# #

16 Μαρ 2010

Η Γκερνίκα ή Γκουέρνικα* που θα ξαναζήσουμε δεν θα έρθει με σφαγές από μελανοχίτωνες, γερμανικά αεροπλάνα και βόμβες. Θα είναι όμως πάλι γερμανικής ..


Η Γκερνίκα ή Γκουέρνικα* που θα ξαναζήσουμε δεν θα έρθει με σφαγές από μελανοχίτωνες, γερμανικά αεροπλάνα και βόμβες. Θα είναι όμως πάλι γερμανικής
εμπνευσης.


Λέγεται πως όταν οι Γερμανοί εισήλθαν στο Παρίσι κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, στην προσπάθειά τους να βρουν καλλιτεχνικούς θησαυρούς και να τους κατασχέσουν, ένας Γερμανός Αξιωματικός έδειξε σε φωτογραφία τον πίνακα «Γκερνίκα» στον ίδιο τον Πικάσο που είχε προσαχθεί ρωτώντας τον: -Αυτόν τον πίνακα εσείς τον κάνατε; Κι εκείνος απήντησε με θάρρος: Όχι, Εσείς!

Και θα είναι μια οικονομική Γκερνίκα, σαν αυτή που ζει σήμερα η Ελλάδα, λέει ο οικονομολόγος Τζόζεφ Χαλέβι. Μια εκστρατεία οικονομικής κατατρομοκράτησης της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, ακόμη και της Ιταλίας, που θα εκπορεύεται πάλι από τη Γερμανία. Γι΄ αυτό ακριβώς υποβάλλει σήμερα την Ελλάδα σε παραδειγματική τιμωρία.

Ο γερμανικός…
… φανατισμός για τα ελλείμματα των άλλων χωρών έχει μια πολύ απλή εξήγηση. Εμείς, λένε οι επικυρίαρχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν πρόκειται να δώσουμε δεκάρα (ούτε στην Ελλάδα ούτε στις χώρες της Ιβηρικής Χερσονήσου), επειδή στο μεταξύ ο δικός μας καπιταλισμός βγήκε από την κρίση χάρη στα πλεονάσματά μας από τις εξαγωγές. Το πάγωμα των μισθών που έφερε η ανεργία, βελτίωσε την ανταγωνιστικότητά μας. Και οι λαοί της Ελλάδας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας; Ποιος θα τους προστατέψει; Το μοναδικό ενδιαφέρον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λέει ο Τζόζεφ Χαλέβι στην ιταλική εφημερίδα «Μανιφέστο», είναι για την ώρα η προστασία των γερμανικών και γαλλικών τραπεζών που κρατούν στα χέρια τους κρατικά ομόλογα αυτών των χωρών. Η λιτότητα που θα επιβληθεί σε αυτούς τους λαούς θα καθησυχάσει τις τράπεζες, τις αγορές και τους τοκογλύφους που τους δανείζουν. Σαν να μην είχε συμβεί ποτέ η κρίση, σαν να ξεχάστηκαν εντελώς οι δεκάρικοι της Μέρκελ και του Σαρκοζί κατά των κερδοσκόπων, ο γερμανικός καπιταλισμός σπρώχνει στο βάραθρο την Ελλάδα και κατόπιν την Ισπανία και την Πορτογαλία, μολονότι πρόκειται για μια ομάδα χωρών που το 2008 απορροφούσαν το 9% των ιταλικών, το 10% των γαλλικών και το 6% των γερμανικών εξαγωγών. Δεν είναι αυτό μυωπικό; Ασφαλώς, γιατί τα αυστηρά προγράμματα λιτότητας θα εκμηδενίσουν τη ζήτηση σε αυτές τις χώρες.

Τις αιτίες…
… για όλα αυτά ας τις αναζητήσουμε καλύτερα στη Γερμανία και στη (γερμανική) νομισματική ένωση. «Η αυστηρή λιτότητα που εφαρμόστηκε στους Γερμανούς εργαζόμενους απέδωσε μόνο και μόνο επειδή οι εμπορικοί εταίροι της Γερμανίας στην ευρωζώνη δεν είχαν πια το δικαίωμα να υποτιμήσουν τα νομίσματά τους», εξηγεί στην εφημερίδα «Μπάντισε Τσάιτουνγκ» ο Χάινερ Φλάσμπεκ, οικονομολόγος της Διάσκεψης του ΟΗΕ για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη και πρώην υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας. «Αν μπορούσαν να τα υποτιμήσουν, θα ανέβαιναν οι τιμές των γερμανικών εξαγωγών και θα μειώνονταν τα γερμανικά πλεονάσματα». Ακόμη και ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο δεν θα μπορούσε να βελτιώσει την κατάσταση των ελλειμματικών χωρών, λέει ο Χάινερ Φλάσμπεκ. Όπου επενέβη το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, οι μόνες χώρες που τα κατάφεραν ήταν εκείνες που υποτίμησαν τα νομίσματά τους, αφού προηγουμένως υποχρεώθηκαν να καταβάλουν ένα τεράστιο κοινωνικό κόστος.

Τα γερμανικά…
… πλεονάσματα λοιπόν είναι τα ελλείμματα των εμπορικών εταίρων τους στην ευρωζώνη. Και το αντίστροφο. Όμως έτσι είναι πάντα τα πράγματα, όταν οικονομικοί νάνοι συνεταιρίζονται με γίγαντες.

Του Ρούσσου Βρανά rvranas@otenet.gr

***
Γκερνίκα (Guernica στα ισπανικά ή Γκουέρνικα, με λατινική απόδοση στα ελληνικά, ) είναι το διασημότερο ίσως έργο του Πάμπλο Πικάσο.
Αυτός ο τεράστιος καμβάς (3,49×7,77μ.) περιγράφει την απανθρωπιά, τη βιαιότητα και την απόγνωση του πολέμου. Ήταν παραγγελία της δημοκρατικής κυβέρνησης της Ισπανίας για μια έκθεση στο Παρίσι το 1937. Ο Πικάσο εμπνεύστηκε το έργο όταν, στις 26 Απριλίου της ίδιας χρονιάς, στα πλαίσια του Ισπανικού Εμφυλίου Πολέμου, Γερμανοί πιλότοι της αεροπορίας των εθνικιστών βομβάρδισαν την κωμόπολη Γκερνίκα της Χώρας των Βάσκων. Στο βομβαρδισμό εκείνο σκοτώθηκαν 1.650 άνθρωποι και ισοπεδώθηκε το 70% της πόλης με 32 τόνους εκρηκτικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.