# #

18 Μαρ 2012

Πιερία: Στη γη των Μουσών και των Θεών του Μυθικού Ολύμπου


Η όμορφη και γοητευτική ΠιερίαΗ όμορφη και γοητευτική Πιερία
Απέραντες ακτές με χρυσή άμμο και καθαρή θάλασσα, βουνά με ιστορία και απίστευτο κάλλος, με ένα χιονοδρομικό για τους λάτρεις του χιονιού, με όμορφους οικισμούς, αλλά και με άριστη τουριστική οργάνωση και καταλύματα, η Πιερία και τα Πιέρια Όρη κερδίζουν συνεχώς φίλους.
Όσο σαγηνευτικός κι αν είναι ο μύθος και οι αρχαιολογικοί χώροι που περιβάλλουν την περιοχή, άλλο τόσο όμορφη και γοητευτική είναι και η σημερινή Πιερία.
Δίπλα στον Όλυμπο απλώνονται τα μυθικά Πιέρια Όρη. Η ιδιαίτερη ομορφιά και αρμονία του φυσικού τοπίου εντυπωσίασε τους αρχαίους Έλληνες που τοποθέτησαν εδώ τις Πιερίδες Μούσες.
Οι ποιητές και οι καλλιτέχνες δεν έπαψαν ποτέ να υμνούν τον Όλυμπο γνωστό σε όλο τον κόσμο ως η κατοικία των 12 θεών.
Με την κορυφή του τον Μύτικα να φτάνει τα 2.918 μέτρα δεσπόζει επιβλητικός πάνω από τις αμμουδερές ακτές της Πιερίας.
Έχει ανακηρυχθεί Εθνικός Δρυμός από το 1938 και Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, ενώ το ...
Λιτόχωρο που απλώνεται στους πρόποδές του, είναι η τελευταία κωμόπολη που θα συναντήσετε πριν το αντάμωμά σας με το βουνό.
Ορμητήριο των ορειβατών και των εκδρομέων αφού οι περισσότερες διαδρομές και το ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4 ξεκινούν από εδώ διαθέτει ξενοδοχεία και ταβέρνες με μεγάλη ποικιλία από παραδοσιακές τοπικές γεύσεις. Αυτό ήταν και το ορμητήριο του Λιτοχωρίτη, Χρήστου Κάκαλου, και των δύο Ελβετών Frederic Boissonas και Daniel Baud- Bovy που κατέκτησαν για πρώτη φορά τον Αύγουστο του 1913 την ψηλότερη κορυφή του Ολύμπου, τον θρόνο του Δία.
Το φαράγγι του Ενιπέα γοητεύει τους πεζοπόρους προσφέροντας μια μοναδική πεζοπορία ανάμεσα σε εντυπωσιακούς βράχους, κρυστάλλινες πηγές και υπέροχη βλάστηση.
Χτισμένη δίπλα στον ποταμό Ενιπέα στην πιο βαθιά χαράδρα του Ολύμπου βρίσκεται η Μονή του Αγίου Διονυσίου. Χτίστηκε τον 16ο αιώνα σε ένα φυσικό πλάτωμα της πλαγιάς του Ολύμπου. Μέχρι το 1878 αποτελούσε άβατο για τις γυναίκες, μετά την επανάσταση του Ολύμπου όμως που τα γυναικόπαιδα έβρισκαν καταφύγιο εκεί, καταργήθηκε και το άβατο. Το 1943 καταστράφηκε από τους Γερμανούς και στη συνέχεια ανοικοδομήθηκε. To 1987 επανήλθε το καθεστώς του άβατου στο μισό μοναστήρι.
Οι παραδοσιακοί οικισμοί, που απλώνονται στον Όλυμπο και τα Πιέρια είναι εύκολα προσπελάσιμοι έχουν εξαιρετική κουζίνα και όμορφα καταλύματα.
Στην καρδιά των Πιερίων βρίσκεται το Ελατοχώρι, αγαπημένος προορισμός των χιονοδρόμων αφού διαθέτει ένα όμορφο σύγχρονο χιονοδρομικό κέντρο. Χιονισμένα έλατα και εκπληκτική θέα ανταμείβουν τους χιονοδρόμους που φθάνουν στην κορυφή του.
Τα μονοπάτια, οι διαδρομές 4χ4 , οι καλές ξενοδοχειακές μονάδες, το χιονοδρομικό κέντρο, κάνουν το Ελατοχώρι να κερδίζει συνεχώς φίλους. Ιδανικό τόσο για φυσιολατρικές βόλτες όσο και για αρχαιολογικές εκδρομές μπορεί να αποτελέσει το ορμητήριό σας για επισκέψεις στα αξιοθέατα της γύρω περιοχής.
Ο Παλαιός Παντελεήμονας είναι από τα πιο όμορφα χωριά, ανακατασκευάστηκε με πολλή φροντίδα διατηρώντας τα παραδοσιακά του στοιχεία. Η θέα από ψηλά, στον κάμπο και στο απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου θα σας εντυπωσιάσει, ενώ στην πλατεία του χωριού κάτω από τα υπεραιωνόβια πλατάνια θα απολαύσετε τον καφέ σας και την παραδοσιακή κουζίνα του τόπου.
Στους πρόποδες του Ολύμπου το περίφημο Δίον «η πόλις του Διός», αρχαιολογικός τόπος με διεθνή ακτινοβολία είναι η ιερή πόλη των αρχαίων Μακεδόνων. Εδώ μπορείτε να περπατήσετε στον αρχαιολογικό χώρο και να επισκεφθείτε το μουσείο καθώς πολυετείς ανασκαφές έχουν φέρει στο φως σημαντικά ευρήματα.
Η Πιερία κρύβει μία απίθανη εναλλαγή ακτών, με αισθητές διαφορές μεταξύ τους. Οι λάτρεις των θαλάσσιων σπορ θα βρουν εδώ τον παράδεισό τους : αλεξίπτωτο θαλάσσης, ιστιοσανίδα, θαλάσσιο σκι, θαλάσσιο ποδήλατο, κανό, ιστιοπλοΐα και καταδύσεις με τη βοήθεια έμπειρων δυτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.