# #

23 Απρ 2012

Από το 1982 έως και το 2009, τα σκάνδαλα που κατεγράφησαν επισήμως κόστισαν στον Έλληνα φορολογούμενο 100 δισεκατ. ευρώ!!!


Η ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ



Εύκολα λοιπόν μπορεί να καταλάβει κανείς ποιο κράτος και ποια πολιτική εξουσία διαμορφώθηκε από την μεταπολίτευση και μετά, και τί προσπάθεια απαιτείται σήμερα για να ξεφύγει η χώρα από ένα απόλυτα διεφθαρμένο σύστημα –το οποίο στηρίζουν εξ ίσου διεφθαρμένα και αρπακτικά μέσα μαζικής ενημέρωσης.
Εύκολα λοιπόν μπορεί να καταλάβει κανείς ποιο κράτος και ποια πολιτική εξουσία διαμορφώθηκε από την μεταπολίτευση και μετά, και τί προσπάθεια απαιτείται σήμερα για να ξεφύγει η χώρα από ένα απόλυτα διεφθαρμένο σύστημα –το οποίο στηρίζουν εξ ίσου διεφθαρμένα και αρπακτικά μέσα μαζικής ενημέρωσης.



Οι μνήμες είναι πολύ ασθενείς στην Ελλάδα –για να μην πούμε ότι για ορισμένα πράγματα είναι ανύπαρκτες! Πολλοί, λοιπόν, από αυτούς που σήμερα υβρίζουν, ξορκίζουν, απειλούν και βιαιοπραγούν έχουν ξεχάσει, ως φαίνεται, πώς και γιατί φθάσαμε ως εδώ, δηλαδή στην χρεοκοπία.

Έχουν ξεχάσει ότι, παρά την σειρά σκανδάλων, ατασθαλιών και αρπαγών που γίνονταν εις βάρος της χώρας, αυτοί εξακολουθούσαν να ψηφίζουν και να φέρνουν στην εξουσία τους υπαίτιους της «μεγάλης ληστείας». Και αυτό το έπρατταν γιατί οι υπαίτιοι μοίραζαν –με δανεικά– προσόδους, εισοδήματα και απίστευτα προνόμια. Όταν, όμως, η βρύση των δανεικών σταμάτησε, τότε κάποιοι «αγανάκτησαν». Γιατί; Μα, διότι είχε σταματήσει η μάσα και η αρπαγή και είχε έρθει ο λογαριασμός.

Παρακάτω παραθέτουμε μερικά από τα αμέτρητα σκάνδαλα που την πρώτη περίοδο της «αλλαγής» συγκλόνισαν την χώρα, χωρίς ποτέ να ιδρώσει κάποιο αυτί. Έχουμε και λέμε, λοιπόν:


1) Οκτώβριος 1982. Η ΔΕΗ προκηρύσσει διαγωνισμό για τον ατμοηλεκτρικό σταθμό Αγίου Δημητρίου. Η δαπάνη του έργου είναι 2 δισεκατ. δραχμές και οι υποψήφιοι δύο: η ΠΥΡΚΑΛ, με πρόεδρο το κομματικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και μέλος της Κ.Ε. κ.Δημ.Σωτηρλή, που ζητά 2.365.424.152 δραχμές, και η ανατολικογερμανική εταιρεία ΜΕΤΚΑ-ΕΒΚΟ, που ζητά 1.505.548.000 δραχμές. Στις 23-11-82, η ΔΕΗ εγκρίνει με την υπ’ αριθμόν 316 απόφασή της την ανάθεση του έργου στην ΜΕΤΚΑ-ΕΒΚΟ, αλλά στις 17-12-82 η γραμματεία του ΔΣ της ΔΕΗ στέλνει έγγραφο προς όλες τις Διευθύνσεις με το οποίο αναγγέλλει την ακύρωση του διαγωνισμού (απόφαση ΔΣ αριθ.36/14-12-82) και την απευθείας ανάθεση στην ΠΥΡΚΑΛ, η οποία, σύμφωνα με την απόφαση του ΔΣ, «θα συνεργαστεί με την ΜΕΤΚΑ-ΕΒΚΟ και την ALTSHOM και θα εκτελέσει το έργο έναντι 1.505.600 δρχ». Η δαπάνη του συναλλάγματος που θα εξαχθεί για το έργο αυτό, από 363 εκατ. ανέρχεται ξαφνικά στα 534.409.000 δρχ. Δηλαδή, διαφορά 171 εκατ. δραχμές, τα οποία αντιπροσωπεύουν 1,6 εκατ. σημερινά ευρώ. Ποτέ κανείς δεν έμαθε πού πήγε το ποσό αυτό, άρα μόνον υποθέσεις εργασίας μπορούμε να κάνουμε.

2) Τα υπουργεία Υγείας-Πρόνοιας και Οικονομικών καταρτίζουν από κοινού έγγραφη σύμβαση με την ιδιωτική επιχείρηση «Αχυριάτης Σέρβις ΕΠΕ» (που διαχειρίζεται το ξενοδοχείο ΦΑΝΤΑΣΙΑ), προκειμένου το ξενοδοχείο να χρησιμοποιηθεί ως θεραπευτήριο. Τον πρώτο μήνα λειτουργίας της σύμβασης (Οκτώβριος 1982) δεν εισάγεται κανένας ασθενής, αλλά το κράτος πληρώνει 5.085.500 δραχμές. Τον επόμενο μήνα η συμμετοχή των ασθενών ανέρχεται σε 3% και το κράτος ξαναπληρώνει 4.921.500 δραχμές.

3) Ο διευθυντής της Ιονικής Τράπεζας Νέας Σμύρνης και πρόεδρος του Πανιωνίου, κ.Μ.Σταματελάτος, ετών 38, καταχράται –σύμφωνα με αποκάλυψη της τράπεζας– 230 εκατ. δραχμές. Ο Μ.Σταματελάτος είναι ενεργό μέλος του ΠΑΣΟΚ που, από κλητήρας της τράπεζας, προωθήθηκε στην θέση του διευθυντή. Ο ίδιος αρνείται ότι η κατάχρηση είναι 230 εκατ. και μιλάει για κατάχρηση μόνον 150 εκατομμυρίων.

4) Στις 6 Ιουνίου 1983 ο βουλευτής της ΝΔ και ΥΠΕΞ το 1993 Μιχ. Παπακωνσταντίνου αποκαλύπτει ότι η Ελληνική Βιομηχανία Ζαχάρεως (ΕΒΖ) υπέγραψε με την γιουγκοσλαβική εταιρεία «Στοκοπρομέτ» σύμβαση για πώληση 5.000 τόνων ζάχαρης, με τιμή 298 δολλάρια τον μετρικό τόνο, ενώ η διεθνής τιμή ήταν 330 δολλάρια. Η εταιρεία πληρώνει στην Ελλάδα 1.575.000 δολλάρια, αλά στην ΕΒΖ πηγαίνουν μόνον τα 1.475.000. Τα 100.000 δολλάρια πηγαίνουν στην εταιρεία «Θ. Βλάχος και Σια, ΟΕ», που, όπως είπε ο Μιχ.Παπακωνσταντίνου, «υπήρξε ο μεσάζων».


5) Το Ελεγκτικό Συνέδριο, με έκθεσή του για το υπουργείο Δημοσίων Έργων αποκαλύπτει ότι για αντιπλημμυρικά έργα στον νομό Έβρου, που η αρχική τους πρόβλεψη ήταν 320.255.852 δραχμές σπαταλήθηκε ένα δισεκατομμύριο, για το αεροδρόμιο Μυκόνου 60.031.093 δρχ αντί 24.500.000 δρχ και για οδό στον νομό Πρέβεζας 6.000.000 δρχ αντί 2.940.000 δρχ. Οι πιο πάνω «μικροδιαφορές» αντιπροσώπευαν μόνον μισό δισεκατομμύριο δραχμές… Ένα μικρό «δωράκι» για τους τότε «μη προνομιούχους»…

6) Ο τελωνειακός εισηγητής Π.Καβακιώτης, με αναφορά του προς τον πρωθυπουργό στις 13-9-83, αποκαλύπτει ότι οι προμηθευτές του Δημοσίου χρεώνουν προμήθειες που φθάνουν το 100% της αξίας των προϊόντων. Έξι βουλευτές της ΝΔ καταθέτουν ερώτηση και αποκαλύπτουν ότι και δεύτερη αναφορά του ίδιου υπαλλήλου στις 13-11-84 προς τον πρωθυπουργό παραμένει αναπάντητη. Στο μεταξύ, με βάση την έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, το ελληνικό Δημόσιο έχει χάσει 600 εκατ. δραχμές.

7) Το υπουργείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων προκηρύσσει στις 13-6-83 μειοδοτικό διαγωνισμό για προμήθεια και εγκατάσταση τηλεφωνικών κέντρων σε κεντρικό του κτίριο, αλλά ο διαγωνισμός κατοχυρώνεται σε φιλική εταιρεία του ΠΑΣΟΚ, ερήμην του μειοδότου.

8) Τον Μάρτιο 1984, μετά από ελέγχους, η ΕΟΚ επέβαλε στο ελληνικό Δημόσιο πρόστιμο 3,3 δισεκατ. δραχμών και κομπίνες και παρατυπίες. Οι παρατυπίες εντοπίσθηκαν σε διακινήσεις σιταριού από την ΚΥΔΕΠ. Η όλη ιστορία πέρασε «στα ψιλά», παρά το γεγονός ότι επρόκειτο για σκάνδαλο ολκής.

9) Έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου αποκαλύπτει υπερβάσεις εκατομμυρίων σε έργα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού. Για το κλειστό γυμναστήριο Νέου Φαλήρου πληρώνονται 3,6 δισεκατ. ενώ είχαν προβλεφθεί 1,2 δισεκατ., κ.α.

10) Στα τέλη του 1985 ξεσπά το σκάνδαλο Πόπωτα, εκδότη από τον Βόλο, οι εκδοτικές δραστηριότητες του οποίου κοστίζουν στον Έλληνα φορολογούμενο κάπου 600 εκατ. δρχ.

Προκειμένου να καταδειχθεί πώς λειτούργησε το ελληνικό πελατειακό σύστημα, αναφέρουμε ότι το 1985 στο ΙΚΑ υπήρχε υποδιοικητής, ο κ. Λ. Λιαρόπουλος. Διορίστηκε όμως και δεύτερος: ο κ. Χρ.Σμυρλής, οδοντίατρος και μέλος της ΕΕ του ΠΑΣΟΚ. Για τον κ.Σμυρλή έχουν σημειωθεί: Ο διορισμός του εξαδέλφου του κ.Δ.Σμυρλή ή Λιακατά, του Γρηγορίου, σαν προϊσταμένου του ΟΑΕΔ Αγρινίου. Ο διορισμός του επίσης εξαδέλφου του κ.Δ.Σμυρλή ή Λιακατά, του Σπυρίδωνος, στο ΚΕΤΕ Αγρινίου. Σύνταξη αναπηρίας του ΙΚΑ στον θείο του κ.Σπ.Σμυρλή ή Λιακατά. Διορισμός της κουμπάρας του κ. Δασκαλάκη στην Εργατική Εστία Αγρινίου. Διορισμός της κ.Μπουρνέλου-Δαμιανάκη στο ΙΚΑ Αγρινίου. Η αδελφή του υποδιοικητή του ΙΚΑ διορίστηκε στην Εθνική Τράπεζα στο υποκατάστημα της Σταδίου και ο σύζυγός της καθηγητής τεχνικών σχολών.

Την ίδια εποχή, ο κ.Ν.Αστερινός, διορισμένος στο ΔΣ του ΙΚΑ, εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ, περιλαμβάνεται στους 30 κατηγορούμενους για συμμετοχή στην Εταιρεία Δολοφόνων. Στο ΙΚΑ ο κ.Αστερινός είχε διορίσει και την φίλη του κ.Σπ.Ψαράκη, που επίσης κατηγορείται για συμμετοχή στην «εταιρεία».

Στις αρχές του 1985, στα αδέλφια Βήχου –που ανήκουν σε κλαδική μηχανικών του ΠΑΣΟΚ– ανατίθεται ντοκιμαντέρ ποσού 62.400.000 δρχ με τίτλο «Δημιουργοί και περιφέρεια» για την ΕΡΤ-1. Προφανώς δε για λόγους σκοπιμότητος ο υπεύθυνος της επιτροπής κοστολόγησης, κ.Άγγελος Ρούσσος, αναλαμβάνει την παραγωγή εκπομπής για το αυτοκίνητο κόστους 9,5 εκατ. κατά επεισόδιο στην ΕΡΤ-2. Σημειώνουμε ότι το κόστος αυτός ήταν δεκαπλάσιο του τότε μέσου κόστους για μία τηλεοπτική εκπομπή με εξωτερικά γυρίσματα.

Όργια γίνονται την εποχή εκείνη και στις κρατικές τράπεζες, όπου κυριαρχούσε ο κομματισμός. Έτσι, το 1986, ο ταμίας της Ιονικής Τράπεζας Θεσσαλονίκης Αντ.Μετσοβίτης κατηγορείται μαζί με άλλους 13 για απάτη ύψους 387.075.000 δρχ. Αποκαλύπτεται επίσης ότι ο Δημ. Παπαδημητρίου, διευθυντής τις Ιονικής Τράπεζας στα Πετράλωνα, είχε αυτοκτονήσει τον Μάρτιο του 1985 γιατί μετά από σχετικό έλεγχο αποδείχθηκε ότι είχε καταχραστεί πολλά εκατομμύρια. Αποφυλακίζεται με εγγύηση 1 εκατ. ο πρώην υπάλληλος της Εθνικής Τράπεζας Νέας Σμύρνης, Α. Χρήστου, ο οποίος κατηγορείτο για υπεξαίρεση 138 εκατ. Αρχές του 1986 καταγγέλλεται στην Βουλή ότι η Αγροτική Τράπεζα είχε χρηματοδοτήσει στο Ηράκλειο με 30 εκατ. δραχμές συνεταιρισμό ο οποίος δεν λειτουργούσε.

Όλα αυτά, ωστόσο, επισκιάζονται από τα σκάνδαλα Κοσκωτά, ΑΓΡΕΞ, ΠΡΟΜΕΤ και Οργανισμού Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων, συνολικού κόστους 1 τρισεκατομμυρίου δραχμών –ήτοι 20 δισεκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι στην πρώτη περίοδο της πασοκικής διακυβέρνησης δολοφονήθηκαν οι εκδότες της Βραδυνής Π. Αθανασιάδης και της Απογευματινής Νικ. Μομφεράτος, οι επιχειρηματίες Αλ. Αθανασιάδης και Δημ. Αγγελόπουλος, ο τραπεζίτης Μιχ.Βρανόπουλος, ο εφοπλιστής Π.Περρατικός, ενώ απέτυχαν οι απόπειρες δολοφονίας του επιχειρηματία Βαρδή Βαρδινογιάννη και του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Παλαιοκρασσά. Με άλλα λόγια, η εγκατάσταση και λειτουργία ενός διεφθαρμένου κράτους συνοδευόταν και από την δράση μιας μαφιόζικης τρομοκρατικής οργάνωσης, της 17 Νοέμβρη, η οποία τον Σεπτέμβριο του 1989, για λόγους συμβολισμού, δολοφόνησε και τον Παύλο Μπακογιάννη –δηλαδή τον άνθρωπο που είχε πρωτοστατήσει στην δημιουργία της συμμαχικής κυβέρνησης ΝΔ-Αριστεράς.

Εύκολα λοιπόν μπορεί να καταλάβει κανείς ποιο κράτος και ποια πολιτική εξουσία διαμορφώθηκε από την μεταπολίτευση και μετά, και τί προσπάθεια απαιτείται σήμερα για να ξεφύγει η χώρα από ένα απόλυτα διεφθαρμένο σύστημα –το οποίο στηρίζουν εξ ίσου διεφθαρμένα και αρπακτικά μέσα μαζικής ενημέρωσης.

http://www.europeanbusiness.gr/page.asp?pid=641

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.