# #

7 Φεβ 2010

Μειον 1666 Ε για καθε δημοσιο υπαλληλο

Μείον 1.666 ευρώ για κάθε δημ. υπάλληλο

07-02-2010



Μείωση εισοδημάτων που κατά μέσο όρο μεταφράζεται σε 1.666 ευρώ ετησίως για κάθε δημόσιο υπάλληλο προβλέπουν τα νέα κυβερνητικά μέτρα για πάγωμα μισθών και περικοπές επιδομάτων σε συνδυασμό με τις απώλειες από τον πληθωρισμό

Πηγή: ΕΘΝΟΣ 7/2/2010 ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΤΩΝΑΚΟΣ

Καυτό πακέτο μέτρων για μισθούς και φόρους ανακοινώνει μέσα στην εβδομάδα η κυβέρνηση που υπό την πίεση της Κομισιόν και των αγορών κάνει στροφή 180 μοιρών και σκληραίνει την οικονομική της πολιτική. Πιλότος η εξοικονόμηση πόρων από τη συμπίεση των αμοιβών στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα και η αύξηση των εσόδων από τη φορολογία.

Το κοκτέιλ της εισοδηματικής πολιτικής με πάγωμα όλων των αποδοχών για 800.000 εργαζόμενους και τις κλιμακωτές περικοπές στα επιδόματα ανάλογα με το ύψος των συνολικών αποδοχών, που θα ξεπερνούν σε ορισμένες περιπτώσεις και το 20%, θα προκαλέσει μείωση των μηνιαίων ονομαστικών αμοιβών κατά 120 ευρώ κατά μέσον όρο.

Επιπρόσθετα, σε 15 ευρώ τον μήνα ανέρχονται οι απώλειες ανά νοικοκυριό από τις αυξήσεις του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο και τη βενζίνη, ενώ όσοι έχουν ετήσια εισοδήματα πάνω από 40.000 ευρώ θα πληρώσουν υψηλότερους φόρους λόγω της νέας φορολογικής κλίμακας και του ψαλιδίσματος των φοροαπαλλαγών.

Στο «απυρόβλητο» των νέων κυβερνητικών μέτρων βρίσκονται όσοι έχουν ετήσια εισοδήματα μέχρι 14.000 ευρώ, δηλαδή μηνιαίες αποδοχές μέχρι 1.000 ευρώ, οι οποίοι αναμένεται να αναπληρώσουν τις πληθωριστικές απώλειες με φορολογικές ελαφρύνσεις λόγω της μείωσης του συντελεστή από το 25% που είναι σήμερα στο 15%.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του οικονομικού επιτελείου, φέτος με το πάγωμα των αποδοχών και τις περικοπές στα επιδόματα και τις υπερωρίες θα «αφαιρεθεί» από τις τσέπες εργαζομένων στον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα ποσό 1 δισ. ευρώ. Ειδικότερα, 650 εκ. ευρώ θα είναι οι απώλειες από τη μείωση των επιδομάτων, άλλα 250 εκ. ευρώ από το πάγωμα των μισθών και άλλα 75 εκ. ευρώ από τις περικοπές στις πρόσθετες αμοιβές που αφορούν κυρίως σε υπερωριακή εργασία.

Ετσι, αν ληφθεί υπόψη ότι ο συνολικός αριθμός των απασχολούμενων στην κεντρική διοίκηση, τις ΔΕΚΟ, τα ασφαλιστικά ταμεία και τους υπόλοιπους δημόσιους οργανισμούς και φορείς ανέρχεται σε 700.000, τότε η διαίρεση αυτού του αριθμού με το 1 δισ. ευρώ της εξοικονόμησης «βγάζει» κατά κεφαλήν μειώσεις μηνιαίων αποδοχών ύψους 104 ευρώ, πράγμα που σημαίνει ότι σε ετήσια βάση οι απώλειες ανέρχονται σε 1.250 ευρώ.

Επιπρόσθετα, αν ληφθεί υπόψη η εκτίμηση της κυβέρνησης ότι ο πληθωρισμός το τρέχον έτος θα τρέξει με μέσο ρυθμό 1,5%, τότε εξαιτίας του παγώματος των μισθών κατά μέσον όρο ένας μέσος εργαζόμενος θα έχει επιπλέον απώλεια ύψους 15 ευρώ τον μήνα.

Συνεπώς, η μέση κατά κεφαλήν συρρίκνωση του εισοδήματος διαμορφώνεται στα 119 ευρώ ή στα 1.666 ευρώ για ολόκληρο το έτος (119 ευρώ Χ 14 μισθούς).

Οσο υψηλότερες είναι οι αμοιβές τόσο μεγαλύτερες θα είναι οι μειώσεις στις αποδοχές, αφού το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει κλιμακωτές περικοπές στα επιδόματα ανάλογα με το ύψος των συνολικών αποδοχών και οι οποίες θα κυμαίνονται από 5% μέχρι και 25%.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς συνδικαλιστών της ΑΔΕΔΥ, η απόφαση της κυβέρνησης να παγώσει τους μισθούς σε ολόκληρο τον δημόσιο τομέα και ταυτόχρονα να περικόψει όλα τα επιδόματα εκτός από το οικογενειακό θα προκαλέσει μείωση από 3% μέχρι 15% στις ονομαστικές αποδοχές για την πλειοψηφία των δημοσίων υπαλλήλων και θα ξεπεράσει το 20% για περίπου 50.000 υψηλόμισθους. Σε απόλυτους αριθμούς οι απώλειες θα κυμαίνονται από 30 έως και 800 ευρώ μηνιαίως.

«Ψαλίδι» στα επιδόματα
Εφοριακοί και ένστολοι χάνουν τα πιο πολλά

Μειώσεις που κατά μέσον όρο θα κυμαίνονται στα 68 ευρώ τον μήνα θα έχουν οι δημόσιοι υπάλληλοι με συνολικές αμοιβές πάνω από 1.200 ευρώ. Με βάση τον κυβερνητικό στόχο για μείωση της συνολικής δαπάνης για τα επιδόματα στο δημόσιο κατά 650 εκ. ευρώ, προκύπτει ότι κατά μέσον όρο ο καθένας από τους 800.000 εργαζόμενους στον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα θα υποστεί μείωση αποδοχών της τάξης των 68 ευρώ τον μήνα ή των 812 ευρώ για ολόκληρο το έτος.

Ωστόσο, λόγω της σχεδιαζόμενης κλιμάκωσης του ποσοστού των περικοπών στα επιδόματα, οι απώλειες θα ξεκινούν από 5 ευρώ και θα ξεπερνούν τα 600 ευρώ για τους υψηλόμισθους με αποδοχές άνω των 3.500 ευρώ.

Ειδικότερα, το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει ότι οι περικοπές στα επιδόματα θα ξεκινούν από μηνιαίες αποδοχές (βασικός μισθός και επιδόματα) άνω των 1.200 ευρώ και θα είναι 5% για αποδοχές από 1.201 μέχρι 2.000 ευρώ, 10% από 2.001 μέχρι 2.500 ευρώ, 15% από 2.501 μέχρι 3.000 ευρώ, 20% από 3.001 μέχρι 3.500 ευρώ και 25% για αποδοχές πάνω από 3.501.

Κατά κατηγορίες εργαζομένων, τις μεγαλύτερες περικοπές επιδομάτων θα έχουν οι εφοριακοί, οι τελωνειακοί, οι υπάλληλοι του Γενικού Χημείου, οι στρατιωτικοί, οι αστυνομικοί, οι λιμενικοί και οι πυροσβέστες καθώς και ορισμένες κατηγορίες υπαλλήλων του υπουργείου Μεταφορών και Δικαιοσύνης.

Αγριο «μαχαίρι» θα πέσει στις αμοιβές των εργαζομένων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, όπως σηματοδοτεί η δήλωση του υπουργού Οικονομικών ότι «στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και σε μία σειρά από ζημιογόνες ΔΕΚΟ βλέπουμε, δυστυχώς, πολλές φορές πολιτικές μισθολογικές οι οποίες δεν συνάδουν με όσα θα έπρεπε. Δεν γίνεται ένας εργαζόμενος σε ζημιογόνα ΔΕΚΟ να αμείβεται περισσότερο απ’ όσο ο υπουργός Οικονομικών».

Ενιαίες αμοιβές στο Δημόσιο
Ερχονται ανατροπές στο μισθολόγιο

Μετά το πάγωμα των αποδοχών και τις περικοπές στα επιδόματα, το οικονομικό επιτελείο θέτει σε εφαρμογή το σχέδιο για την καθιέρωση ενιαίου μισθολογίου στο Δημόσιο μέσω του οποίου θα υπάρξει ενσωμάτωση επιδομάτων στον βασικό μισθό με ταυτόχρονη μείωσή τους και κατάργηση ορισμένων για τους νεοπροσλαμβανόμενους.

Θα καταργηθούν οι μισθολογικές ανισότητες που σε ορισμένες περιπτώσεις είναι προκλητικές και οι αμοιβές σε ολόκληρο τον δημόσιο τομέα θα είναι ενιαίες, έλεγε χαρακτηριστικά παράγοντας του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, δίνοντας στίγμα προθέσεων.

Το βασικό εργαλείο για την εξομοίωση των μισθών θα είναι η Ενιαία Αρχή Πληρωμών που αναμένεται να ενεργοποιηθεί μέχρι το καλοκαίρι και αφού πρώτα τα υπουργεία αποστείλουν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αναλυτική κατάσταση με τις μισθολογικές τους δαπάνες.

«Φακέλωμα»
Με βάση τα στοιχεία που θα συγκεντρωθούν, θα υπάρξει ηλεκτρονικό φακέλωμα των βασικών μισθών και των επιδομάτων για όλους τους υπαλλήλους του δημοσίου και έτσι το κράτος θα γνωρίζει ποιον και πόσα πληρώνει και θα έχει πλήρη εικόνα όλων των αμοιβών που θα μπορούσαν να περικοπούν.

Στόχος είναι να γίνει σύγκριση των επιδομάτων σε διάφορα υπουργεία, καθώς και δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς, και να εντοπισθούν περιπτώσεις υπερβολικών αμοιβών και υπαλλήλων που πληρώνονται από περισσότερα του ενός υπουργεία συμμετέχοντας σε επιτροπές και ομάδες εργασίας.

Απώλειες από τα επιδόματα

Εφοριακοί
600 € υπολογίζουν ότι θα είναι οι ετήσιες απώλειες από τις σχεδιαζόμενες περικοπές του ειδικού επιδόματος (ΔΙΒΕΕΤ) και την πλήρη κατάργηση των εξόδων κίνησης. Οι εφοριακοί αποδέχονται μείωση στον μισθό τους 8% έως 10%.

Με 5% μείωση
25 € τον μήνα θα χάσει δημόσιος υπάλληλος με μηνιαίες απολαβές 1.800 ευρώ από τα οποία τα 500 ευρώ είναι επιδόματα με βάση το κυβερνητικό σενάριο για περικοπή κατά 5% όταν οι αποδοχές είναι 1.201 έως 2.000 ευρώ.

Με 10% μείωση
100 € θα χάσει υπάλληλος με αποδοχές 2.500 ευρώ από τα οποία τα 1.000 ευρώ είναι επιδόματα, καθώς για αποδοχές από 2.001 μέχρι 2.500 ευρώ προβλέπονται περικοπές 10%. Σε ετήσια βάση οι απώλειες θα είναι 1.200 ευρώ.

Με 20% μείωση
500 € θα χάσει υπάλληλος με αποδοχές 3.500 ευρώ από τις οποίες τα 2.000 ευρώ είναι επιδόματα, καθώς το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει περικοπές 20% όσων τα εισοδήματα κυμαίνονται από 3.001 έως 3.500 ευρώ.

Με 15% μείωση
225 € θα χάσει υπάλληλος με αποδοχές 3.000 ευρώ από τις οποίες τα 1.500 ευρώ είναι επιδόματα, καθώς από 2.501 έως 3.000 ευρώ προβλέπονται περικοπές 15%.

Απώλειες από πάγωμα μισθών

Με 1,5% πληθωρισμό
11 € τον μήνα χάνει υπάλληλος υποχρεωτικής εκπαίδευσης με βασικό 740 ευρώ και έναν χρόνο υπηρεσία αφού για να αναπλήρωνε τις απώλειες από τον μέσο πληθωρισμό θα έπρεπε ο βασικός του να διαμορφώνονταν στα 751 ευρώ.

Με βασικό 1.103 ευρώ
17 € θα χάσει υπάλληλος δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με 15 χρόνια υπηρεσίας αφού για να καλύψει τις απώλειες του πληθωρισμού θα έπρεπε ο μισθός του να αυξάνονταν στα 1.120 ευρώ από 1.103 ευρώ ενώ η εισοδηματική προβλέπει μηδενικές αυξήσεις.

Με βασικό 1.360 ευρώ
20 € θα χάσει υπάλληλος τεχνολογικής εκπαίδευσης με 21 χρόνια υπηρεσίας αφού ο μισθός του θα έπρεπε να διαμορφωθεί στα 1.380 ευρώ. Οι ετήσιες απώλειες για τον συγκεκριμένο υπάλληλο μόνο από τον πληθωρισμό είναι 280 ευρώ.

Με βασικό 1.506 ευρώ
23 € θα χάσει υπάλληλος πανεπιστημιακής εκπαίδευσης
με 25 χρόνια υπηρεσία αφού για να διατηρηθεί η αγοραστική του δύναμη στα ίδια επίπεδα με πέρυσι ακυρώνοντας την αύξηση του πληθωρισμού θα έπρεπε ο βασικός του μισθός να ανέλθει στα 1.529 ευρώ.

Με βασικό 1.660 ευρώ
25 € θα χάσει υπάλληλος με 33 χρόνια υπηρεσίας πανεπιστημιακής εκπαίδευσης καθώς για την κάλυψη του πληθωρισμού θα έπρεπε ο μισθός να ανέβει στα 1.691 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.