# #

22 Νοε 2012

«Τηθύς»....ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΠΙΕΡΙΑ


Επίσκεψη φοιτητών του Α.Π.Θ. στο ιχθυοτροφικό πάρκο «Τηθύς» υγροβιότοπου Παπαπουλίου Δήμου Δίου-Ολύμπου


ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΠΙΕΡΙΑ
ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ «ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ»


Στο πλαίσιο του μαθήματος «υδατοκαλλιέργειες», φοιτητές του τμήματος βιολογίας του Αριστοτελείου πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, συνοδευόμενοι από τον υπεύθυνο καθηγητή κ. Θ. Αμπατζόπουλο, πραγματοποίησαν επίσκεψη στο ιχθυοτροφικό πάρκο «Τηθύς», που βρίσκεται εντός του υγροβιότοπου Παπαπουλίου Δ.Δίου-Ολύμπου.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης οι φοιτητές ξεναγήθηκαν στους χώρους του πάρκου, ενημερώθηκαν για τον τρόπο λειτουργίας του ιχθυοτροφείου καθώς και για τις ερευνητικές δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα εκεί.

Δεν είναι η πρώτη φορά που φοιτητές και καθηγητές επισκέπτονται το ιχθυοτροφικό πάρκο «Τηθύς». Οι αποστολές αυτές, για μεν την πανεπιστημιακή κοινότητα έχει χαρακτήρα εκπαιδευτικό, για δε την περιοχή του δήμου Δίου-Ολύμπου και ευρύτερα για την περιοχή της Πιερίας τέτοιου είδους επισκέψεις προωθούν τον εναλλακτικό τουρισμό και στη συγκεκριμένη περίπτωση τον οικολογικό τουρισμό, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Το πάρκο ΤΗΘΥΣ...

Το πάρκο ΤΗΘΥΣ και άρχισε να δημιουργείται το 2009. Σκοπός του είναι η ανάδειξη και προβολή ευαίσθητων υδάτινων οικοσυστημάτων, όπως οι υγρότοποι, προβάλλοντας ένα βιώσιμο μοντέλο διαχείρισής τους, το οποίο είναι προσαρμοσμένο στις εκάστοτε συνθήκες και εξασφαλίζει την προστασία και αειφορία τους.

Οι υπεύθυνοι του πάρκου πρεσβεύουν την «πολιτική» της κατανόησης και της γνώσης, που προέρχεται μέσα από τη γνωριμία των πολιτών με τα συγκεκριμένα οικοσυστήματα, τους οργανισμούς που ζουν σ’ αυτά και τη χρησιμότητά τους και όχι την «πολιτική» του «μην αγγίζετε», που έχει αποτύχει!

Το πάρκο αποτελεί ένα δυναμικό οικοσύστημα που συνεχώς αλλάζει, ανάλογα με την εποχή και τις περιβαλλοντικές συνθήκες. Ο επισκέπτης, από τις δραστηριότητες που έχουν αναπτυχθεί έχει τη δυνατότητα να χαρεί, να αντιληφθεί και να κατανοήσει την αξία της μεταβλητότητας, μέσα από τα διαφορετικά είδη χλωρίδας και πανίδας, ανάλογα με την εποχή.

Το ΤΗΘΥΣ αποτελεί υπόδειγμα μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης, καθώς όλες οι ενεργειακές ανάγκες του καλύπτονται αποκλειστικά από ανανεώσιμες πηγές ενέργειες, καθιστώντας την πλήρη αυτονομία του πάρκου.

Το υδάτινο τμήμα του πάρκου λειτουργεί ως φυσικό εκτροφείο υδρόβιων οργανισμών (ψαριών, καρκινοειδών, φυκών), όπου ο επισκέπτης μπορεί να διαπιστώσει τον παραδοσιακό τρόπο διαχείρισης των λιμνοθαλασσών, ενώ στο χερσαίο τμήμα του πάρκου αναπτύσσονται οικοτουριστικές και περιβαλλοντικές δραστηριότητες, μέσα από τις οποίες ο επισκέπτης αντιλαμβάνεται τη σημασία παρόμοιων οικοσυστημάτων. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.