3 Μαρ 2010
"Μεγαλος αδερφος" χαστουκι απο Γερμανους δικαστες
Να διαγράψουν αυθωρεί και παραχρήμα τεράστιο όγκο δεδομένων τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, SMS, email, τηλεομοιοτυπίας και κίνησης Ίντερνετ, διέταξε χθες τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών το ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας, ανατρέποντας στην πράξη τις αμφιλεγόμενες διάταξεις του αντιτρομοκρατικού νόμου του 2008 που προβλέπουν την καταγραφή και αποθήκευση των στοιχείων αυτών για διάστημα έξι μηνών.
Η απόφαση - σταθμός του γερμανικού δικαστηρίου ισοδυναμεί με γερό χαστούκι για την κυβέρνηση της καγκελαρίου Μέρκελ, που έσπευσε να ευθυγραμμιστεί με την οδηγία της Ε.Ε. του 2006 κατ' απαίτηση της Ουάσιγκτον, ενώ, όπως χαρακτηριστικά σχολιάζει η "Ουάσιγκτον Ποστ", συνιστά ένα από τα ισχυρότερα μυνήματα υπεράσπισης των ατομικών δικαιωμάτων στη μετά 11η Σεπτεμβρίου, εποχή, ενάντια σε αντιτρομοκρατικούς νόμους και μέτρα.
Το εδρεύον στην Καρλρούη Συνταγματικό Δικαστήριο, έκρινε ότι ο νόμος για την καταγραφή και αποθήκευση των δεδομένων που αφορούν τις τηλεπικοινωνίες, αντιπροσωπεύει μία "σοβαρή εισβολή" στην ιδιωτική ζωή των πολιτών και η σχετική νομοθεσία πρέπει να αναθεωρηθεί.
Στο σκεπτικό της απόφασης αναφέρεται ότι ο νόμος του 2008 παραβιάζει το συνταγματικό δικαίωμα της ιδιωτικότητας της αλληλογραφίας και πως απέτυχε να ισορροπήσει ανάμεσα στην ανάγκη διαφύλαξης των ατομικών δικαιωμάτων και του ζητούμενου που είναι η παροχή αυξημένης ασφάλειας.
"Οι αμφιλεγόμενες διατάξεις ούτε παρέχουν επαρκή επίπεδα ασφάλειας για τα δεδομένα που αποθηκεύονται ούτε περιορίζουν επαρκώς την πιθανότητα μη εξουσιοδοτημένης χρήσης τους. Η κατακράτηση τους αντιπροσωπεύει μία εξαιρετικά σοβαρή ανεπιθύμητη παρέμβαση στην ιδιωτική ζωή των πολιτών" αναφέρεται στην απόφαση των δικαστών.
Σχεδόν 35.000 Γερμανοί πολίτες έχουν προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο κατά του αμφιλεγόμενου νόμου, ενώ οργανώσεις για τα πολιτικα δικαιώματα έχουν αντιταχθεί έντονα στην πρακτική της αποθήκευσης των δεδομένων χρήσης των τηλεπικοινωνιακών δικτύων, επισημαίνοντας ότι επιτρέπουν στις αρχές να εισχωρήσουν βαθιά στη σφαίρα της ιδιωτικής ζωής των πολιτών.
Στις αλλαγές του νόμου που εισηγείται το δικαστήριο, περιλαμβάνεται η πρόβλεψη ότι η πρόσβαση στα δεδομένα που αποθηκεύονται να γίνεται μόνον ύστερα από δικαστική εντολή και υπό το γεγονός του "σοβαρού και επικείμενου κινδύνου
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.