# #

8 Σεπ 2012

Τον "εκβιασμό" της επόμενης δόσης ετοιμάζει η κυβέρνηση





Το εκβιαστικό δίλημμα για τα μέτρα-σοκ που έρχονται ιχνογράφησε χθες ο Αντ. Σαμαράς μετά τη συνάντησή του με τον Χ. Βαν Ρομπάι ζητώντας, δημοσίως, τη γρήγορη αποδέσμευση της επόμενης δόσης. 
Την ίδια στιγμή, σε κλίμα καχυποψίας και με νωπές τις αψιμαχίες μεταξύ τους, οι πολιτικοί αρχηγοί θα ...
συσκεφθούν αύριο το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να συμφωνήσουν επί των άγριων μέτρων λιτότητας.
Με "αγκάθια" η αυριανή σύσκεψη των αρχηγών, στη σκιά των διαφωνιών μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων.

Η επόμενη δόση λοιπόν -σε συνδυασμό με τη διαρκή καραμέλα περί εξόδου της χώρας από το ευρώ- θα είναι ο εκβιασμός που θα χρησιμοποιήσει το Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να στεγανοποιήσει τις κοινοβουλευτικές ομάδες που στηρίζουν την κυβέρνηση από τυχόν διαρροές στην ψηφοφορία επί των μέτρων.
Χθες, ο πρωθυπουργός, μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χ. Βαν Ρομπάι, υπογράμμισε την ανάγκη αποδέσμευσης της επόμενης δόσης -ύψους 31,5 δισ. ευρώ- το ταχύτερο δυνατόν. Μάλιστα, αν και το συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό αυτής της δόσης προορίζεται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι με την ταχεία αποδέσμευση της δόσης "θα αποκατασταθεί η ρευστότητα στο εσωτερικό”.
Παράλληλα, ο Αντ. Σαμαράς, τόσο στην κατʼ ιδίαν συζήτησή του με τον κ. Βαν Ρομπάι όσο και στις επίσημες δηλώσεις του, υπογράμμισε τη βούλησή του να εφαρμόσει κατά γράμμα τις δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης, όπως αυτές προκύπτουν από το Μνημόνιο 2.
Σκωτσέζικο ντους
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, από την πλευρά του, έκανε μεν δήλωση στήριξης της Ελλάδας, αλλά δεν παρέλειψε να υπονοήσει τον γνωστό εκβιασμό των θεσμικών εταίρων έναντι της κυβέρνησης: ότι, δηλαδή, μόνο η υποταγή στα κελεύσματα των δανειστών εγγυάται την συνέχιση της χρηματοδότησης της χώρας. "Εφόσον η Αθήνα παραμένει δεσμευμένη στο ευρώ, οι εταίροι της θα συνεχίσουν να τη στηρίζουν” επισήμανε χαρακτηριστικά ο Βαν Ρομπάι, επισημαίνοντας, πάντως, ότι "δεν έχει καμία αμφιβολία πως το μέλλον της Ελλάδας βρίσκεται στο ευρώ”.
Πρωθυπουργός - φάντασμα
Η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Χ. Βαν Ρομπάι αποτελεί ένα ακόμη κομμάτι του παζλ των διεθνών επαφών του Αντ. Σαμαρά. Ο πρωθυπουργός θα δεχθεί τη Δευτέρα στο Μέγαρο Μαξίμου τους εκπροσώπους της τρόικας, ενώ την Τρίτη θα βρεθεί στη Φρανκφούρτη για να συναντήσει τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μ. Ντράγκι. Σήμερα ο Αντ. Σαμαράς θα κάνει μία... σύντομη επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη. Κρυπτόμενος, θα είναι ο πρώτος πρωθυπουργός από τη μεταπολίτευση ο οποίος δεν θα απευθύνει ομιλία στους παραγωγικούς φορείς στο πλαίσιο της ΔΕΘ ούτε θα παραχωρήσει συνέντευξη τύπου. Αντιθέτως, ο Αντ. Σαμαράς θα παραστεί σήμερα στα εγκαίνια της έκθεσης, μετά θα κάνει μια μικρή δήλωση για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και θα αναχωρήσει από τη Θεσσαλονίκη πριν από τα... συλλαλητήρια του μεσημεριού.
Σύσκεψη καχυποψίας
Πριν τις επαφές Σαμαρά με τρόικα - Ντράγκι, θα συγκληθεί σύσκεψη κορυφής στο Μέγαρο Μαξίμου. Αύριο στις 7 το απόγευμα Αντ. Σαμαράς, Ευ. Βενιζέλος και Φ. Κουβέλης θα συζητήσουν για τα μέτρα-σοκ, ενώ νωρίτερα μια ιδέα των απαιτήσεων της τρόικας θα έχει πάρει ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, που θα συναντηθεί με τους τεχνοκράτες-εκπροσώπους των δανειστών.
Της αυριανής σύσκεψης έχει προηγηθεί η διελκυστίνδα εξουσίας μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων για τον χρόνο σύγκλησης της σύσκεψης των αρχηγών, αλλά και για το ποιος... κάνει κουμάντο στην κυβέρνηση. 
Οι σχέσεις ιδιαίτερα του Αντ. Σαμαρά και του Ευ. Βενιζέλου έχουν διαρραγεί σοβαρά μετά τις αιχμές του προέδρου του ΠΑΣΟΚ προς τον πρωθυπουργό ότι λειτουργεί "με όρους μονοκομματικής κυβέρνησης”, αλλά και τις διαρροές του Μαξίμου ότι "η κυβέρνηση στηρίζεται από τρία κόμματα, αλλά πρωθυπουργός είναι ο Σαμαράς και αυτός έχει την τελική ευθύνη των χειρισμών”.
Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με πληροφορίες, στην κεκλεισμένων των θυρών σύσκεψη στο Μαξίμου τόσο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ όσο και ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ. θα διαμηνύσουν στον Αντ. Σαμαρά ότι διεκδικούν τη συνδιαμόρφωση της δέσμης μέτρων και αναμένεται να ζητήσουν μετʼ επιτάσεως από τον πρωθυπουργό να μην τούς θέτει προ τετελεσμένων γεγονότων.

Μελιγγώνης Γιώργος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.