# #

13 Αυγ 2010

Το νερό κι ο λιγνίτης ανήκουν στους πολίτες....Οι κερδοσκόποι ελέγχοντας τις πρώτες ύλες εκβιάζουν τους καταναλωτές

Το νερό κι ο λιγνίτης ανήκουν στους πολίτες

Πλήρη αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας
Οι κερδοσκόποι ελέγχοντας τις πρώτες ύλες εκβιάζουν τους καταναλωτές
Στο επίκεντρο έντονων κοινωνικοοικονομικών και περιβαλλοντικών εξελίξεων βρέθηκε η ΔΕΗ τις τελευταίες ημέρες, μετά τις αξιώσεις που διατύπωσε η τρόικα για βίαιη απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας με πώληση του 40% των λιγνιτικών μονάδων -και ορυχείων- και του 40% των υδροηλεκτρικών μονάδων. Άμεση αλλά και δυναμική ήταν η αντίδραση του ισχυρότερου ....συνδικάτου της χώρας, της ΓΕΝΟΠ που βρίσκεται σε ετοιμοπόλεμη κατάσταση για την διαφύλαξη του δημόσιου πλούτου και των κεκτημένων της.
Στο πλευρό των εργαζομένων τάχθηκε από την αρχή η ΒΙΟΖΩ, αντιδρώντας στην επιχειρούμενη παραχώρηση των δημόσιων αποθεμάτων πρώτων υλών παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος στους κερδοσκόπους. Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της ΒΙΟΖΩ, Γιωργάκης Κωστής, «η ΔΕΗ πρέπει να μείνει κυρίαρχη κρατική επιχείρηση». Απαντώντας δε στα περί ανταγωνισμού εξηγεί: «Εμείς ξέραμε ότι ο ανταγωνισμός μειώνει τις τιμές. Τέτοιον ανταγωνισμό για να αυξηθούν οι τιμές του ρεύματος δεν έχουμε ξανασυναντήσει. Το θέμα λοιπόν δεν είναι ότι υπάρχει ανταγωνισμός, αλλά η προγραμματισμένη αύξηση της τιμής του ρεύματος προς όφελος των κερδοσκόπων. Έχουν στόχο να πάρουν στα χέρια τους τη ΔΕΗ και να ελέγχουν τα αποθέματα πρώτων υλών της παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος εκβιάζοντας έτσι τους καταναλωτές. Αυτό είναι όλο το μυστικό. Ο λιγνίτης και το νερό. Οι κερδοσκόποι θέλουν υπό τον έλεγχό τους, τους υδροηλεκτρικούς σταθμούς και τα μεταλλεία λιγνίτη».
Η ΒΙΟΖΩ εκτιμά ότι στο εξής οι πηγές ενέργειας, πρέπει να είναι ανανεώσιμες. Η ΔΕΗ οφείλει να φροντίσει για το κλείσιμο των ρυπογόνων και γηρασμένων μονάδων και να προσανατολιστεί ακόμα περισσότερο στην αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Αναφορικά με τα τιμολόγια ο κ. Κωστής ως δέκτης άπειρων παραπόνων από καταναλωτές υπογραμμίζει: «Δεν συζητούμε καν την επιχειρούμενη αύξηση των ήδη υψηλών τιμολογίων». Όπως εξηγεί ο ίδιος: «Στο ταμείο της ΔΕΗ υπάρχουν πάρα πολλά χρήματα. Είναι μια κερδοφόρα επιχείρηση, παρά τα υψηλά πρόστιμα που καλείται κατά καιρούς να πληρώσει. Ο καταναλωτές αντίθετα δεν έχουν άλλα περιθώρια. Ας κόψει τα “δωράκια” στους κερδοσκόπους εργολάβους».                                                    ..........http://www.biozo.gr/node/323

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.