# #

13 Φεβ 2010

Αποταμιευστε υπνο για......ωρα αναγκης.....λενε οι επιστημονες....Με τα νεα μετρα ...χρειαζομαστε περισσοτερες απο 24 ωρες τη μερα δουλειας..

Αμερικανοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι ο ανθρώπινος οργανισμός έχει την ικανότητα να «αποταμιεύει» ύπνο για να τον χρησιμοποιήσει κάποια δεδομένη στιγμή που θα τον έχει ανάγκη. Με απλά λόγια, καλό είναι όταν έχουμε τη δυνατότητα να κοιμόμαστε περισσότερες ώρες απ΄ όσο συνήθως, γιατί αυτές οι επιπλέον ώρες θα «αποθηκευθούν» με κάποιον τρόπο στον οργανισμό και αν χρειαστεί να μείνουμε ξάγρυπνοι δεν θα κουτουλάμε από τη νύστα. Επιστήμονες στο Στρατιωτικό Ερευνητικό Ινστιτούτο Walter Reed πραγματοποίησαν το εξής πείραμα. Τα μέλη μιας ομάδας ατόμων ακολούθησαν για μία εβδομάδα το κανονικό τους πρόγραμμα ύπνου, ενώ τα μέλη άλλης ομάδας είχαν τη δυνατότητα να κοιμούνται όσο ήθελαν. Στη συνέχεια οι δύο ομάδες υπεβλήθησαν σε διαδικασία στέρησης ύπνου και διαπιστώθηκε ότι τα μέλη της ομάδας που είχε κοιμηθεί περισσότερο ήταν πιο ανθεκτικά στα συμπτώματα της έλλειψης ύπνου και τόσο η σωματική όσο και η πνευματική τους εγρήγορση ήταν πολύ πιο αυξημένη από εκείνη της άλλης ομάδας.

Επίσης, μετά το τέλος των πειραμάτων, όταν επετράπη στις δύο ομάδες να κοιμηθούν κανονικά, τα μέλη της ομάδας που είχε κοιμηθεί περισσότερο συνήλθαν ταχύτερα από τους άλλους.
πηγη "Βημα"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.