# #

29 Μαΐ 2014

Η... Ελλάδα υπέβαλε την πρόταση! Ο Μανιάτης και ο Βενιζέλος,για την καλλιέργεια στο έδαφος της Ένωσης γενετικά τροποποιημένων τροφίμων.!!!!!!!!!!!!!

Ε.Ε: Φάτε φτωχοί τα δηλητήρια!

"Πράσινο φως" έδωσαν τα 28 κράτη-μέλη της Ε.Ε για την καλλιέργεια στο έδαφος της  Ένωσης  γενετικά τροποποιημένων τροφίμων.

Με τη συμφωνία ουσιαστικά ανοίγει ο δρόμος για την καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων οργανισμών στην Ευρώπη, κάτι που προσπαθούν οι πολυεθνικές εταιρείες   εδώ και μια 15ετία.

Η... Ελλάδα υπέβαλε την πρότασηΟ Μανιάτης και.. ο Βενιζέλος.


Πρωτοστατεί η Monsanto, η πολυεθνική εταιρία η οποία δημιούργησε τον Πορτοκαλί Παράγοντα, την Αυξητική Ορμόνη, τους σπόρους δηλητήρια, που έχει οδηγήσει στην αυτοκτονία χιλιάδες αγρότες και απειλεί την παγκόσμια βιοποικιλότητα.



Η Γερμανία, η Βρετανία, και  κυρίως η Γαλλία (δες ΕΔΩ, πριν λίγες μέρεςαπαγόρευσε το καλαμπόκι τέρας) είχαν εκφράσει αρχικά τις αντιρρήσεις τους για το νομικό πλαίσιο που τίθεται μέσω της συμφωνίας, σημειώνοντας ότι είναι πολύ ευνοϊκό για τις πολυεθνικές εταιρείες βιοτεχνολογίας.

Ωστόσο το τελευταίο διάστημα και χωρίς να έχει γίνει κάποια τροποποίηση άλλαξαν στάση και τάχθηκαν υπέρ της πρότασης. Η μόνη χώρα που διαφώνησε μέχρι το τέλος με τη συμφωνία ήταν το Βέλγιο, το οποίο απείχε από την ψηφοφορία.

Η συμφωνία θα πρέπει να επικυρωθεί στις 12 Ιουνίου στη σύνοδο των υπουργών Περιβάλλοντος στο Λουξεμβούργο και αφού την εγκρίνουν οι υπουργοί, χρειάζεται να ψηφιστεί και από το νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μέχρι το τέλος του έτους. Δεν θα περάσει εύκολα. Εκεί θα δοθεί η μάχη την μαχών.


Στην συμφωνία προβλέπεται πως όσα κράτη διαφωνούν με την καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων οργανισμών στο έδάφος τους θα μπορούν να προσφεύγουν στην Κομισιόν, η οποία με τη σειρά της θα ζητά από τις εταιρείες να υποχωρήσουν.

Όπως γράψαμε στο enallaktikos.gr πριν τρείς μέρες,
 σύμφωνα με την οργάνωση Friends of the Earth Europe. οι εταιρείες βιοτεχνολογίας, όπως η Monsanto και η Syngenta, νομιμοποιούνται να αποφασίζουν για το αν θα απαγορεύεται ή όχι η καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων (ΓΤ ) στην Ευρώπη!

Ο νέος νόμος που προωθείται, από τη μια δίνει στις κυβερνήσεις τη δυνατότητα να αποφασίζουν αν θα απαγορεύουν την καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων και απο την άλλη παραχωρεί και στις εταιρείες βιοτεχνολογίας το δικαίωμα να αποφασίζουν αν θα επιτρέψουν την απαγόρευση που αποφασίζει μια χώρα!

Εάν οι εταιρείες διαφωνήσουν, οι κυβερνήσεις θα είναι υποχρεωμένες να υποχωρήσουν και ταυτόχρονα να εμπλακούν σε δαιδαλώδεις νομικές περιπέτειες. Πρακτικά, ο νέος νόμος δίνει το πάνω χέρι στις εταιρείες.





Ο Adrian Bebb , συντονιστής της εκστρατείας τροφίμων για τους "Φίλους της Γης Ευρώπης" , δήλωσε : "Αποτελεί προσβολή για τη δημοκρατία ότι σε εταιρείες όπως η Monsanto θα δοθεί το νομικό καθεστώς να αποφασίζουν για την απαγόρευση των προϊόντων τους. Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να είναι σε θέση να απαγορεύουν την ανεπιθύμητη και επικίνδυνη καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων χωρίς  να χρειάζονται την άδεια των εταιρειών που επωφελούνται".



Σύμφωνα με τον ευρωβουλευτή Κρίτωνα Αρσένη: 
"η απαγόρευση στο εσωτερικό των χωρών είναι «σαθρή» καθώς δεν βασίζεται σε λόγους υγείας ή περιβάλλοντος".

Η κάθε χώρα έχει το δικαίωμα να απαγορεύσει την καλλιέργεια ενός γενετικά τροποποιημένου είδους σε όλη την επικράτειά της ή σε κάποια περιοχή για λόγους που δεν σχετίζονται με την υγεία και την προστασία του περιβάλλοντος, όπως για παράδειγμα για λόγους δημόσιας τάξης ή καθορισμού χρήσεων γης.

Ωστόσο  η πολυεθνική μπορεί να προσφύγει στο δικαστήριο υποχρεώνοντας τελικά ένα κράτος να αποδεχτεί τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς.

Οι χώρες, βάσει της συμφωνίας, δεν έχουν το δικαίωμα να απαγορεύσουν τη διέλευση από το έδαφός τους των εγκεκριμένων γενετικά τροποποιημένων οργανισμών. Ανοίγεται έτσι διάπλατα ο δρόμος της ανεξέλεγκτης διακίνησης των προϊόντων αλλά και του πιθανού λαθρεμπορίου, καθώς τα γενετικά τροποποιημένα θα έχουν χαμηλότερες τιμές.
Τα τελευταία χρόνια έχει εγκριθεί στην Ευρώπη η καλλιέργεια τεσσάρων μεταλλαγμένων σπόρων, ωστόσο μόνο το καλαμπόκι MON810 της Monsanto καλλιεργείται σήμερα, καθώς η καλλιέργεια των υπόλοιπων, δύο ειδών καλαμποκιού (ΒΤ176 και Τ25) και της πατάτας Amflora, εγκαταλείφθηκε.

Υπό έγκριση είναι ακόμη επτά αιτήματα που αφορούν διάφορα είδη, όπως το καλαμπόκι TC1507 της Pioneer, θυγατρικής του αμερικανικού ομίλου DuPont.



Ο Μανιάτης και ο Βενιζέλος...


Την πρόταση υπέβαλε η ... Ελλάδα. Οι υπουργοί Περιβάλλοντος, Γιάννης Μανιάτης, και Εξωτερικών  Βαγγέλης Βενιζέλος παρα τις καταγγελίες όλων των περιβαλλοντικών οργανώσεων, όπως η Greenpeace, η Ελληνική  Ορνιθολογική Εταιρία και η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, που έχουμε δημοσιεύσει στο enallaktikos.gr. 

Όλα ξεκίνησαν στα μέσα του περασμένου Φεβρουαρίου, όταν ο Βαγγέλης Βενιζέλος καταψήφισε μεν την πρόταση για έγκριση του καλαμποκιού TC1507, με παραγωγό θυγατρική της μεγαλοεταιρίας DuPont, όμως, την επόμενη μέρα "παρέλειψε" να συνυπογράψει επιστολή 12 υπουργών της Ε.Ε προς τον Επίτροπο Υγείας... ..

Το πρώτο βήμα υπέρ των πολυεθνικών και  των γενετικά τροποποιημένων είχε γίνει. Μεθοδεύεται η έγκριση από την Ε.Ε για να ξεκινήσει η καλλιέργεια και διανομή του καλαμποκιού - δράκουλα! ( Δες ΕΔΩ! )



Ποιός πρότεινε αλλαγή στον Ευρωπαϊκό Κανονισμό για τα γενετικά τροποποιημένα; Ο Γιάννης Μανιάτης! ( Δες ΕΔΩ  την επιστολή που του έστειλε ο ευρωβουλευτής Νίκος Χρυσόγελος).

Η αλλαγή αυτή λέει πως για να απαγορέψει μια χώρα την καλλιέργεια ενός μεταλλαγμένου οργανισμού, ουσιαστικά θα έπρεπε πρώτα να πάρει την έγκριση της εταιρίας που το προωθεί...

Θα πρέπει, δηλαδή, τα αίτια απαγόρευσης να μην έρχονται σε αντίθεση με τις αξιολογήσεις της EFSA (Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων) σχετικά με τους περιβαλλοντικούς και υγιειονομικούς κινδύνους του υπό αμφισβήτηση προϊόντος. Η EFSA, όμως, δεν έχει εκδόσει ούτε μια αρνητική γνωμοδότηση... 

Αυτή η πρόταση, αν και ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων, δεν απερρίφθη, παρά "μεταλλάχθηκε" και τον Ιούνιο θα ψηφιστεί.

Η μετάλλαξη έγινε ως εξής:
 μέσα στη συμφωνία αναφέρεται μεν το δικαίωμα κάθε χώρας που διαφωνεί να απαγορεύει την καλλιέργεια στα δικά της εδάφη, αλλά... η απαγόρευση θα ισχύει μόνο για λόγους δημόσιας τάξης ή καθορισμού χρήσεων γης και όχι για λόγους απειλής της δημόσιας υγείας ή του περιβάλλοντος. 

http://www.enallaktikos.gr/

1 σχόλιο:

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.