Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα
Το θαλασσινό νερό είναι πλούσιο σε βιταμίνες, μεταλλικά άλατα, ιχνοστοιχεία, αμινοξέα και ζωντανούς μικροοργανισμούς, τα οποία προωθουν την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Για παράδειγμα είναι γνωστές οι ..αντιοξειδωτικές και ανοσοτροποποιητικές επιδράσεις του ψευδάργυρου, σελήνιου και πυρίτιου.

Επιπλέον, το νάτριο και το χλώριο είναι απαραίτητα για τη φυσιολογική λειτουργία όλων των κυττάρων του σώματος, συμπεριλαμβανομένων αυτών που εμπλέκονται στην ανοσολογική απάντηση.

Καθώς κολυμπάτε ανοίγουν οι πόροι του δέρματος για να απορροφηθούν τα ζωτικής σημασίας ανόργανα συστατικά και ταυτόχρονα αποβάλλονται οι επιβλαβείς τοξίνες του οργανισμού. Η σύσταση του θαλασσινού νερού είναι παρόμοια με αυτή του πλάσματος του αίματος και έτσι διευκολύνεται η διαδικασία της απορρόφησης.

Ο θαλασσινός αέρας και τα μικροσταγονίδια του νερού περιέχουν αρνητικά φορτισμένα ιόντα που είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά απομακρύνοντας τις ελεύθερες ρίζες, με αποτέλεσμα η κάθε εισπνοή να βελτιώνει την άμυνα του οργανισμού.

Το άφθονο οξυγόνο και ιώδιο ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και τη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα. Τέλος, πολλά συστατικά του βοηθούν σε διάφορες αυτοάνοσες δερματικές παθήσεις, όπως η ψωρίαση.

Προάγει την ευεξία
Το κολύμπι είναι ένα αποτελεσματικό μέσο για να μειωθεί το άγχος και το θαλασσινό νερό με τα πολύτιμα συστατικά του, όπως το μαγνήσιο και το βρωμιούχο άλας το κάνει ακόμα καλύτερο. Μειώνει τη φλεγμονή και τον πόνο των αρθρώσεων και των μυών και ασκεί κατευναστική δράση στα νεύρα με αποτέλεσμα να σας κάνει να αισθάνεστε χαλαροί και ανακουφισμένοι.

Το  θαλασσινό νερό περιέχει πολλά ανόργανα άλατα που δρουν ως φυσικά υπναγωγά, τα οποία βελτιώνουν την ποιότητα του ύπνου και αντιμετωπίζουν την αυπνία. Επιπλέον, το μαγνήσιο, το λίθιο και το βρώμιο βοηθούν στη διατήρηση των επιπέδων ορισμένων ουσιών στον εγκέφαλο (σεροτονίνη, μελατονίνη, τρυπταμίνη), οι οποίες εμπλέκονται στη παθογένεση πολλών συναισθηματικών διαταραχών.

Βελτιώνει την υφή του δέρματος
Το θαλασσινό νερό βελτιώνει την υφή του δέρματος, αυξάνει την ελαστικότητά του, ανακουφίζει και θεραπεύει. Συγκεκριμένα αναπληρώνει τα μεταλλικά στοιχεία στο δέρμα και μειώνει τη φλεγμονή.Το αλάτι κάνει απολέπιση απομακρύνοντας τα νεκρά κύτταρα και ενισχύοντας την παραγωγή νέων, ενώ ταυτόχρονα το μαγνήσιο ενυδατώνει το δέρμα και βελτιώνει την τραχειά εμφάνιση της επιδερμίδας.

Με τις παραπάνω ευεργετικές δράσεις θεραπεύει πολλές παθήσεις του δέρματος, όπως η ατοπική δερματίτιδα, η ψωρίαση και το έκζεμα. Βέβαια οι διαταραχές αυτές δε θα θεραπευτούν από τη μια μέρα στην άλλη, αλλά το τακτικό κολύμπι σε αλμυρό νερό θα τις βελτιώσει σταδιακά.

Της Χριστίνας Ι. Μπουντούρη
Γενικού – Οικογενειακού Ιατρού