# #

23 Νοε 2012

Μπαίνουμε ξανά στο παιχνίδι;; A.Mεντβιέντεφ: "Η Gazprom μελετά εκ νέου την κατασκευή του South Stream στην Ελλάδα"!!




Για πρώτη φορά ο γενικός διευθυντής της Gazprom Α.Μεντβέντιεφ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να περιληφθεί η Ελλάδα ως κόμβος με τερματική κατεύθυνση τη νότια Ιταλία, στο έργο του αγωγού South Stream.



Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Russia Today πριν λίγες ώρες, ο Α.Μεντβέντιεφ είπε: «Η κύρια διαδρομή έχει ήδη προγραμματιστεί. Αλλά εξακολουθούμε να εξετάζουμε το ενδεχόμενο κατασκευής ενός τμήματος του South Stream μέσω της Ελλάδας, το οποίο θα καταλήγει στην Ιταλία. Αρχικά, είχαμε σκοπό να κάνουμε τερματικό σταθμό το Μπαουμγκάρτεν, στην Αυστρία και μια δεύτερη διακλάδωση που θα ακολουθούσε τη διαδρομή προς την Ιταλία, μέσω της Ελλάδας, ως εφεδρική. Η Ελλάδα δεν ενδιαφέρθηκε (από το 2009 που ανέλαβε η κυβέρνηση Παπανδρέου) και τελικά τα σχέδια διαφοροποιήθηκαν και αποφασίσαμε να κατασκευάσουμε τον αγωγό μέσω της Σλοβενίας, ως την ιταλική πόλη Τρεβίζο. Αυτή τη στιγμή, όμως, η ζήτηση στην Ιταλία δεν τόσο μεγάλη, ώστε να διοχετεύσουμε εκεί επιπρόσθετες ποσότητες φυσικού αερίου». 

Σαφώς και η Gazprom εξαρτά την διακλάδωση του South Stream από την Ελλάδα και από την τύχη της υποψηφιότητάς της στον διαγωνισμού αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ. Οι Ρώσοι έχουν καταθέσει "μακράν" την καλύτερη πρόταση, αλλά τα πολιτικά προβλήματα που δημιουργεί η ΕΕ είναι πολύ σοβαρά... 

Η σύναψη μακροπρόθεσμων συμβολαίων που θα εξαρτώνται από τη δυναμική των τιμών των πετρελαιοειδών, μαζί με τη δέσμευση «Take or pay» (χορηγία από τον προμηθευτή συγκεκριμένης ποσότητας φυσικού αερίου σε συγκεκριμένη τιμή, και πλήρης εξόφλησή του εκ μέρους του καταναλωτή, ανεξάρτητα από την τελική κατανάλωση) είναι το δέλεαρ που χρησιμοποιεί η Gazprom, αλλά στην περίπτωση της νότιας και κεντρικής Ιταλίας ματαιώθηκε η προώθηση της πώλησης όταν η Ελλάδα "έκανε πίσω" με εντολή του Γ.Παπανδρέου και της ομάδας του Α.Ράνου.. 

Έτσι ή αλλιώς, το 2007, όταν ο Κ.Καραμανλής συμφώνησε με τον Β.Πούτιν να περάσει από την χώρα μας ο South Stream μέσω της γραμμής Βουλγαρίας- Ελλάδας- Ιταλίας, αυτή η συμφωνία στηρίχθηκε καθαρά σε γεωστρατηγικούς και πολιτικούς λόγους για να βοηθηθεί η Ελλάδα από την Ρωσία.

Ο South Stream, το μεγαλύτερο ενεργειακό project της Ευρώπης, που θα στέλενει το φυσικό αέριο από τα ενεργειακά πεδία της Σιβηρίας στο σπίτι των δυτικών καταναλωτών, θεωρείται η μεγαλύτερη γεωστρατηγική ευκαιρία που είχε η Ελλάδα μετά τον Β'Π.Π. για να παίξει έναν ρόλο σημαντικότερο από αυτόν του κομπάρσου που έπαιζε μετά τον τόλεμο στην περιοχή. Η κοινοπραξία South Stream AG, εριλαμβάνει εκπροσώπους της Gazprom (κατέχει το 50%), της ιταλικής ΕΝΙ (20%), της γαλλικής EDF (15%) και της γερμανικής BASF SE (15%). 

Ο South Stream θα περάσει από τη Βουλγαρία, τη Σερβία (με αγωγούς διακλαδώσεις στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και την Κροατία), την Ουγγαρία, τη Σλοβενία, και θα φτάσει ως τη βόρεια Ιταλία (την πόλη Τρεβίζο). Η κατασκευή θα ξεκινήσει στις 7 Δεκεμβρίου και η έναρξη της λειτουργίας έχει προγραμματιστεί για τα τέλη του 2015. 

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
http://ellinonpaligenesia.blogspot.com/2012/11/am-gazprom-south-stream.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.