# #

26 Σεπ 2014

"Τζάμπα μάγκες"

Το ΔΝΤ «αδειάζει» την κυβέρνηση

Συνεχίζουμε κανονικά στο ελληνικό πρόγραμμα λέει ο εκπρόσωπος του Ταμείου

Ερωτηματικά προκαλεί για μια ακόμη φορά η σταθερή θέση του ΔΝΤ πως το πρόγραμμα στήριξης είναι συμφωνημένο να λήξει το Μάρτιο του 2016, θέτοντας ουσιαστικά νέα ερωτήματα για τις κινήσεις της κυβέρνησης, του ΥΠΟΙΚ συναρτήσει και της τελευταίας συνάντησης του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και της Καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ.

Για λογαριασμό του Ταμείου ο διευθυντής Εξωτερικών Σχέσεων, Τζέρι Ράϊς 

επεσήμανε πως δεν υπάρχει κάποιο επίσημο αίτημα πρόωρης λήξης του προγράμματος και έγινε πιο σαφής λέγοντας πως προσοχή του ΔΝΤ είναι εστιασμένη στην έκτη αξιολόγηση και ενδεχόμενη πρόωρη έξοδος της Ελλάδος από το πρόγραμμα του Ταμείου δεν..
θα απασχολήσει την επικείμενη αξιολόγηση. Παράλληλα, ούτε ο αναβαλλόμενος φόρος των ελληνικών τραπεζών που ψήφισε σήμερα η Βουλή ή αν οι τράπεζες χρειάζονται επιπλέον κεφάλαια είναι ζητήματα που αφορούν την επικείμενη αξιολόγηση. 

Μεταξύ άλλον όμως το ΔΝΤ κάνει σαφές πως η αρχή και η λήξη ενός προγράμματος υπόκειται στο εκάστοτε κράτος. Κάτι τέτοιο όμως δεν βρίσκεται στην ατζέντα των επαφών, όπως επεσήμανε ο Τζ. Ράις. 

Κατά τ'άλλα και στο ίδιο πλαίσιο όταν ρωτήθηκε για το εάν η Ελλάδα μπορεί να προχωρήσει μόνη τις μεταρρυθμίσεις ο Ράϊς δεν απάντησε ευθέως λέγοντας πως η προσοχή του Ταμείου επικεντρώνεται στο να γίνει το καλύτερο δυνατό σε συνεργασία με την κυβέρνηση ώστε ο ελληνικός λαός να βγει το συντομότερο από την κρίση. 

«Σε κάποιους τομείς έχουμε δει πρόοδο» είπε και προσέθεσε πως η προσοχή τώρα εστιάζεται στην νέα αξιολόγηση. 

Ο Ράις διευκρίνισε πως το κλιμάκιο του ΔΝΤ με επικεφαλής τον Ρίσι Γκογιάλ θα ξεκινήσει να δουλεύει στην Ελλάδα στις 30 Σεπτεμβρίου με τα «θέματα κλειδιά», όπως είπε, να είναι ο Προϋπολογισμός 2015 και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. 

Ο ίδιος επιβεβαίωσε πως το κλιμάκιο του ταμείου θα επιστρέψει πίσω στην Ουάσιγκτον για τις εργασίες της Ετήσιας Συνόδου (10-12 Οκτωβρίου) και προσέθεσε πως θα επιστρέψει στην Αθήνα σε πλήρη σύνθεση «αργότερα μέσα στο φθινόπωρο». 

Σημειώνεται πως η αναφορά αυτή δεν επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις στελεχών του υπουργείου Οικονομικών που χθες μιλούσαν για επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα στις 15 Οκτωβρίου. 

Σε ερώτηση για το εάν θα συνοδεύσει την αποστολή του Ταμείου και ο Πόλ Τόμσεν ο Ράϊς είπε πως προς το παρόν δεν υπάρχουν σχέδια για αυτό, ωστόσο δεν απέκλεισε να γίνει, εφόσον χρειασθεί.

ΠΗΓΗ  sofokleousin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.