# #

25 Δεκ 2011

Πολυτελή ακίνητα, πισίνες, offshore και φοροδιαφυγή: Ποιοι επώνυμοι κινδυνεύουν να κάνουν Πρωτοχρονιά στη φυλακή


Επώνυμοι Θεσσαλονικείς κινδυνεύουν να κάνουν Πρωτοχρονιά στη φυλακή
Οκτώ γνωστοί δικηγόροι της Θεσσαλονίκης και πέντε επιχειρηματίες κτηματομεσίτες της Χαλκιδικής αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να κάνουν... Πρωτοχρονιά στη φυλακή!

Στα ρηχά νερά των... πισίνων πνίγονται οι κατά καιρούς εξαγγελίες για την πάταξη φοροφυγάδων που κρύβουν τις πισίνες τους, καθώς από τις δεκάδες χιλιάδες «δεξαμενές κολύμβησης», όπως είναι η επίσημη ονομασία των πισίνων, που κοσμούν την ηπειρωτική χώρα και τα νησιά της Ελλάδας, μόνον τις 2.501 έχει καταφέρει να ελέγξει το ΣΔΟΕ και μόνο σε μία περιοχή της χώρας, και από αυτές, όπως διαπιστώθηκε, είχαν δηλωθεί μόνον οι 222!

Η έλλειψη υποδομής των υπηρεσιών δίωξης της φοροδιαφυγής, που αναγκάζονται να κάνουν τους...
ντέτεκτιβ για να ανακαλύψουν κρυμένες πισίνες, καθώς και ο τεράστιος όγκος δουλειάς στο αντικείμενο της φοροδιαφυγής που πέφτει στις πλάτες των 600 ελεγκτών του ΣΔΟΕ, που τρέχουν από το ένα στο άλλο, όπως και το γεγονός ότι ποτέ μέχρι σήμερα δεν είχε ακουμπήσει η πολιτεία αυτού του είδους τους φοροφυγάδες, συνιστούν ένα μείγμα καθυστερήσεων.
Η ιστορία με τις πισίνες τείνει να εξελιχτεί σε φάρσα, γιατί παρά τις κάθε τρεις και δύο εξαγγελίες ότι θα πληρώσουν οι έχοντες λιμουζίνες και πισίνες, η πραγματικότητα μέχρι τώρα δείχνει ότι τουλάχιστον οι «πισινάτοι» μένουν ακόμη στο απυρόβλητο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο μέχρι τώρα έλεγχος στις πισίνες έγινε δειγματοληπτικά και αφορά μία από τις ακριβότερες και ωραιότερες περιοχές της Ελλάδας -περιοχή «φιλέτο», όπως χαρακτηρίζεται- την οποία κοσμούν βίλες και επαύλεις, οι ιδιοκτήτες των οποίων συγκαταλέγονται στην ελίτ της χώρας. Κι όμως, ενώ οι κατέχοντες τις πισίνες εκεί είναι από τους... έχοντες στον τόπο μας, όπως προέκυψε, από όλους αυτούς περίπου μόνο το 8% τις είχε δηλώσει.
Για τον εντοπισμό φανερών και κρυφών «δεξαμενών κολύμβησης» επιστρατεύτηκε το... δαιμόνιο των υπηρεσιών του ΣΔΟΕ που ανέτρεξαν στους χάρτες του Google (Google Earth), όπου μέσω της δορυφορικής φωτογράφησης της συγκεκριμένης περιοχής κατάφεραν να ανακαλύψουν τις πισίνες της συγκεκριμένης περιοχής, προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία που ορίζει ο νόμος. Το αποτέλεσμα ήταν ενδιαφέρον και αποκαλυπτικό για την κατάσταση, που επικρατεί στην Ελλάδα:
Από τις 2.501 πισίνες που εντόπισε το ΣΔΟΕ μέσω των χαρτών του Google Earth ακολούθησε έλεγχος μέσω του Κτηματολογίου για να βρεθούν οι ιδιοκτήτες τους, ενώ στη συνέχεια αναζητήθηκαν τα φορολογικά στοιχεία των προσώπων αυτών μέσω της ΓΓΠΣ (Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων).
Με βάση το υλικό από τη ΓΓΠΣ, ελέγχθηκαν οι φορολογικές δηλώσεις του 2009 και προέκυψε ότι από τις 1.398 δηλώσεις φυσικών προσώπων μόνο οι 101 ιδιοκτήτες ακινήτων είχαν δηλώσει τις πισίνες τους.
Περίπου αντίστοιχη ήταν η εικόνα από τις φορολογικές δηλώσεις φυσικών προσώπων του 2010, όπου δηλωμένες ήταν μόνον 121 πισίνες, ενώ για το ίδιο δείγμα της ίδιας περιοχής που αφορά το τρέχον φορολογικό έτος του 2011 δεν υπάρχουν στοιχεία, καθώς ο έλεγχος δεν έχει ολοκληρωθεί.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το κριτήριο για το δείγμα περιοχής το οποίο επελέγη από τους αρμόδιους του ΣΔΟΕ ήταν το γεγονός ότι πρόκειται για περιοχή ακριβή, που κατοικείται από τα λεγόμενα «υψηλά εισοδήματα».
Νησιά και υπόλοιπη Ελλάδα δεν έχουν μπει ακόμη στο «μικροσκόπιο» των ελεγκτών, ενώ εκκρεμής και ανολοκλήρωτος παραμένει ο έλεγχος για την ίδια περιοχή, που αφορά το τρέχον φορολογικό έτος του 2011.
Στο ΣΔΟΕ δεν γνωρίζουν εάν έχει τρέξει χρήμα στα ταμεία από το κυνηγητό των ιδιοκτητών «δεξαμενών κολύμβησης», καθώς οι διωκτικές υπηρεσίες είναι υποχρεωμένες, εκ του νόμου, να παραπέμψουν τις αδήλωτες πισίνες στις αρμόδιες ΔΟΥ προκειμένου να επιβληθούν τα αντίστοιχα πρόστιμα.
Σύμφωνα με την άποψη ανθρώπων που τρέχουν στο κυνήγι της φοροδιαφυγής, «το «εργαλείο» το οποίο θα διευκόλυνε το έργο των υπηρεσιών τους θα ήταν ένα ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα των ελεγκτικών υπηρεσιών, το γνωστό ως σύστημα «elenxis». Το σύστημα αυτό είναι ακόμη στα σπάργανα, γι΄αυτό και οι υπηρεσίες μεταξύ τους παραμένουν ασυντόνιστες. «Αθλο» θεωρούν στο ΣΔΟΕ όσα έχουν γίνει μέχρι τώρα, καθώς όπως εξηγούν είναι πολλά τα «μέτωπα» που κανένας δεν είχε αγγίξει για χρόνια ολόκληρα.
Τρία είναι τα «όπλα» του ΣΔΟΕ στο φοροκυνηγητό των πισίνων.
Ξεκινάνε έρευνα για τον εντοπισμό των «δεξαμενών κολύμβησης», την οποία βάζουν στο στόχαστρο, μέσω του προγράμματος Google Earth.
Από τις περιοχές που απεικονίζονται εντοπίζονται όλες οι πισίνες, φανερές και... κρυφές. Στη συνέχεια αποστέλλονται τα στοιχεία στο Εθνικό Κτηματολόγιο, προκειμένου να ταυτοποιηθούν με τους ιδιοκτήτες των ακινήτων, που κατέχουν πισίνες.
Τρίτο και... φαρμακερό βήμα, αναζητούνται τα φορολογικά στοιχεία των ιδιοκτητών πισίνων και το εάν έχουν δηλώσει ή όχι τις πισίνες τους, μέσω των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματός τους των τελευταίων οικονομικών ετών και μέσω της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.
Παράλληλα, όταν διαπιστωθεί ότι δεν είχε δηλωθεί η πισίνα, αναζητούνται επιπλέον στοιχεία νομιμότητάς της ή όχι, όπως: Αν υπάρχει μελέτη μηχανικού, άδεια από την αρμόδια Πολεοδομία, αν είχε ανατεθεί η κατασκευή της σε εργολάβο (εκσκαφή, μπετά, τοποθέτηση πλακιδίων ή ειδική βαφή, μηχανισμών ανακύκλωσης και καθαρισμού του νερού κ.λπ.), ενώ για όλα αυτά απαιτείται και η λήψη των προβλεπόμενων φορολογικών στοιχείων.
Επιπλέον, ζητείται από τις αρμόδιες εφορίες να διαπιστωθεί πότε αποκτήθηκε η πισίνα, άρα θα έπρεπε να έχει δηλωθεί η δαπάνη κατασκευής της, που είναι τεκμήριο απόκτησης και να επιβληθούν κυρώσεις για τη μη δήλωσή της σε σχέση με το εισόδημα του ιδιοκτήτη της, καθώς επίσης να προσκομιστεί η άδεια κατασκευής και τα φορολογικά στοιχεία για την κατασκευή της.
Φοροδιαφυγή που ξεπερνά ακόμα και τα 50.000 ευρώ τον χρόνο κάνουν όσοι δεν δηλώνουν στην εφορία τις πισίνες, καθώς με αυτόν τον τρόπο παρακάμπτουν και το «πόθεν έσχες» και τα τεκμήρια διαβίωσης. Για παράδειγμα, κάποιος με ετήσια εισοδήματα πάνω από 100.000 ευρώ που δεν δήλωσε στη φορολογική του δήλωση πολυτελή πισίνα 65 τ.μ., με κόστος κατασκευής 100.000 ευρώ, αποφεύγει τον καταλογισμό φόρου 45.000 ευρώ με βάση το «πόθεν έσχες». Κι αυτό γιατί το ποσό που ξόδεψε για την κατασκευή της πισίνας φορολογείται με συντελεστή 45% σε περίπτωση που δεν δικαιολογείται από τα εισοδήματά του.
Επιπρόσθετα, «γλιτώνει» φόρο ύψους 5.040 ευρώ, αφού το τεκμήριο διαβίωσης για τη συγκεκριμένη πισίνα με βάση τη νομοθεσία ανέρχεται σε 11.200 ευρώ. (11.200Χ45%=5.040 ευρώ).
Ετσι, από την απόκρυψη της πισίνας η συνολική φοροδιαφυγή ανέρχεται σε 50.040 ευρώ. Ακόμα και για φορολογούμενους με μεσαία εισοδήματα τα ποσά του φόρου που γλιτώνουν είναι τεράστια. Ετσι, κάποιος με ετήσιο εισόδημα 26.000 ευρώ που έχει στην κατοχή του πολυτελή πισίνα και δεν τη δηλώνει στην εφορία ξεφεύγει από την τσιμπίδα του «πόθεν έσχες» και δεν καταβάλλει φόρο 35.000 ευρώ (κόστος κατασκευής 100.000Χ35% συντελεστής φορολογίας). Ταυτόχρονα παρακάμπτοντας το τεκμήριο διαβίωσης αποφεύγει φόρο ύψους 3.920 ευρώ (αντικειμενική δαπάνη για τη χρήση και συντήρηση της πισίνας 11.200 ευρώ Χ 35% συντελεστής φορολογίας=3.920).
Νέο σκάνδαλο
Επώνυμοι Θεσσαλονικείς έκλεβαν φόρους με offshore
Οκτώ γνωστοί δικηγόροι της Θεσσαλονίκης και πέντε επιχειρηματίες κτηματομεσίτες της Χαλκιδικής αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να κάνουν... Πρωτοχρονιά στη φυλακή!
Πρόκειται για αντιπροσώπους 13 offshore εταιρειών, πίσω από τις οποίους κρύβονται οι άγνωστοι πραγματικοί ιδιοκτήτες, που, από τον έλεγχο του ΣΔΟΕ, βρέθηκαν να οφείλουν μεγάλα ποσά φόρων, που ξεπερνούν συνολικά τα 25 εκατ. ευρώ, για πολυτελή ακίνητα, κυρίως στην τουριστική ζώνη της Χαλκιδικής.
Το «Εθνος της Κυριακής» αποκαλύπτει τις συγκεκριμένες offshore εταιρείες και τους φόρους που απέφυγαν να πληρώσουν.
Δύο από αυτές, η «Portlawn Limited» και η «Le Gend Port» ήταν κυριολεκτικά εταιρείες-φαντάσματα, καθώς είχαν για χρόνια δραστηριότητες και... αφορολόγητες έως τώρα ιδιοκτησίες μεγάλης ακίνητης περιουσίας στη Χαλκιδική και δεν φαίνονταν πουθενά! Οι αντιπρόσωποί τους δεν τις είχαν καν δηλώσει σε ΔΟΥ και δεν διέθεταν φυσικά ούτε ΑΦΜ!
Για την πρώτη βεβαιώθηκαν φόροι 762.588,28 ευρώ, ενώ για τη δεύτερη 761.536,19 ευρώ, που πρέπει να καταβληθούν άμεσα.
Το ρεκόρ, ωστόσο, των οφειλών στην εφορία έχει η offshore «Nalico Anstalt» με ιδιοκτησίες ακινήτων τεράστιας αξίας, που καλείται να πληρώσει, εκτός από τα πρόστιμα, φόρους που φτάνουν τα 21.288.917,41 ευρώ.
Μεγάλα ποσά βεβαιώθηκαν επίσης για τις offshore «Westland Trading International Limited» με οφειλές 2.471.520,11 ευρώ, η «Argos Holdings Properties ltd» με 168,153,54 ευρώ, η «Hamston Enterprises ltd» με 131.147,34 ευρώ, η «Dinuba Limited» με 97.429,69 ευρώ, η «Herychip Trading Limited» με 81.382,20 ευρώ, η «Cial Europeene sa» η «Renokio Trading Limited» με 63.820,10 ευρώ, η «Gravenstaete Bv» με 41.473,91 ευρώ, η «Wyclef Holding Limited» με 19.088,88 ευρώ και η «Srikland Properties ltd» με 10.743,30 ευρώ.
Ολες αυτές οι offshore ήταν στην αφάνεια και στην κυριολεξία ανακαλύφτηκαν ύστερα από έρευνα του ΣΔΟΕ, στα υποθηκοφυλακεία των Νομών Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής.
Οπως χαρακτηριστικά μας είπε στέλεχος των ελεγκτικών μηχανισμών, «αυτό που συχνά αναρωτιούνται οι διερχόμενοι με το ΙΧ τους πολίτες, καθώς βλέπουν πολυτελείς βίλες ή τεράστια περιφραγμένα κτήματα, αν οι ιδιοκτήτες τους πληρώνουν φόρο, είναι ακριβώς αυτό που προστέθηκε στη νέα τακτική των ελεγκτικών μηχανισμών, να ψάχνουμε δηλαδή αν ο ιδιοκτήτης του ακινήτου έχει πληρώσει τους φόρους».
Νέα επίσης τακτική είναι η διασταύρωση στοιχείων με τα πολεοδομικά γραφεία και τα υποθηκοφυλακεία, όπου διαπιστώνουμε τις διαδρομές των αγοραπωλησιών και αφού βεβαιωθούν οι παραβάσεις και η ενδεχόμενη φοροδιαφυγή, παραπέμπεται η έκθεση στην αρμόδια ΔΟΥ, για είσπραξη και επιβολή προστίμων.
Στις συγκεκριμένες περιπτώσεις των offshore Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής, οι φόροι που βεβαιώθηκαν οφείλονται κυρίως σε οφειλές από το 2003 έως 2009 ποσοστού 3% επί της αντικειμενικής αξίας. Επίσης φόροι για τη 2ετία 2010-2011 ποσοστού 15% επί της αντικειμενικής αξίας. Φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας (ΦΜΑΠ), μέχρι το 2006.
ΕΤΑΚ για τα έτη 2007-2008. ΦΜΑΤ για το 2009 και τέλος Φόρος Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) για το 2010.
Οι υπεράκτιες εταιρείες (offshore) χρησιμοποιούν τη μη λήψη Αριθμού Φορολογικού Μητρώου από την αλλοδαπή εταιρεία η οποία έχει προχωρήσει σε αγορά ακινήτων. Επίσης, τη μη υποβολή της δήλωσης για την πληρωμή του ετήσιου φόρου 15% επί της αντικειμενικής τιμής και την εκμίσθωση των ακινήτων χωρίς να υποβάλλονται από την πλευρά της υπεράκτιας εταιρείας δηλώσεις φόρου εισοδήματος καθώς και δηλώσεις φόρου ακίνητης περιουσίας.
ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.