Το μεγάλο δίλημμα
Την Κυριακή οι Σέρβοι πολίτες ψήφισαν στις βουλευτικές, αλλά και στις προεδρικές εκλογές.
Το αποτέλεσμά τους δείχνει ότι η χώρα βρίσκεται μπροστά στο σταυροδρόμι της ευρωπαϊκής προοπτικής από τη μια και της βαλκανικής αναδίπλωσης από την άλλη, έστω και αν σε αυτή την αναμέτρηση πολλοί από τους σφοδρούς πολέμιους της ευρωπαϊκής πορείας μεταμορφώθηκαν σε λάτρεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο πρόεδρος Μπόρις Τάντιτς, ο οποίος παλεύει εδώ και χρόνια για να ενταχθεί η χώρα του στην Ευρωπαϊκή Ένωση, βρέθηκε αντιμέτωπος στις προεδρικές εκλογές με τον Τόμισλαβ Νίκολιτς από το λεγόμενο Προοδευτικό Κόμμα, ο οποίος είναι από την παλιά φρουρά των εθνικιστών, που μέχρι πριν από λίγα χρόνια πολεμούσαν σκληρά ενάντια σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή αναφορά…
Στροφή
Ο Νίκολιτς, γνωστός και ως ...
«ο νεκροθάφτης» λόγω της παλιάς εργασίας του, έκανε εντυπωσιακή στροφή, εγκατέλειψε τους σκληρούς οπαδούς του Μιλόσεβιτς και του Κάρατζιτς και εμφανίστηκε ως φιλοευρωπαίος που επιθυμεί την ενίσχυση των σχέσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Το αποτέλεσμα ήταν να εξασφαλίσει σχεδόν το ίδιο ποσοστό, γύρω στο 24%, με τον Τάντιτς κι έτσι ο καθοριστικός παράγοντας για τη νίκη στον δεύτερο γύρο, που θα γίνει στις 20 Μαΐου, θα είναι το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Ίβιτσα Ντάτσιτς, ο οποίος είναι ουσιαστικά ο κληρονόμος του κόμματος του Μιλόσεβιτς, εξασφάλισε ένα ποσοστό γύρω στο 16% και δηλώνει ότι ουσιαστικά θα υποστηρίξει εκείνον που θα του υποσχεθεί την… πρωθυπουργία.
Ο Ντάτσιτς, ο οποίος είναι υπουργός Εσωτερικών στη σημερινή κυβέρνηση, είχε υποστηρίξει και στην προηγούμενη προεδρική αναμέτρηση τον πρόεδρο Μπόρις Τάντιτς και έχει μεταμορφωθεί και αυτός σε φιλοευρωπαίο σοσιαλδημοκράτη.
Φαίνεται ότι η εξασφάλιση της υποψηφιότητας της Σερβίας για την Ευρωπαϊκή Ένωση πριν από μερικούς μήνες έχει επηρεάσει έντονα ολόκληρο το πολιτικό σκηνικό, αλλά η άσχημη οικονομική κατάσταση, στην οποία βρίσκεται η χώρα, οδηγεί αρκετούς δυσαρεστημένους πολίτες στην υπερψήφιση των ηγετών των παλιών εθνικιστικών κομμάτων της περιόδου Μιλόσεβιτς, με την ελπίδα ότι πίσω από τη φιλοευρωπαϊκή εμφάνισή τους κρύβεται ακόμη η παρεξηγημένη «πατριωτική και φιλολαϊκή» στάση τους!
Έτσι εξηγείται και το σημαντικό ποσοστό που απέσπασε τόσο το Προοδευτικό όσο και το Σοσιαλιστικό Κόμμα...
Η ανεργία, η οποία βρίσκεται γύρω στο 25%, σύμφωνα με ανεξάρτητους παρατηρητές προσεγγίζει το 40% και ο μέσος μισθός στη Σερβία είναι γύρω στα 350 με 400 ευρώ. Επιπλέον παραμένει ανοιχτό το ζήτημα του Κοσόβου, όπου παρά τις υποχωρήσεις του Σέρβου προέδρου για να εξασφαλιστεί το πράσινο φως από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η τοπική ηγεσία των Σέρβων του Κοσόβου ελέγχεται πλήρως από ακραία εθνικιστικά στοιχεία και επιμένει να διεκδικεί την απόσπαση των περιοχών που κατοικούνται από Σέρβους στο Κόσοβο και την ενσωμάτωσή τους στη Σερβία.
Έτσι, η αναμέτρηση, που έχει οικονομικό, αλλά και εθνικό υπόβαθρο, εμφανίζεται κάτω από τη συγκάλυψη της ευρωπαϊκής προοπτικής, από την οποία όλοι θέλουν να επωφεληθούν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο!...
Η μόνη εξέλιξη
Το σημαντικό είναι ότι, έστω και με τις όψιμες μεταμορφώσεις των ακραίων εθνικιστών, ο κυρίαρχος λόγος των κομμάτων σε αυτές τις αναμετρήσεις αναφερόταν, εκτός από τα οικονομικά θέματα, στην προοπτική της ένταξης της Σερβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως τη μόνη εξέλιξη που μπορεί να διασφαλίσει τόσο την ανεξαρτησία όσο και την ευημερία της μεγαλύτερης χώρας των δυτικών Βαλκανίων!...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.