλλά κυρίως των πολιτών, ώστε να μην υπάρξουν αντιδράσεις για το πο­λυνομοσχέδιο - σκούπα.
Όμως οι μεταφράσεις του ελληνι­κού Τύπου πηγαίνουν... σφαίρα στις Βρυξέλλες, οι οποίες διεμήνυσαν στο Μαξίμου να κλείσει το θέμα αμέσως και να ξεχάσει τέτοιου είδους παζά­ρια που θα καθυστερούσαν την εφαρ­μογή του μνημονίου. Είναι η δεύτερη φορά που η Ε.Ε. απαίτησε να κλείσει η φημολογία πρόωρων εκλογών μέσα σε δύο μήνες και βεβαίως οι διαρροές κόπηκαν μαχαίρι.

2Η δεύτερη και πιο πρόσφατη γκά­φα έγινε προχθές, όταν ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου μίλησε σε αμερι­κανικό δίκτυο και δήλωσε με μεγάλη σιγουριά (και αλαζονεία) ότι θα υπάρ­ξει συνολική και μόνιμη λύση για το θέμα του χρέους στην Ε.Ε. μέσα στους επόμενους μήνες!
Στις Βρυξέλλες επικράτησαν πα­νικός και έντονη δυσαρέσκεια κα­θώς έτοιμη λύση δεν υπάρχει και τα πράγματα βρίσκονται σε επίπεδο διαβουλεύσεων ακόμα. Μάλιστα υπήρ­χε και η απαραίτητη οδηγία προς όλες τις πλευρές να μην γίνονται δηλώσεις που ανεβάζουν τις προσδοκίες των αγορών, καθώς η Ε.Ε. δεν φημίζεται για τις γρήγορες αποφάσεις της.
Όμως η δήλωση Παπακωνσταντίνου προκάλεσε νέο κύκλο δημοσιευμά­των, αφού έκανε τον γύρο του κόσμου, και τώρα οι προσδοκίες έχουν ανεβεί στα ύψη. Από το οικονομικό επιτε­λείο προσπάθησαν να κατεβάσουν τους τόνους λέγοντας ότι ο υπουργός απλώς μετέφερε το κλίμα των διαβου­λεύσεων. Η ζημιά όμως είχε ήδη γίνει καθώς η συνέντευξη δόθηκε ενώπιον κάμερας και η δήλωση αυτή καθαυτή ήταν ξεκάθαρη.
Τα έκανε θάλασσα
Η δεύτερη κίνηση της κυβέρνησης ήταν να προσπαθήσει να περάσει την γκάφα του Παπακωνσταντίνου ως έξυ­πνη πολιτική τακτική, καθώς, όπως δι­έρρευσαν, το είπε για να στριμώξει την Ε.Ε. να προβεί σε λύση πακέτο που θα αφορά όλες τις χώρες, συμπε­ριλαμβανομένης και της επιμήκυνσης του ελληνικού δανείου που ακόμα σκαλώνει!
Δεν είναι πάντως η πρώτη φορά που ο Παπακωνσταντίνου τα κάνει θάλασ­σα μιλώντας με ξένους δημοσιογρά­φους. Ας θυμηθούμε τις δηλώσεις πε­ρί «Τιτανικού», «χείλος του γκρεμού», «θα μας πάρουν και τα πουκάμισα οι αγορές», τοποθετήσεις που κόστισαν στη χώρα γιατί ανέβασαν τα σπρεντ των ομολόγων στα ύψη.
Ας θυμηθούμε επίσης τις διαβεβαι­ώσεις του προς ξένους επενδυτές και δημοσιογράφους ότι «το 2011 θα τα πάμε καλύτερα», «η ύφεση θα είναι μικρότερη», «δεν χρειάζονται άλλα μέτρα το 2010», «θα πιάσουμε τους στόχους» κ.λπ., που διαψεύστηκαν στην πράξη και βεβαίως είχαν τον ανάλογο αντίκτυπο όχι μόνο στις αγο­ρές, αλλά και στην αξιοπιστία της χώ­ρας μας ως σοβαρού διαπραγματευτή με την τρόικα και την Ε.Ε.

Στο Eurogroup της Δευτέρας οι ελπίδες της κυβέρνησης

Κρίσιμες θα είναι οι επόμενες Δευτέρα και Τρίτη για την ελληνική κυβέρνηση, καθώς συ­νεδριάζουν οι υπουργοί Οικονομίας της ευρωζώνης και της Ε.Ε. Παρά τις επίμονες προσπά­θειες του οικονομικού επιτελείου, μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει εάν θα τεθεί στην ατζέντα των αποφάσεων η επιμή­κυνση του ελληνικού δανείου.
Ο Παπακωνσταντίνου θα ανηφορίσει στις Βρυξέλλες με σκοπό να πιέσει για μια απόφα­ση που θα φορά επιμήκυνση στο σύνολο του δανείου και όχι μόνο στις από εδώ και πέρα δόσεις. Όμως δεν έχει λάβει σαφές μήνυμα από τις χώρες που στο περασμένο Eurogroup έβαλαν βέτο στην απόφαση, δηλαδή τις Γερ­μανία, Αυστρία και Ολλανδία. Κύριος λόγος είναι ότι ακόμη δεν έχουν πειστεί πως η δημο­σιονομική κατάσταση στη χώρα μας έχει μπει στον «σωστό δρόμο» και εάν τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί από την κυβέρνηση θα μπο­ρέσουν να εφαρμοστούν.
Τόσο η τρόικα όσο και οι Βρυξέλλες ανησυχούν για την κοινωνική αναταραχή αλλά και για την παράλυση του κρατικού μηχανισμού λόγω των μαζικών ανακατατάξεων και απολύσεων. Σε όλα αυτά προστίθεται και η εκτίμηση ότι, εάν συμπεριληφθούν οι οφειλές του κράτους σε Υγεία, ΟΤΑ και ασφαλιστικά ταμεία, τα με­γέθη που έχει ανακοινώσει πριν από μερικές μέρες το ΥΠΟΙΟ για τα αποτελέσματα του προϋπολογισμού για το 2010 θα επιβαρυνθούν και ειδικότερα το έλλειμμα και το χρέος.
Προβληματισμός υπάρχει και στο επιτελείο του αρμόδιου επιτρόπου Όλι Ρεν, που βλέπει ότι ο στόχος των εσόδων είναι ανέφικτος ακό­μη και με τις απανωτές παρατάσεις για την πε­ραίωση, που θεωρούνταν το «γερό» όπλο του υπουργείου Οικονομικών για να μπουν λεφτά στα ταμεία. Ο ίδιος ο Παπακωνσταντίνου είχε πείσει τον Όλι Ρεν για την αναγκαιότητα του μέτρου, διαβεβαιώνοντας ότι θα «πετύχει». Γι’ αυτό η τρόικα το δέχθηκε, παρότι είναι μέτρο προσωρινού χαρακτήρα και απαγορεύεται από το μνημόνιο.
Παλεύει για λύση η ευρωζώνη
Σε εσωτερικό έγγραφο της ΕΚΤ, που μεταβιβάστηκε στις Βρυξέλλες, υπάρχει η προειδοποίηση ότι, εάν δεν ληφθούν σύντομα οριστικές αποφάσεις, η Ε.Ε. κινδυνεύει με μια «άνευ προηγουμένου κρίση χρέους με απρόβλεπτες συνέπειες» και ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να μην επαναπαύονται στις εξαγορές κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ. Αυτή τη στιγμή οι λύσεις που εξετάζονται είναι:
1 Εφάπαξ φορολόγηση της τάξεως του 0,2% στα περιουσιακά στοιχεία των τραπεζών της ευρωζώνης, ώστε να συγκεντρωθούν 50 δισ. ευρώ. Βέβαια κάτι τέτοιο έχει ήδη συναντήσει τις αντιδράσεις αρκετών χωρών και βεβαίως των τραπεζών, που δεν φαίνονται διατεθειμένες να βάλουν το χέρι στην τσέπη. Ακόμα και να παρθεί η απόφαση, υπάρχει το θέμα ποιος θα υποχρεώσει τις τράπεζες να το αποδώσουν και συνεπώς η διαμάχη μπορεί να τραβήξει χρόνια ολόκληρα.
2 Η έκδοση ευρωομολόγου, που για τεχνικούς λόγους δεν αναμένεται να είναι άμεση. Σε αυτή την περίπτωση ενδέχεται να υπάρξει γραπτή δέσμευση των 27 στη Σύνοδο του Φεβρουαρίου, ώστε να λάβουν το μήνυμα οι αγορές και η έκδοση να πραγματοποιηθεί όταν ο μηχανισμός θα είναι έτοιμος.
3 Η αύξηση των κονδυλίων του ταμείου στήριξης της ευρωζώνης (EFSF) πέρα από τα 440 δισ. ευρώ και η αλλαγή κάποιων όρων ώστε να αυξηθεί το κονδύλι της ρευστότητας και να μειωθεί αυτό των εγγυήσεων, για να μπορούν να δοθούν χωρίς καθυστέρηση δάνεια σε χώρες όπως η Ισπανία ή το Βέλγιο με χαμηλό επιτόκιο.

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.