# #

16 Φεβ 2010

η οικογενεια "Μπιν Λαντεν"αγορασε λατομεια μαρμαρου στη Θασο?

Η οικογένειά του απέκτησε δικαιώματα εξόρυξης μαρμάρου στη Θάσο -Ο λευκός δολομίτης «ντύνει» ιερούς χώρους στη Μέκκα -Μιλά στον ΠτΘ ο Μπάμπης Φιλιππίδης, εξαγωγέας μαρμάρου
Η οικογένεια του Bin Laden απέκτησε δικαιώματα εξόρυξης μαρμάρου στη Θάσο, καθώς πήρε πρόσφατα το 70% θυγατρικής εταιρίας της FHL Κυριακίδης Μάρμαρα – Γρανίτες η οποία διαθέτει λατομείο στη Θάσο αλλά και μονάδα επεξεργασίας στη Δράμα, με σκοπό την άμεση πρόσβαση στην πρώτη ύλη που παίζει σημαντικό ρόλο στις κατασκευές στη Σαουδική Αραβία και συγκεκριμένα στη Μέκκα. Ο λευκός δολομίτης είναι δέλεαρ για τους Σαουδάραβες και οι Σαουδάραβες αιμοδότες της τοπικής οικονομίας και μάλιστα εδώ και πολλά χρόνια, όσο κρατά το ενδιαφέρον τους για το μάρμαρο Θάσου.

Η διάσημη οικογένεια του Bin Laden διατηρεί κατασκευαστικό κολοσσό και το μάρμαρο Θάσου που είναι μοναδικό στον κόσμο για τη λευκότητά του και τη δυνατότητά του να αντανακλά μεγάλο μέρος της ηλιακής ακτινοβολίας και να μην πυρώνει, αποτελεί εξαιρετική επενδυτική επιλογή.
Το ενδιαφέρον των Σαουδαράβων για μάρμαρο Θάσου είναι γνωστό εδώ και καιρό και από το τέλος του 2009 γινόταν λόγος για μεγάλη συμφωνία, καθώς αθηναϊκές οικονομικές εφημερίδες μιλούσαν για προμήθεια του σαουδαραβικού κατασκευαστικού κολοσσού Binladen με 380.000 τετραγωνικά μέτρα λευκού μαρμάρου Θάσου από τις εισηγμένες FHL Κυριακίδης και Ικτίνος Ελλάς, όπως και από μικρότερες μονάδες που ασχολούνται με την εξόρυξη – παραγωγή του συγκεκριμένου προϊόντος.
Αναφερόταν μάλιστα ότι η τεράστια αυτή ποσότητα μαρμάρου προορίζεται για την επένδυση του έργου επέκτασης του ιερού χώρου των μωαμεθανών στη Μέκκα, ένα σχέδιο που πρόκειται να αναλάβει το προσεχές διάστημα ο οίκος Binladen από τη βασιλική οικογένεια της Σαουδικής Αραβίας. Ο οίκος Binladen και οι ελληνικές μαρμαροβιομηχανίες έχουν καταρχήν συμφωνία για την εξασφάλιση των 380.000 τ.μ. μαρμάρου. Η παραγγελία είναι ύψους 87 συνολικά εκατομμυρίων ευρώ αφορά και αφορά σε πλάκες λευκού θασίτικου μαρμάρου.
Οι υπογραφές αναμένεται να πέσουν σύντομα.

-Ένεση στην τοπική αγορά

Ο οίκος Binladen αποτελεί εδώ και χρόνια έναν από τους τακτικότερους αλλά και μεγαλύτερους πελάτες της τοπικής αγοράς. Να σημειωθεί ότι οι εταιρίες μαρμάρου δραστηριοποιούνται κυρίως σε εξαγωγές και λιγότερο βασίζονται στην εγχώρια αγορά. Ο Μπάμπης Φιλιππίδης δραστηριοποιείται στο χώρο του μαρμάρου μέσα από λατομείο και εργοστάσιο που υφίσταται εδώ και 30 χρόνια ως επιχείρηση στη Θάσο. «Η εταιρία Binladen είναι ο επίσημος προμηθευτής της βασιλικής οικογένειας, δηλαδή παίρνει παραγγελίες κατευθείαν από τον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας. Πρόκειται για μια μεγάλη εταιρία που αγγίζει τα όρια της πολυεθνικής, με λατομεία γρανίτη και μαρμάρου στη Σαουδική Αραβία.
Είναι κυρίως κατασκευαστική κι επειδή έχει αναλάβει το έργο τοποθέτησης μαρμάρου στη Μέκκα αγοράζει μάρμαρο από τη Θάσο. Πρόσφατα μάλιστα αγόρασε κι εργοστάσιο στη Δράμα για να κόβει και η ίδια μάρμαρο» περιέγραψε.
Εύλογα ο κ. Φιλιππίδης αντιμετωπίζει θετικά τη συγκεκριμένη επιλογή της εταιρίας καθώς αιμοδοτεί οικονομικά την αγορά. «Στην εποχή που η Ελλάδα και η Ευρώπη δοκιμάζεται από οικονομική κρίση αποτελεί όαση, με την έννοια ότι υπάρχει μια σταθερή δουλειά για τις επιχειρήσεις του μαρμάρου στη Θάσο, την Καβάλα, την Δράμα αλλά και την Αθήνα. Απασχολούμε προσωπικό το οποίο πρέπει να πούμε ότι έχει αυξηθεί. Η κίνηση με τα φέρυ μποτ είναι πιο ανεβασμένη. Έρχονται φορτηγά από τη Θεσσαλονίκη δίνουμε σε συνεργεία, σε τεχνίτες και αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό για την τοπική οικονομία. Είναι επίσης σημαντικό γιατί πληρώνουμε ΙΚΑ, πετρέλαια, φόρους, ΦΠΑ και κινείται η αγορά» είπε.
Ο κ. Φιλιππίδης εξήγησε πως όταν μιλάμε για λευκό μάρμαρο Θάσου, τον γνωστό δολομίτη, αυτό εντοπίζεται στο Β.Α. κομμάτι του νησιού στην περιοχή Λιμένα – Παναγίας.

πηγη "παρατηρητης της Θρακης"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.