# #

12 Απρ 2018

Οι Δυτικοί (παρα)σέρνουν όλον τον «πολιτισμένο» κόσμο σε μια τυχοδιωκτική πολεμική σύγκρουση


Υπέπεσε στην αντίληψή μου ένα σενάριο από αυτά που εξετάζουν οι Ρώσοι εμπειρογνώμονες περί τα στρατιωτικά και τα γεωπολιτικά, γύρω από την τακτική που θα ακολουθούσαν οι χώρες της Δύσης (συν το... «απαραίτητο» Ισραήλ) σε περίπτωση που όντως προέβαιναν σε μια γενικευμένη πυραυλική επίθεση στη Συρία.

► Με βάση το εν λόγω σενάριο, την πρώτη φάση της επιχείρησης θα αναλάμβαναν οι...
Γάλλοι, που θα προέβαιναν κυρίως σε κινήσεις αντιπερισπασμού απέναντι στις δυνάμεις της συμμαχίας Άσαντ - Ρωσίας - Ιράν - Χεζμπολάχ.

► Στη δεύτερη φάση εισέρχεται στο παιχνίδι το Ισραήλ, που πραγματοποιεί αεροπορικές πυραυλικές επιθέσεις εναντίον συριακών αντιπυραυλικών και αντιαεροπορικών συστημάτων αντίστοιχες με την πρόσφατη επίθεση των 2 δικών τους F-15, που κόστισαν τη ζωή σε 15 στρατιωτικούς, 8 Σύριους και 7 Ιρανούς.

► Στην τρίτη και τελευταία φάση μιας τέτοιας (υποθετικής, προς το παρόν) επιχείρησης και ενώ τα συριακά αντιαεροπορικά και αντιπυραυλικά συστήματα είναι στραμμένα κατά των ισραηλινών μαχητικών αεροσκαφών, εισέρχονται οι «δυνατοί παίκτες» (ΗΠΑ, Βρετανία) και πραγματοποιούν μαζική πυραυλική επίθεση σε όλη την έκταση της Συρίας που ελέγχεται από την κυβέρνηση Άσαντ (το 75% της συνολικής έκτασης της χώρας).

► Το παραπάνω σενάριο ασφαλώς και φαίνεται, εκ πρώτης όψεως, και λογικοφανές και στρατηγικά «επεξεργασμένο». Μόνο που «λησμονεί» να λάβει υπόψη του κάποιους άλλους σημαντικούς παράγοντες, που σχετίζονται κυρίως με την παρουσία της Ρωσίας, αλλά και αυτήν του Ιράν και (surprise!) της Κίνας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

► Λεπτομέρεια 1η: Στο έδαφος της Συρίας μάχεται όχι μόνο ο ντόπιος κυβερνητικός στρατός, αλλά και δυνάμεις (και μάλιστα σημαντικές) της Αεροπορίας και του Πυροβολικού της Ρωσίας, ενώ υπάρχουν και τα υποβρύχια του ρωσικού Ναυτικού, τα οποία είναι σε θέση να καταφέρουν ακριβέστατα πλήγματα σε στόχους μικρού και μεσαίου βεληνεκούς, κάτι που απέδειξαν περίτρανα πριν λίγο καιρό, στις μάχες εναντίον των τζιχαντιστών του ISIS. Επιπλέον, η παρουσία τους στα χωρικά ύδατα της Συρίας (τα οποία, κατ' εξαίρεση, εκτείνονται στα 35 μίλια από την ακτογραμμή της και όχι στα συνήθη 6 ή 12) μπορεί να λειτουργήσει αποτρεπτικά για την προσέγγιση ΝΑΤΟϊκών πλοίων, αφού τα αντίστοιχα ρωσικά (φρεγάτες, υποβρύχια κλπ), κατά το κοινώς λεγόμενο, «θα τους περιμένουν στη γωνία»...

► Λεπτομέρεια 2η: Τα υπερσύγχρονα ρωσικά πυραυλικά συστήματα είναι σε θέση να χτυπήσουν στόχους στη Συρία και γύρω από αυτήν, χωρίς καν να χρειαστεί να μεταφερθούν εκτός του εδάφους της Ρωσίας!!! Γι' αυτό άλλωστε, εδώ και μερικό καιρό, η Περιφερειακή Στρατιωτική Διοίκηση Καυκάσου των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων, που εδρεύει στη Νότια Ρωσία (Ροστόβ-να-Ντονού) βρίσκεται σε πολεμική ετοιμότητα εδώ και μερικούς μήνες και πρόσφατα αύξησε περαιτέρω το επίπεδο επιφυλακής της, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

► Λεπτομέρεια 3η: Ιράν και Κίνα δέχονται, σε αυτή τη φάση, τον κυρίαρχο ρόλο της Ρωσίας στον στρατιωτικό σχεδιασμό των επιχειρήσεων στη Συρία και της παρέχουν όλες τις διευκολύνσεις γι' αυτό. Σήμερα το Ιράν αποφάσισε να επιτρέψει την διέλευση ρωσικών μαχητικών αεροσκαφών από τον Βόρειο Καύκασο διαμέσου του εναέριου χώρου του με κατεύθυνση προς τη Συρία, ενώ τα πολεμικά πλοία της Κίνας που βρίσκονται στην Ανατολική Μεσόγειο εντάχθηκαν, με απόφαση της ηγεσίας της χώρας, υπό την στρατιωτική διοίκηση της Ρωσίας για όσο διαρκεί η ένταση στην περιοχή!

► Εν ολίγοις, οι Δυτικοί μπορεί, όπως έγραφα νωρίτερα, να (παρα)σέρνουν όλον τον «πολιτισμένο» κόσμο σε μια τυχοδιωκτική πολεμική σύγκρουση, δεν συνειδητοποιούν, ωστόσο, το μέγεθος των πιθανών απωλειών τους και τις συνέπειες που μπορεί υπάρξουν από αυτό στο εσωτερικό των χωρών τους, όταν οι πολίτες τους θ' αρχίσουν να ζητούν εξηγήσεις... Γιατί τα τσίγκινα φέρετρα είναι κακό, κάκιστο θέαμα, όπου και να το συναντήσει κανείς...

Βασίλης Μακρίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.