# #

4 Ιουλ 2013

5 ύπουλοι ένοχοι για τον καρκίνο

Στον κατάλογο των καρκινογόνων ουσιών, ο ήλιος είναι μία αντιμετωπίσιμη απειλή. Ωστόσο, οι τηγανητές πατάτες, τα ποτήρια από φελιζόλ, τα απορρυπαντικά και άλλοι «μεταμφιεσμένοι» εχθροί είναι δύσκολο, σύμφωνα με το men’s health, να τους αντιληφθούμε. 

Απορρυπαντικό πλυντηρίου
Καρκινογόνος χημική ουσία: 1,4-διοξάνη
Επίπεδο απειλής:
 3 (σε μια κλίμακα από 1-5)
Το απορρυπαντικό αν και είναι ιδανικό στην αφαίρεση λεκέδων, μπορεί να αφήσει πίσω του μια τοξική χημική ουσία. Το 2011, μια περιβαλλοντική ομάδα ανακάλυψε, ότι στα απορρυπαντικά πλυντηρίου, παραμονεύει το 1,4-διοξάνιο.
Αν και η συγκεκριμένη χημική ουσία, δεν έχει αποδειχτεί ότι προκαλεί καρκίνο, σε εργαστηριακές έρευνες έχει φανεί υπεύθυνη για ηπατικούς και ρινικούς όγκους σε αρουραίους. Σύμφωνα μάλιστα, με τους υπευθύνους της εν λόγω περιβαλλοντικής ομάδας, που διεξήγαγε την έρευνα, η χημική ουσία 1,4-διοξάνιο, δεν αναγράφεται καν στις ετικέτες των προϊόντων.
Πώς να προστατευτείτε:
Επιλέξτε πιο «πράσινες» λύσεις για το πλυντήριό σας. Έχετε πάντα κατά νου, ότι όσα συστατικά βλέπετε, που περιέχουν πολυαιθυλένιο, πολυαιθυλενογλυκόλη, PEG, πολυοξυαιθυλένιο ή λέξεις που περιέχουν τα προθέματα «οξινόλη» ή «εθ» στη σύνθεσή τους, είναι σημάδια ότι ενδεχομένως να περιέχουν διοξάνιο.
Τηγανητές πατάτες, τσιπς, ψωμί
Καρκινογόνος χημική ουσία: ακρυλαμίδιο
Επίπεδο απειλής: 3
Το ακρυλαμίδιο, μια μορφή χημικής ουσίας που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία των λυμάτων, κρύβεται σε τηγανιτές πατάτες, σε τσιπς, στο ψωμί και στα ντόνατς. Όταν ορισμένες τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες μαγειρεύονται σε υψηλές θερμοκρασίες, το αμινοξύ ασπαραγίνη αντιδρά με τα σάκχαρα στα τρόφιμα, που αποτελούν το ακρυλαμίδιο.
Οι χημικές αντιδράσεις του σώματος στο ακρυλαμίδιο μπορεί να οδηγήσουν σε μεταλλάξεις του DNA, οι οποίες με τη σειρά τους ενδεχομένως να αυξήσουν τον κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει σε καμία περίπτωση, ότι πρέπει να σταματήσετε να καταναλώνετε τέτοια τρόφιμα, τουλάχιστον όχι γι αυτόν τον λόγο.
Πώς να προστατευτείτε:
Ακολουθήστε μία πιο ήπια στρατηγική στην κουζίνα σας, όπου καλό θα ήταν να διατηρείτε χαμηλότερες θερμοκρασίες και μικρότερους χρόνους μαγειρέματος των τροφών σας. Για παράδειγμα, όταν τηγανίζετε, δεν πρέπει οι τροφές να γίνονται καφέ.
Ποτήρια από φελιζόλ, εμπορευματοκιβώτια
Καρκινογόνος χημική ουσία: στυρόλιο
Επίπεδο απειλής: 1
Τα μη βιοδιασπώμενα προϊόντα, όπως είναι τα ποτήρια από φελιζόλ και τα εμπορευματοκιβώτια είναι κατασκευασμένα από στυρόλιο (ή αλλιώς αιθενυλοβενζόλιο ή βινυλοβενζόλιο ή φαινυλοαιθένιο ή φαινυλοαιθυλένιο), το οποίο ανήκει στην οικογένεια των αρωματικών υδατανθράκων. Πρόκειται για ένα άχρωμο ελαιώδες υγρό με χαρακτηριστική γλυκιά οσμή, σε σχετικά μικρές συγκεντρώσεις, που μπορεί να δημιουργήσει μια χημική ουσία, ικανή να βλάψει το ανθρώπινο DNA. Υποθετικά λοιπόν, είναι σε θέση να αποβεί καρκινογόνο για τον άνθρωπο.
Πώς να προστατευτείτε:
Προσπαθήστε να αποφύγετε τα προϊόντα που περιέχουν στυρόλιο, συμπεριλαμβανομένων των ποτηριών του καφέ και τα καπάκια τους. Αποφύγετε επίσης, τη θέρμανση των τροφίμων σε φελιζόλ ή σε δοχεία από πολυστυρένιο (ειδικά μάλιστα των λιπαρών τροφίμων).
Καστανό ρύζι
Καρκινογόνος χημική ουσία: Αρσενικό
Επίπεδο απειλής: 5
Το αρσενικό ήταν κατά το Μεσαίωνα το... όπλο του κάθε ενεργού ή επίδοξου δολοφόνου. Σήμερα, ωστόσο, βρίσκεται στα ντουλάπια της κουζίνας. Πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε, ότι ορισμένες μάρκες του καστανού ρυζιού περιέχουν περισσότερο αρσενικό από ό,τι αντίστοιχες του λευκού ρυζιού.
Αυτό που μπορεί να κάνει το αρσενικό είναι να απενεργοποιήσει το σύστημα επισκευής του DNA στον οργανισμό σας, έτσι ώστε να μη μπορεί να αναπλάσει τα κατεστραμμένα κύτταρα, καθιστώντας στην ουσία ευάλωτο το σώμα σε καρκινογόνες μεταλλάξεις.
Πώς να προστατευτείτε:
Η λύση φυσικά δεν είναι να καταργήσετε από το διατροφολόγιό σας το καστανό ρύζι, καθώς τα συστατικά του είναι ιδιαίτερα ωφέλιμα για τον οργανισμό. Απλά, ξεπλύνετε το ρύζι πριν από το μαγείρεμα πολύ καλά και χρησιμοποιήστε τουλάχιστον αναλογία 6 προς 1 αντί του κλασικού 2 προς ένα (όπου 2 τα μέρη του νερού και 1 του ρυζιού).
Ηλεκτρονικά τσιγάρα
Καρκινογόνες χημικές ουσίες: νιτροζαμίνες
Επίπεδο απειλής: 3
Αν και η λύση των καπνιστών βρισκόταν πριν από λίγο καιρό στο «ηλεκτρονικό τσιγάρο», πλέον νέες έρευνες κάνουν λόγω για καρκινογόνες ουσίες, που στην ουσία, ευνοούν τον καρκίνο. Οι έρευνες μάλιστα, μιλούν για τις νιτροζαμίνες, τις καρκινογόνες ουσίες που υπάρχουν σε προϊόντα καπνού και οι οποίες περιέχονται σε ορισμένες μάρκες ηλεκτρονικών τσιγάρων. Ωστόσο, προσοχή, γιατί οι συγκεκριμένες ουσίες ενδεχομένως να υπάρχουν και σε τρόφιμα, όπως είναι τα διάφορα αλλαντικά.
Πώς να προστατευτείτε:
Εάν καπνίζετε, η λύση είναι φυσικά να το κόψετε, κανονικό ή ηλεκτρονικό. Επίσης, περιορίστε την κατανάλωση αλλαντικών ή τουλάχιστον αλλάξτε τον τρόπο με τον οποίο τα μαγειρεύετε. Εξάλλου καλύτερα είναι να τα βράζετε παρά να τα τηγανίζετε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.