# #

6 Ιουν 2013

Μόνο σε ξένους πωλούνται πλέον οι εξοχικές κατοικίες στην Ελλάδα



Μόνο σε ξένους πωλούνται πλέον οι εξοχικές κατοικίες στην Ελλάδα καθώς η φορολογική πολιτική της κυβέρνησης στα ακίνητα οδηγεί στον αφελληνισμό της παραθεριστικής κατοικίας, την οποία μονοπωλούν αλλοδαπά πορτοφόλια από τη Ρωσία, τη Βρετανία, τη Γερμανία και εσχάτως και από τις αραβικές χώρες και την Τουρκία.

«Από την Αλεξανδρούπολη έως τα Χανιά την... τελευταία τριετία η ζήτηση για εξοχική κατοικία είναι μηδενική»επισημαίνει ο κ. Δημήτρης Καψιμάλης πρόεδρος της Ένωσης Κατασκευαστών Κτιρίων Ελλάδας και προσθέτει ότι ο πανικός που δημιουργούν τα κυβερνητικά μέτρα στην κτηματαγορά οδηγεί σε μαζικό ξεπούλημα ακινήτων σε ξένα κεφάλαια και fund. Σύμφωνα με κτηματομεσίτες, η πλειονότητα των ακινήτων που πωλούνται είναι από Έλληνες που δεν μπορούν να συντηρήσουν δεύτερο σπίτι ή αδυνατούν να καταβάλλουν τους απανωτούς φόρους στα ακίνητα.
Το τελευταίο πλήγμα σχεδιάζεται να έρθει από το υπουργείο Οικονομικών με την κλιμακωτή φορολόγηση των οικοπέδων, επιβάλλοντας νέα χαράτσια στα παραθαλάσσια οικόπεδα που παραδοσιακά έχουν μεγάλη εμπορική αξία. 
Αυτό από μόνο του αναμένεται να ρίξει περισσότερο τη ζήτηση για εξοχική κατοικία, σπρώχνοντας ακίνητα φιλέτα σε μεγαλοεπενδυτές που αγοράζουν ελληνικά οικόπεδα στο 1/10 της αξίας τους, υποστηρίζει ο κ. Καψιμάλης. 
Η κυοφορούμενη φοροεπιδρομή στα παράκτια οικόπεδα έρχεται πάντως σε πλήρη αντίφαση με την πολιτική της «αναπτυξιακής» πλευράς της κυβέρνησης που διαφημίζει την ελκυστικότητα της χώρας, θέλοντας να προσελκύσει ξένους επενδυτές στην αγορά των ακινήτων και της εξοχικής κατοικίας.
Χαρακτηριστική είναι η ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο νόμο του υπουργείου Ανάπτυξης για τις ιδιωτικές και στρατηγικές επενδύσεις με τον οποίο όποιος αγοράζει ακίνητο πάνω από 250.000 ευρώ του δίνεται άδεια παραμονής για πέντε χρόνια σε όλες τις χώρες εντός Σέγκεν.
«Εδώ που φτάσαμε σε λίγο η ελληνική γη θα ανήκει σε ξένους» σημειώνει ο κ. Καψιμάλης, ο οποίος ισχυρίζεται ότι εκτός από του Ρώσους τελευταία επελαύνουν στη χώρα μας και οι Τούρκοι. Οι τελευταίοι εμφανίζονται να αγοράζουν εκτάσεις στην Θράκη ενώ η πρόσφατη κάθοδο της Τουρκικής Dogus για την εξαγορά της μαρίνας του Φλοίβου και των μαρίνων του ομίλου Κυριακούλη δείχνει ότι οι ξένοι αγοράζουν μαρίνες στα καλύτερα σημεία της χώρας που συνοδεύονται από γη, λιμάνια και ποικίλες μπίζνες.
Μεγάλα πάντως κτηματομεσιτικά γραφεία που δραστηριοποιούνται στον τομέα της παραθεριστικής κατοικίας, υποστηρίζουν ότι τα ισχυρά πορτοφόλια κυνηγούν τα ακριβά φιλέτα, ελπίζοντας σε μεγαλύτερη πίεση τιμών τους επόμενους μήνες. Η πιο πρόσφατη περίπτωση είναι η εξαγορά του Σκορπιού από το Ρώσο μεγιστάνα Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ και το νησάκι της Οξιάς από το Εμίρη του Κατάρ.
Σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, πάνω από 6.000 είναι τα απούλητα εξοχικά στην Πάρο και την Λευκάδα ενώ περί τα 1.500 εξοχικά έβαλαν πωλητήριο στη Σαντορίνη και αντίστοιχα στην Μύκονο. Στην Κρήτη, η οποία υπέστη ισχυρό πλήγμα στην παραθεριστική κατοικία τα τελευταία τέσσερα χρόνια τα νεόδμητα απούλητα εξοχικά υπολογίζονται σε 4.000 έως 5.000.
http://antipliroforisi.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.