Έκτακτον: Ο κ.Σαμαράς θα θεραπεύσει την Οικονομία με βότανα
Θαύματα της Μεγάλης Εβδομάδος
Βλέποντας τον επίδοξο πρωθυπουργό να ανακατεύει τα μαγικά ελιξίρια του πατριαρχείου της Χρυσοβαλάντου κλπ μου δημιουργήθηκε η βεβαιότητα πως δόθηκε στον κ.Σαμαρά το θείο χάρισμα της θεραπείας της Οικονομίας μας.
Αποτελεί πλέον την μόνη ελπίδα του Έθνους και ο λαός θα του χαρίσει (χωρίς να αναγκαστεί να προκαλέσει και δεύτερη εκλογική αναμέτρηση) την πρωθυπουργική ...
αυτοδυναμία.
Η θεία Χάρις επιλέγει συχνά ελαφρόμυαλους ανθρώπους για να γίνουν αγωγοί των δωρεών της.
Ο αγράμματος καλόγερος Γυμνάσιος Λαυριώτης, κατά κόσμο Γιώργος Τζανέτης, γεννήθηκε το 1858. Ο πατέρας του ήταν μυλωνάς και τσαγκάρης, η μητέρα του ήταν πρακτική μαμή.
Σε ηλικία 20 ετών μπαρκάρει μούτσος σε ιστιοφόρο. Γίνεται νοσοκόμος στην Αγγλία. Εκεί γνωρίζει και το φακίρη Τιμοσέϊν.
Αργότερα βρίσκεται στην Ξάνθη, στην αυλή του Μεμέτ Αλή ως μάγειρας για 2 χρόνια. Παντρεύεται, αλλά σε 15 μέρες χηρεύει. Στη συνέχεια πηγαίνει στο Άγιο Όρος, χωρίς να ξέρει ούτε ανάγνωση ούτε γραφή.
Εκεί γίνεται καλόγερος με το όνομα Γυμνάσιος Λαυριώτης. Το 1930 αρχίζει την επίσημη δραστηριότητα του, τη θεραπεία πολλών ασθενών με βότανα.
Χιλιάδες ασθενείς ακόμη και επιστήμονες τον πήραν στα σοβαρά, και κατέφευγαν στις θεραπείες του. Ο ίδιος ο υπουργός Εσωτερικών Γιώργος Σιδέρης προστάτευε τον Γυμνάσιο, όπως προστάτευε και ο Κώστας Λάσκαρης υπουργός Εσωτερικών της ΝΔ την αγία Αθανασία του Αιγάλεω, αν και η σύγκριση αδικεί πολύ τους δυο πρώτους.
Όπως γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις η κοινή γνώμη διχάστηκε και πολλοί γιατροί, για αιτίες που ανάγονται στον ψυχισμό τους, στη θρησκοληψία τους ή στα συμφέροντά τους τον διαφήμισαν ως έγκυρο θεραπευτή.
Από τότε αρχίζουν και οι περιπέτειες του, οι συλλήψεις του, οι δίκες του, οι κακομεταχειρίσεις στη μονή Εσφιγμένου, όπου οι καλόγεροι τον κτύπησαν και τον έκλεισαν στο αποχωρητήριο της μονής, ο εγκλεισμός του στο μοναστήρι του Οσίου Μελετίου Αττικής κλπ.
Το 1938 πεθαίνει σε ηλικία 77 ετών.
Περιγράφεται ως αφελής, καλοκάγαθος και αφιλοχρήματος, αλλά οι γνωστοί στίχοι του Κώστα Βίρβου, τα λένε κάπως διαφορετικά:
καλόγερος άξιος
επούλαγε βότανα
για κάθε αρρώστια
μα ήξερε κι έλεγε
όλα τα ξόρκια.
“Άμπλαστρα πάρτε από μένα
ευλογημένα και φτηνά,
ένα κοτόπουλο το ένα
ή φρέσκα αυγά σημερινά
μα επειδής εγώ νηστεύω,
τα θέλω Σαρακοστιανά”.
Ο πάτερ Γυμνάσιος
καλόγερος άξιος
και φάρμακα έδινε
γι αυτές που ήταν στείρες
μονάχα που στοίχιζαν
δυο κίτρινες λίρες».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.