29 Μαρ 2015

Πάμε για ρήξη μέσω Κίνας;

Συνάντηση του Έλληνα Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη με τον Κινέζο ομόλογό του Ma Kai 2
Θα πάμε σε ρήξη με την Ευρώπη,όπως είπε ο Γιάννης Βαρουφάκης στα Χανιά; 
Μήπως στα πλαίσια αυτά εντάσσεται η εσπευσμένη υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας κατα τρεις βαθμίδες απο έναν Οίκο αξιολόγησης ή μήπως εντάσσεται στις πιέσεις να βρεθεί γρήγορα συμφωνία;
Τα μηνύματα είναι αντιφατικά.
Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ,όπως ο κρητικός γιατρός Γιάννης μιχελογιαννάκης βγαίνουν στα…κεραμίδια γιατί η κυβέρνηση δεν κάνει ρήξη,αλλά οδεύει σε συμβιβασμό.
Ο Π.Λαφαζάνης λέει ότι πρέπει να κάνουμε ρήξη με τη «γερμανική Ευρώπη».
Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης βρίσκεται στην Κίνα και μάλιστα με τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά,σε μια επίσκεψη ,η οποία κατά πολλούς δείχνει και έναν άλλο δρόμο …
δανεισμού που μπορεί να ακολουθήσει η Ελλάδα ,όταν θα σταματήσει(αν σταματήσει …) να πληρώνει δόσεις του επονείδιστου χρέους.
Θα φτάσει ως εκεί;Και ποιά ανταλλάγματα θα ζητήσουν οι Κινέζοι που δίνουν γη και ύδωρ για να βάλουν πόδι στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας; Και πόσο σύμφωνοι θα είναι οι Αμερικανοί;Ή μήπως το θέλουν στην προσπάθεια να σταματήσουν τη γερμανοποίηση της Ευρώπης;
Αμερικανοί παράγοντες,λεκτικά στηρίζουν και πιέζουν για συμφωνία Ελλάδας με Ευρώπη. Επειδή οι καιροί…ου μενετοί και καθώς στις 8 Απρίλη ο πρωθυπουργός πάει στη Ρωσία μάλλον εσπευσμένα δημοσιεύουμε την ανακοίνωση για τα «πεπραγμένα» της ελληνικής αντιπροσωπείας,υπό τον κ.Δραγασάκη στην Κίνα για να βγάλετε τα δικά σας συμπεράσματα:
ΟΛΗ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Σε θερμό κλίμα πραγματοποιήθηκε σήμερα, Παρασκευή 27 Μαρτίου, στο Πεκίνο η συνάντηση ελληνικής κυβερνητικής αντιπροσωπείας, που είχε επικεφαλής τον Αντιπρόεδρο Γιάννη Δραγασάκη και τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, με πολυμελή κινεζική κυβερνητική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Αντιπρόεδρο Μα Κάι. Η συνάντηση διήρκησε σχεδόν 2 ώρες και στο πλαίσιό της εξετάστηκε πλήθος θεμάτων και διερευνήθηκε το πεδίο για επέκταση της συνεργασίας των δύο χωρών σε ποικίλους τομείς, με στόχο την αύξηση των επενδύσεων και των εξαγωγών. Διαπιστώθηκε το αμοιβαίο ενδιαφέρον για εμβάθυνση των διμερών οικονομικών σχέσεων και χαράχθηκαν τα επόμενα βήματα στη βάση του τριετούς σχεδίου δράσης το οποίο έχει επεξεργαστεί το Υπουργείο Εξωτερικών και η Αντιπροεδρία της Κυβέρνησης.
Στην παρέμβαση του, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, επισήμανε, μεταξύ άλλων, τα εξής:
«Χαίρομαι που η σχέση των χωρών μας έχει, ήδη, διανύσει μακρύ δρόμο και θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε που η Κίνα στάθηκε στο πλευρό της Ελλάδας σε μια κρίσιμη περίοδο.
Ο στόχος της κυβέρνησής μας είναι – στηρίζοντας ό,τι έχει ήδη επιτευχθεί – να προχωρήσει περαιτέρω στην εμβάθυνση και ανάπτυξη των σχέσεών μας – οικονομικών, πολιτικών  και πολιτισμικών.
Ο ειδικότερος σκοπός της δικής μου παρουσίας εδώ είναι να εξειδικεύσουμε και να κάνουμε ακόμα πιο συγκεκριμένες τις δυνατότητες αυτής της συνεργασίας.
Πρώτα απ” όλα, πρέπει να πω ότι ο ελληνικός λαός είναι ένας λαός ειρηνικός και επιδιώκουμε σταθερές και φιλικές σχέσεις με όλους τους λαούς της περιοχής μας. Ζούμε σε ένα περιβάλλον αστάθειας με σημαντικές εστίες έντασης στην Ουκρανία, τη Συρία, τη Λιβύη κ.ο.κ. και αυτός είναι ακόμα ένας λόγος που αποδίδουμε μεγάλη σημασία στο να μπορέσει η χώρα μας να είναι ένα περιφερειακό κέντρο σταθερότητας, ένας κόμβος του παγκόσμιου εμπορίου και μία ασφαλής γέφυρα μεταξύ Ασίας και Ευρώπης και πάνω απ” όλα ένας χώρος συνεργασίας και διαλόγου ανάμεσα σε διαφορετικούς λαούς, πολιτισμούς και θρησκείες.
Οι χώρες μας, Κίνα και Ελλάδα, ως αρχαίες κοιτίδες πολιτισμού μπορούν να συνεργαστούν σε πολλά επίπεδα με στόχο το διάλογο πολιτισμών και θρησκειών σε μια συνεργασία που δεν θα περιορίζεται μόνο στην οικονομία, αλλά θα καλύπτει και τους τομείς του πολιτισμού.
Στο πλαίσιο αυτό βλέπουμε και τις ΕλληνοΚινεζικές σχέσεις – ως έναν πυλώνα της εθνικής μας στρατηγικής. Η Ελλάδα ως μέλος της ΕΕ στηρίζει σταθερά την ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ ΕΕ και Κίνας.
Στην ανάπτυξη των διμερών ΕλληνοΚινεζικών Σχέσεων αποδίδουμε στρατηγική σημασία για τους εξής λόγους:
Πρώτον, από οικονομική άποψη η πρωτοβουλία της Κίνας να δημιουργήσει μια γέφυρα εμπορικής συνεργασίας με την Ευρώπη μέσω του θαλάσσιου δρόμου του μεταξιού συμπίπτει με μια βασική πτυχή του δικού μας προγράμματος για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Συγκεκριμένα, ένας βασικός στόχος της κυβέρνησης μας είναι η διεύρυνση της παραγωγικής βάσης της χώρας και μια σημαντική διάσταση αυτού του στόχου είναι η αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που διαθέτει η Ελλάδα στον τομέα του διαμετακομιστικού εμπορίου, των υποδομών μεταφοράς και διανομής αλλά και της μεταποίησης των μεταφερόμενων προϊόντων. Ακριβώς, γι” αυτό κύριε Αντιπρόεδρε, υπογραμμίζω ότι εδώ έχουμε μια στρατηγική σύγκλιση συμφερόντων ανάμεσα στις χώρες μας.
Δεύτερον, η ανάπτυξη των ΕλληνοΚινεζικών Σχέσεων έχει και μία πολιτική σημαρνησης μαςασμνδιαφέρει ιδιαιτθείμς κονομικοπσία, διότι συμβάλλει στη συμμετρία των διεθνών μας σχέσεων. Συγκεκριμένα η Ελλάδα ως χώρα-μέλος της Ε.Ε ενδιαφέρεται να αξιοποιήσει κάθε δυνατότητα συνεργασίας που προσφέρει ο σημερινός πολυπολικός κόσμος και τον στόχο αυτό ακριβώς υπηρετεί με τον καλύτερο τρόπο η ανάπτυξη των σχέσεων Ελλάδας-Κίνας.
Τέλος, η ανάπτυξη των σχέσεων μας έχει επίσης μεγάλη σημασία από την άποψη του πολιτισμού, όπως ήδη ανέφερα».
Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης των δυο πλευρών, οι Αντιπρόεδροι κ.κ Δραγασάκης και Μα Και εγκαινίασαν το «Έτος Ναυτιλιακής Συνεργασίας Ελλάδας-Κίνας 2015». Στην ομιλία του, κατά την επίσημη τελετή των εγκαινίων ο Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κυβέρνησης επεσήμανε, μεταξύ άλλων, πως «Η παρουσία μου εδώ, συνοδευόμενος από τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, υποδηλώνει τη βούληση της νέας κυβέρνησης για την αναβάθμιση του υψηλού επιπέδου πολιτικών σχέσεων των δύο χωρών σε μια ισχυρή εταιρική σχέση, με έμφαση στους τομείς εκείνους της οικονομίας που υπάρχουν πραγματικές και απεριόριστες δυνατότητες συνεργασίας». [σ.σ. επισυνάπτεται ολόκληρη η ομιλία του Αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη]
Στη συνέχεια, η κινεζική αντιπροσωπεία παρέθεσε γεύμα στους Έλληνες αξιωματούχους, το οποίο διήρκησε μία, περίπου, ώρα και στο οποίο συνεχίστηκαν οι διαβουλεύσεις με στόχο την ενίσχυση και εμβάθυνση των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.