12 Φεβ 2010
Ετσι μας θελουν στα Βαλκανια...μπαρουταποθηκη...
Για τη διαφύλαξη της ειρήνης στο Κόσοβο συζήτησαν ο πρόεδρος της Σερβίας Μπ. Τάντιτς και ο ανώτατος διοικητής του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη Τζ. Σταυρίδης
Ο πρόεδρος της Σερβίας, Μπόρις Τάντιτς, εκτίμησε ότι το σχέδιο για την ενσωμάτωση του βόρειου Κοσόβου αποτελεί απειλή για τη σταθερότητα σε ολόκληρη την περιοχή και ότι είναι αναγκαίο, η ειρηνευτική δύναμη του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο (KFOR) να συνεχίσει να προστατεύει τους Σέρβους του Κοσόβου και τα εκεί σερβικά θρησκευτικά μνημεία. Ο κ. Τάντιτς συναντήθηκε χθες με το διοικητή των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, Τζέιμς Σταυρίδη και συζήτησαν για τις δραστηριότητες της Σερβίας στο πρόγραμμα της Συμμαχίας «Σύμπραξη για την Ειρήνη» και τη συνεργασία της Σερβίας με την KFOR για τη διαφύλαξη της ειρήνης και της ασφάλειας στο Κόσοβο. Ο πρόεδρος της Σερβίας διατύπωσε την εκτίμηση ότι οι Σέρβοι στο Κόσοβο εξακολουθούν να είναι ο λαός στο έδαφος της Ευρώπης που κινδυνεύει περισσότερο και γι' αυτό η KFOR πρέπει να συνεχίσει να προστατεύει τα συμφέροντα τους, τα σερβικά μοναστήρια και τις εκκλησίες, ανεξάρτητα από την απόφαση για μείωση του αριθμού των στρατιωτών της δύναμης του ΝΑΤΟ.
Η δύναμη του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο, από την 1η Φεβρουαρίου μειώθηκε κατά 4.000 στρατιώτες (από 14.000 στρατιώτες, έχει πλέον 10.000 στρατιώτες).
Στη συνάντηση έλαβαν μέρος ο υπουργός Άμυνας της Σερβίας, Ντράγκαν Σουτάνοβατς και ο επικεφαλής του γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων της Σερβίας, Μίλογιε Μίλετιτς.
Το σχέδιο στρατηγικής της κυβέρνησης του Κοσόβου και του Διεθνούς Πολιτικού Γραφείου στην Πρίστινα, με το οποίο το βόρειο Κόσοβο, όπου κατοικούν κυρίως Σέρβοι, θα ενταχθεί στο πολιτικό σύστημα του Κοσόβου, απορρίφθηκε από Σέρβους αξιωματούχους, οι οποίοι το χαρακτηρίζουν επικίνδυνο για την περιφερειακή σταθερότητα.
Το σχέδιο αφορά τέσσερις κύριους τομείς, την ενίσχυση του κράτους δικαίου σε όλη την περιοχή του Κοσόβου, την αποκέντρωση και συγκρότηση νέας κοινότητας βόρειας Μιτρόβιτσας, το ζήτημα των τοπικών αρχών σε τρεις δήμους στο βόρειο τμήμα του Κοσόβου, Λεπόσαβιτς, Ζβέτσανε και Ζούμπιν Πότοκ και τη βελτίωση της κοινωνικο-οικονομικής κατάστασης στη συγκεκριμένη περιοχή.
Το σχέδιο στρατηγικής προβλέπει απευθείας σύνδεση της ευρωπαϊκής προοπτικής της Σερβίας με τη μείωση της στήριξης που παρέχει το Βελιγράδι στις «παράλληλες δομές» στο βόρειο Κόσοβο.
Η Διεθνής Ομάδα Καθοδήγησης για το Κόσοβο, στη συνεδρίασή της, στις 8 Φεβρουαρίου, στη Βιένη, στήριξε το σχέδιο και κάλεσε όλες τις πλευρές, συμπεριλαμβανομένης της Σερβίας, «να έχουν εποικοδομητικό ρόλο στη σημαντική αυτή διαδικασία, ώστε να διασφαλιστούν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης στο βόρειο Κόσοβο» .
Καθημερινη
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.