# #

22 Σεπ 2016

Τα Top 10 Φαρμακευτικά Βότανα που μπορείτε να Καλλιεργήσετε Μόνοι Σας!

Τα Top 10 Φαρμακευτικά Βὀτανα που μπορείτε να Καλλιεργήσετε Μόνοι Σας
Από την αρχαιότητα ο άνθρωπος έχει χρησιμοποιήσει διάφορα βότανα για θεραπευτικούς σκοπούς. Τα περισσότερα φάρμακα έχουν δραστικές ουσίες που προέρχονται από βότανα και άλλα φυτά, ενώ αυτά που έχουν συνθετικές χημικές ουσίες έχουν ως στερεοχημικά πρότυπα φυσικές χημικές ενώσεις βοτάνων.
Μπορείτε να ξεπεράσετε τις νόρμες και τις συνήθειες του μέσου ανθρώπου και νακαλλιεργήσετε μόνοι σας τέτοια φαρμακευτικά φυτά στον κήπο σας. Τα φυτά αυτά δεν χρειάζονται αρκετό χώρο, ούτε είναι δύσκολη η καλλιέργειά τους και συγκομίζονται εύκολα και ανέξοδα. Τέτοια βότανα μπορούν να θεραπεύουν ένα ευρύ φάσμα ασθενειών και έχουν απειροελάχιστες παρενέργειες σε σύγκριση με τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα.
Αντί να τρέχετε για το παραμικρό στο κοντινότερο φαρμακείο,
μπορείτε να βγαίνετε στον κήπο σας και να μαζεύετε το κατάλληλο βότανο για να νιώσετε καλύτερα. Ξεκινήστε από σήμερα να την καλλιέργεια των παρακάτω φαρμακευτικών βοτάνων, που είναι απαραίτητα για κάθε κήπο.

1.Κατιφές

Ο Κατιφές είναι ένα φυτό με πορτοκαλί και κίτρινα λουλούδια, που μπορεί να έχετε ήδη σε κάποια γλάστρα. Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά που μπορούν να απομακρύνουν τις ελεύθερες ρίζες, ασταθή μόρια που βλάπτουν το DNA και προκαλούν τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων. Ερευνητές του Washington State University διαπίστωσαν ότι η λουτεΐνη, μια αντιοξειδωτική ουσία στο εκχύλισμα του κατιφέ, μπορεί να μειώσει και να αποτρέψει τους όγκους από το να εξαπλωθούν σε ποντίκια. Επιπλέον, ο κατιφές λειτουργεί ως ένα αντι-φλεγμονώδες με αποτέλεσμα να ανακουφίζει το ερεθισμένο δέρμα και να επουλώνει τις εκδορές και τα εγκαύματα. Επίσης δρα ως απωθητικό για τα παράσιτα και παραλύει τα έντομα δευτερόλεπτα μετά την διατροφή τους σε αυτό. 

2. Βασιλικός

Ο βασιλικός είναι ένα από τα βασικά συστατικά της ιταλικής κουζίνας και έχει πολλά οφέλη στην υγεία σας. Είναι μια εξαιρετική πηγή για τη λήψηβ-καροτένιου, μια οργανική ένωση που στο σώμα μετατρέπεται σεβιταμίνη Α. Η βιταμίνη Α είναι απαραίτητη στο σώμα για την όραση, την ανάπτυξη των κυττάρων και τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.
Το αιθέριο έλαιο βασιλικού περιέχει μια ουσία που ονομάζεται ευγενόλη, η οποία μπορεί να ανακουφίζει από τους κάλλους και τον πόνο των αρθρώσεωνμε παρόμοιο τρόπο που το κάνουν τα φαρμακευτικά σκευάσματα Advil και η συνθετική φαρμακευτική δραστική ουσία ibuprofen. Ως αντιβακτηριδιακό, το λάδι βασιλικούμπορεί να αναστείλει την ανάπτυξη των βακτηρίων που έχουν ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά φάρμακα.

3. Κινέζικο Γιάμ (Διοσκορέα)

Το κινέζικο γιαμ είναι ένα αναρριχώμενο φυτό, που είναι γνωστό για τις θεραπευτικές επιδράσεις του. Είναι ιδιαίτερα γνωστό πως ενδυναμώνει τον σπλήνα και το στομάχι. Η βιταμίνη Β6 του γιαμ βοηθά στην προστασία από τις καρδιακές παθήσεις διασπώντας την ομοκυστεΐνη, ένα αμινοξύ που προσκολλάται στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων και προκαλεί ζημιά. Έχει χρησιμοποιηθεί για νααπαλύνει τον πονόλαιμο, στη θεραπεία της διάρροιας, στον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και στον έλεγχο του σωματικού βάρους. Κόψτε τον βλαστό του από τον κήπο και και φάτε το ωμό.

4. Μελισσόχορτο

Είναι μέλος της οικογένειας φυτών της μέντας. Το μελισσόχορτο είναι γνωστό για το ευχάριστο άρωμά του. Χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες για την αϋπνία, να μειώσει το άγχος, να βελτιώσει την πέψη και για την θεραπεία πληγών και του επιχείλιου έρπητα. Έρευνα του University of Maryland έδειξε ότι το μελισσόχορτοαποτελεί μια αποτελεσματική θεραπεία για τα συμπτώματα του έρπητα γύρω από το στόμα και τα γεννητικά όργανα. Η ευγενόλη, που υπάρχει επίσης στο μελισσόχορτο, καταπολεμά τα βακτήρια και εφαρμόζεται συχνά τοπικά οδοντικές κοιλότητες από τους οδοντιάτρους. Τα αποξηραμένα φύλλα μελισσόχορτου μπορούν να προστεθούν ως γαρνιτούρα σε σαλάτες ή να γίνουν ένα ζεστό τσάι.

5. Θυμάρι

Θυμάρι είναι ένα βότανο που ανήκει στην οικογένεια των χειλανθών φυτών. Οι μέλισσες χρησιμοποιούν τη γύρη θυμαριού για να δώσουν γεύση στο μέλι. Επίσηςείναι ισχυρός αντισηπτικός και αντιβακτηριακός παράγοντας. Έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Μανιτόμπα του Καναδά, αναφέρει ότι το θυμάρι μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της ανθεκτικότητας των βακτηρίων στα αντιβιοτικά όπως είναι η πενικιλίνη. Σε ακόμα μια έρευνα του Μητροπολιτικού Πανεπιστημίου του Leeds της Αγγλίας, βρέθηκε ότι τα παρασκευάσματα που έχουν στα συστατικά τους θυμάρι θεραπεύουν καλύτερα την ακμή από άλλες κρέμες. Επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία αναπνευστικών και γαστρεντερικών προβλημάτων, για τον πονόλαιμο και την αρθρίτιδα. Καλλιεργήστε το, αποξηράντε το και αποθηκεύστε το για να ενισχύσετε τη γεύση του.

6. Φασκόμηλο

Το Φασκόμηλο καλλιεργείται σε όλο τον κόσμο. Είναι ένα ενδημικό φυτό της Μεσογείου με μπλε, μοβ, λευκά και ροζ λουλούδια και φύλλα. Το βότανο φημίζεται για τη θεραπεία των πεπτικών προβλημάτων, των μυϊκών σπασμών και των ψυχικών προβλημάτων. Είναι πλούσιο σε αντιφλεγμονώδη με αντιοξειδωτικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία μυκητιακών λοιμώξεων. Επίσης, έχει αποδειχθεί πως ανακουφίζει από τους πόνους της περιόδου και το ξαφνικό άγχος στις γυναίκες. Έρευνα έδειξε πως το εκχύλισμα φασκόμηλου μπορεί να βελτιώσει τη γνωστική λειτουργία και μπορεί ακόμη και να χρησιμεύσει ως πιθανή θεραπεία για τη νόσο του Alzheimer.

7. Εχινάτσια

Η Εχινάτσια είναι ένα από τα πιο δημοφιλή βότανα και χρησιμοποιήθηκε αρχικά από ιθαγενείς Αμερικανούς για τη θεραπεία πληγών και λοιμώξεων. Σήμεραχρησιμοποιούμε εχινάτσια για να περάσουμε γρήγορα το κρυολόγημα και για ρινικές μολύνσεις. Συνιστάται από πολλούς βοτανολόγους για τη θεραπεία λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος, τις ημικρανίες και τα τσιμπήματα μέλισσας. Είναι ανθεκτικό στην ξηρασία και έτσι πολύ εύκολα να το έχετε στον κήπο σας. Το φυτό ανθίζει σχηματίζοντας αστεροειδές άνθος (μαργαρίτα) κατά τα μέσα του καλοκαιριού.

8. Τσουκνίδα

Η Τσουκνίδα είναι ένα φυτό που χρησιμοποιείται για εκατοντάδες χρόνια για τηθεραπεία της αρθρίτιδας, της ουρικής αρθρίτιδας, των αλλεργιών, τα τσιμπήματα των εντόμων και τις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος.Αυτό που χαρακτηρίζει την τσουκνίδα είναι η φαγούρα και ο ερεθισμός του δέρματος μετά από επαφή μαζί της. Αν και οι τρίχες των φύλλων της τσουκνίδας ερεθίζουν ό, τι έρχεται σε επαφή μαζί της, έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα κάθε φορά που έρχονται σε επαφή με το δέρμα που είναι ήδη ερεθισμένο. Επίσης βρίσκει αρκετές εφαρμογές και χρήσεις για τον καθαρισμό της κουζίνας.

9. Σύμφυτο το Φαρμακευτικό

Το Σύμφυτο Είναι βότανο γνωστό από την αρχαιότητα. Είναι η Πηκτή του Διοσκουρίδη, ο οποίος αναφέρεται στις επουλωτικές ιδιότητες του φυτού. Αναγνωρίζεται από τις αγκαθωτές τρίχες του και την ταξιανθία σε σχήματος βοστρύχου με άνθη γυριστά προς τα κάτω. Το βότανο περιέχει ένα συστατικό που ονομάζεταιαλλαντοΐνη, το οποίο χρησιμεύει ως μια ενυδατική κρέμα σε διάφορα προϊόντα ομορφιάς και φροντίδας του δέρματος.
Το Σύμφυτο χρησιμοποιήθηκε από τους Αρχαίους Έλληνες και εξακολουθεί ναχρησιμοποιείται για τη θεραπεία καταγμάτων, χὄνδρων και ανοιχτών πληγών ώστε να επουλωθούν γρηγορότερα. Διάφορες επιστημονικές έρευνες δικαιώνουν τους ισχυρισμούς αυτούς. Υπάρχουν δημοσιευμένες πολλαπλές μελέτες, που έχουν διαπιστώσει ότι το σύμφυτο μπορεί να βοηθήσει στην θεραπεία της δερματίτιδας, του έλκους και των πρησμένων αστραγάλων. Υπάρχει κάτι όμως, που θα πρέπει να προσέχετε: Το σύμφυτο περιέχει σε μικρές ποσότητες αλκαλοειδή που προκαλούν καρκίνο. Για το λόγο αυτό, πολλοί βοτανολόγοι συνιστούν να μην γίνεται κατάποση.

10. Αγριαψιθιά (Αχίλλεια)

Η Αγριαψιθιά είναι ένα βότανο εύκολο στη φροντίδα, που ωφελεί σχεδόν κάθε όργανο του σώματος, συμπεριλαμβανομένων του σπλήνα, το συκώτι, τα νεφρά και την ουροδόχο κύστη. Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, ο θρυλικός πολεμιστής Αχιλλέας χρησιμοποίησε αγριαψιθιά για να θεραπεύσει τις ανοιχτές πληγές του μετά τη μάχη.
Είναι πλούσιο σε αντιφλεγμονώδη, ενώ έχει αντιμικροβιακές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Αυτό το θαυμάσιο βότανο θεραπεύει τα πάντα, από την αιμορραγία μέχρι γαστρεντερικά προβλήματα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως φάρμακο για τη θεραπεία των εξανθημάτων, του πυρετού και της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Το φυτό περιέχει αλκαλοειδή που μπορούν να παρέχουνανακούφιση από τον πόνο της περιόδου στις γυναίκες. Επίσης μπορείτε να το μαζεύετε για να το προσθέτετε στις σαλάτες και στο φαγητό σας.
*Οι πληροφορίες που περιέχονται στο http://share24.gr δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.