# #

7 Ιουλ 2010

Οβολός.. ένα εναλλακτικό νόμισμα

Ξεκίνησε πρόσφατα μία προσπάθεια δημιουργίας του πρώτου Ελληνικού εναλλακτικού συστήματος συναλλαγών με χρήση κοινωνικού νομίσματος. Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα www.ovolos.gr, ο “οβολός” κοινωνικό νόμισμα έρχεται ως η Ελληνική απάντηση στην χρηματοοικονομική κρίση...


Με το ανταλλάξιμο κοινωνικό νόμισμα “οβολός” κάθε πολίτης και κάθε επιχείρηση θα μπορεί να συναλλάσεται, να παρέχει υπηρεσίες, να εμπορεύεται, να πουλά και να αγοράζει προϊόντα και υπηρεσίες χωρίς την ανάγκη χρήσης του ευρώ.

Τα μέλη του “Οβολού” είναι άνθρωποι όπως εσείς, η οικογένειά σας, οι φίλοι, οι γείτονες, ο γιατρός σας, ο κηπουρός, ο δάσκαλος, ιδιοκτήτες επιχείρησης … O “Οβολός” οργανώνεται από τα μέλη του. Όλα τα μέλη βοηθούν να διευθύνουν την οργάνωση είτε με το χρόνο είτε με “Οβολούς”.

Τα μέλη ανοίγουν έναν λογαριασμό με την κατάθεση συμμετοχής τους στο σωματείο “ΟΒΟΛΟΣ κέντρο μελέτης και τεκμηρίωσης κοινωνικού νομίσματος”. Όταν τα μέλη πωλούν τα αγαθά ή τις υπηρεσίες κερδίζουν Οβολούς, και οι λογαριασμοί τους πιστώνονται. Όταν τα μέλη αγοράζουν τα αγαθά ή τις υπηρεσίες ξοδεύουν `Οβολούς, και οι λογαριασμοί τους χρεώνονται. Το σύστημα θα λειτουργεί με κάρτες χρέωσης-πίστωσης “οβολών” , με “οβολούς” σε έντυπη μορφή και με χρήση ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Ο OVOLOS είναι μια υγιής, βιώσιμη και δημοκρατική μορφή οικονομικής σχέσης. Το σύστημά χτίζει την εμπιστοσύνη και τις ενθαρρυντικές σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων. Το σύστημά δεν ανταμείβει τους Οβολούς πλεονάσματος, δεν τιμωρεί εάν κάποιος είναι κάτω από μηδέν (κανένα ενδιαφέρον). Οβολός σημαίνει εμπιστοσύνη επάνω στους πόρους της τοπικής κοινότητας. Οι οβολοί παραμένουν στο εσωτερικό της κοινότητάς. `Ενας “οβολός” αντιστοιχεί σε ένα Ευρώ.

Ήδη σήμερα ύστερα από λίγους μήνες λειτουργίας το www.ovolos.gr έχει 500 περίπου μέλη τα οποία συναλλάσσονται με οβολούς.

http://trelogiannis.blogspot.com



http://kala-nea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.