9 Νοε 2015

Δήμος Δίου-Ολύμπου...Όλα τριγύρω αλλάζουνε και όλα…χειροτερεύουν.


 
Όλα τριγύρω αλλάζουνε και όλα…χειροτερεύουν.

Είναι πράγματι «συγκινητική» η προσπάθεια της δημοτικής αρχής του δήμου Δίου Ολύμπου να μας πείσει για το πόσες αλλαγές έχει ήδη επιφέρει στον  Δήμο μας αλλά και πόσες ακόμη προτίθεται να κάνει.  

Παράδειγμα στην άρδευση που μόλις πριν δέκα ημέρες  αποφασίστηκε ο νέος τρόπος υπολογισμού των τελών. Να φανταστείτε  τόσο νέος…
που εφαρμόζονταν στον  πρώην δήμο Δίου για πολλά χρόνια και μέχρι το 2010.  Έτσι αυτό που πολλοί στο παρελθόν οι ίδιοι κατηγορούσαν,   δηλαδή το σύστημα πληρωμής με χαρτάκι,  σήμερα το επανέφερε πανηγυρικά ο κος Δημόπουλος και οι συν αυτώ.  Ένας τρόπος διαβλητός,  χωρίς διαφάνεια,  που συσωρευτικά οδήγησε τον πρώην δήμο Δίου σε μεγάλα ελλείμματα στην άρδευση. Όπου  κάθε αγρότης είναι έρμαιο στις διαθέσεις των  υδρονομέων  και στα μικροπολιτικά παιχνίδια του κάθε συμβούλου.

Και ποιών  υδρονομέων?   
Αυτών  που προσλαμβάνονται με απόφαση δημάρχου (άντε και με θετική εισήγηση των αντιδημάρχων).  Οι διακηρύξεις της σημερινής συγκυβέρνησης  Δημόπουλου - Λάππα όταν ήταν στην αντιπολίτευση,  ότι δηλαδή  οι προσλήψεις θα γίνονται με ΑΣΕΠ  πήγαν φυσικά περίπατο. 

Τα δικά μας παιδιά να ναι καλά  και φυσικά η δυνατότητα να κάνουμε καιροσκοπική πολιτική με την άρδευση. Χώρια βέβαια το γεγονός ότι για έναν αγρότη που θα πληρώσει κανονικά,  οι αυξήσεις σε κάποιες καλλιέργειες θα φτάσουν έως και 20-25%.  Αντί λοιπόν να δούμε από κοινού τυχόν ατέλειες και να  βελτιώσουμε -εκεί που απαιτείται-  τον   υφιστάμενο τρόπο είσπραξης (τέλη άρδευσης  που χρεώνονται ανά στρέμμα και είδος καλλιέργειας), μας γυρίζουν ακόμη μία φορά πίσω, στο όνομα πάντα του νέου άνεμου διακυβέρνησης!!  Μαζί λοιπόν με τα εξοντωτικά φορολογικά-μνημονιακά  μέτρα που έρχονται για το πρωτογενή  τομέα,  οι αυξήσεις του δήμου στην άρδευση θα συνθέσουν  ένα επικίνδυνο μίγμα για τους αγρότες μας και  να δούμε μετά πως θα επιβιώσουν και αυτοί.  

Ένα ακόμη δείγμα άσκησης «υπεύθυνης πολιτικής»  έχει να κάνει με τα καταστήματα. 
Έτσι η πλειοψηφία πήρε απόφαση στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο που λέει ότι μέχρι το τέλος Απριλίου του 2016  δίνει παράταση για  να γκρεμίσουν τις  κατασκευές (τέντες κλπ) στον κοινόχρηστο χώρο. 
Στην  ουσία  τι τους είπαν τους καταστηματάρχες?  
Κοιτάξτε κύριοι επαγγελματίες. Εμείς σαν δημοτική αρχή θα κάνουμε τα στραβά ματιά μέχρι εκείνη την ημερομηνία αλλά αν η πολεοδομία,  η αστυνομία,  οποιαδήποτε άλλη υπηρεσία κάνουν τη δουλειά τους ή κάποιος ιδιώτης σας καταγγείλει  τότε μας συγχωρείτε …αλλά  δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. 
Αντί να κάτσουν όλοι μαζί,  δημαρχαίοι, νομικοί και τεχνικοί του δήμου  να βρουν μια λύση,  πετάξανε  το μπαλάκι στους επαγγελματίες και τους είπαν κόψτε το λαιμό σας να βρείτε μόνοι σας λύση. Ένα θέμα λοιπόν  που το άνοιξε η σημερινή διοίκηση οφείλει να ψάξει τρόπους  να το κλείσει. Αν  στο τέλος διαφανεί πως αυτό δεν είναι εφικτό τότε  να δώσει οικονομικά κυρίως κίνητρα στους επαγγελματίες προκειμένου  να αποκαταστήσουν την «τάξη». 

Και για να μην ξεχνιόμαστε. 
Προεκλογικά στη Λεπτοκαρυά τους υπόσχονταν πως  έχουνε  βρει  λύση για να μην γκρεμίσουν. Προεκλογικά …Τώρα?

Όσον αφορά τις κατά συρροή αναμορφώσεις  του προϋπολογισμού μόλις πριν λίγες μέρες ψηφίσθηκε η 18η αναμόρφωση. Είναι πράγματι να γελά κανείς γιατί όταν ψηφιζόταν ο προϋπολογισμός του 2015 σύσσωμη η συμπολίτευσή πανηγύριζε για το πόσο    πραγματικός, υλοποιήσιμος, αναπτυξιακός κλπ κλπ  ήταν ο  προϋπολογισμός που ψήφισαν. 
Φανταστείτε δηλαδή να   μην ασχολούνταν σοβαρά  και  να κάνανε  και πρόχειρη δουλειά!!

Και πάμε στον  Εθνικό Δρυμό Ολύμπου. 
Και εδώ  άλλα λόγια να αγαπιόμαστε. Από τη θέση του δημάρχου  που μας δήλωσε  πως  του  αρέσει  και όπως είναι τώρα ο Όλυμπος ( να κόβει και κανένα λουλουδάκι μας είπε)  και το αλαλούμ στο ΔΣ του Φορέα,  μέχρι την πρόθεση για  υποβολή ξεχωριστών προτάσεων ( ξανά ) από Δήμο και Αντιπεριφέρεια Πιερίας.  

Η ουσία είναι ότι οι Λαρισαίοι πιο «μάγκες» από τους Πιερείς   πάλι πέρασαν για  ακόμα μια φορά   το δικό τους, όπως  σε μια σειρά άλλα ζητήματα  με τελευταίο  (όπως πληροφορηθήκαμε πρόσφατα)  την  κατοχύρωση του ονόματος «Τσάι Ολύμπου»  μόνο για την πλευρά της Λάρισας.  

Δυστυχώς ο δήμαρχος εκώφευσε στις εδώ και καιρό εκκλήσεις μας για ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου μαζί  με μια σειρά φορείς, αιρετούς, βουλευτές  και ειδικούς προκειμένου να ακουστεί δυνατά η άποψη  του  Δήμου που πατάει ο Όλυμπος από την πλευρά της Πιερίας.  

Εμείς δεν είμαστε δογματικοί. 
Στις σημερινές συνθήκες που διαμορφώνονται μπορούμε  να τα βάλουμε όλα κάτω, να τα συζητήσουμε και να τα συναποφασίσουμε  στη βάση πως μπορούμε να κρατήσουμε το μύθο ζωντανό δίνοντας όμως την δυνατότητα σε όλη την ευρύτερη περιοχή να ζήσει πλέον από τον Όλυμπο. Αλλιώς κάθε μέρα θα κουνάμε μαντήλι στα παιδιά μας που φεύγουν για Γερμανία, Αγγλία και άλλες χώρες  όπου η λέξη ανάπτυξη δεν έμεινε μόνο σε διακηρύξεις στα μπαλκόνια.

Ένα ακόμη θέμα που μας προβλημάτισε ήταν η εμμονή της δημοτικής αρχής για ενοικίαση 200 στρεμμάτων του Λιτοχώρου σε Ανώνυμη Εταιρεία προκειμένου να καλλιεργηθούν ακτινίδια ή σταφύλια. 
Αν και δημόσια είπαμε μπράβο για την μεταγραφή των 13500 στρεμμάτων όπου ανήκει και η παραπάνω έκσταση δυστυχώς τα πρώτα δείγματα για το πώς εννοούν την αξιοποίηση των εκτάσεων  δεν είναι θετικά. 
Και τι εννοούμε? 
Από την στιγμή που πάνω από 40 αγρότες έχουν δηλώσει το ενδιαφέρον  τους για την ενοικίαση της εν λόγω έκτασης θα μπορούσε ο δήμος να  νοικιάσει σε 10  καλλιεργητές   από 20 στρέμματα τον καθένα,   έτσι ώστε να ζήσουν αντίστοιχες οικογένειες. Το επιχείρημα του δημάρχου κου Δημόπουλου που μας είπε ας πάνε  οι αγρότες να δουλέψουν σαν εργάτες είναι ενδεικτικό της νοοτροπίας τους. Αντί να γίνουμε  νοικοκυραίοι στον τόπο μας να πάμε να γίνουμε  εργάτες στην όποια ΑΕ. Τους ζητάμε για τελευταία φορά να το ξανασκεφτούν και να ακυρώσουν την δημοπρασία ξαναφέρνοντας το θέμα στο ΔΣ,  στη λογική που θέσαμε και στο συμβούλιο. Πρώτα δηλαδή οι αγρότες  του δήμου μας και αν δεν υπάρξει ενδιαφέρον (που υπάρχει) τότε να συζητήσουμε και τις άλλες προτάσεις.

 Και για να κλείσουμε όπως ξεκινήσαμε. 
Είναι τόσο μεγάλο το πάθος τους για νέες ιδέες και αλλαγές που μέχρι και την φορά της παρέλασης της 28ης Οκτωβρίου άλλαξαν στη Λεπτοκαρυά. Άντε την επόμενη φορά και στο Λιτόχωρο,  γιατί τόσα χρόνια οι παρελαύνοντες «την βγάζουν χαλαρά»  στην κατηφόρα. Και λίγη ανηφόρα καλό κάνει στα πνευμόνια…. Κατά τα άλλα η ζωή τραβάει την ανηφόρα.  Υπομονή. Γρήγορα περνά ο καιρός!!!Για τον Συνδυασμό Ευθύνης


Φαρμάκης Γιώργος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.