# #

21 Δεκ 2011

Κάποιες μειώσεις αλλά όχι αυξήσεις στα δημοτικά τέλη του δήμου Δίου-Ολύμπου



* Γ.ΦΑΡΜΑΚΗΣ: ΚΛΕΙΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΨΑΛΙΔΑ ΤΕΛΩΝ ΜΕΤΑΞΥ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΕΝΩ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΑ ΤΕΛΗ ΣΤΗ ΧΩΡΑ.

* Π.ΚΙΑΦΑΣ: ΚΑΝΟΥΜΕ ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΟΤΕΡΗ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΕ ΜΕΙΩΣΕΙΣ, ΜΕ ΠΑΓΩΜΑ ΤΙΜΩΝ ΚΑΙ ΜΕ ΕΠΙΒΕΒΛΗΜΕΝΕΣ ΣΥΓΚΛΙΣΕΙΣ.

* Θ.ΣΤΥΛΟΣ: ΜΕ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΕ ΔΙΚΑΙΟΤΕΡΟ ΤΡΟΠΟ ΕΠΙΒΟΛΗΣ ΤΕΛΩΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΑΜΕ ΤΗΝ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΔΕΥΑΑΝΟ

Καμία αύξηση στα δημοτικά τέλη αλλά, αντίθετα, μειώσεις σε...
ορισμένα τέλη κατά περίπτωση και περιοχή, αποφάσισε το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Δίου-Ολύμπου μετά από εισηγήσεις που πραγματοποίησε ο πρόεδρος της οικονομικής επιτροπής του δήμου – αντιδήμαρχος Πέτρος Κιάφας.
Είχε προηγηθεί ομόφωνη απόφαση της οικονομικής επιτροπής σχετικά με τα τέλη ύδρευσης – αποχέτευσης, φωτισμού – καθαριότητας, χρήσης πεζοδρομίων, οδών, πλατειών, κοινόχρηστων χώρων και αιγιαλού, άρδευσης, δικαιώματος βοσκής, ακίνητης περιουσίας κλπ, για το έτος 2012 στον δήμο Δίου-Ολύμπου.
ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ Γ.ΦΑΡΜΑΚΗ
Για το σκεπτικό της απόφασης που αφορά στην τιμολογιακή πολιτική του δήμου, ο αναπληρωτής δήμαρχος Γιώργος Φαρμάκης δήλωσε: «Αυτά τα οποία προτάθηκαν ομόφωνα από την οικονομική επιτροπή όσον αφορά στα δημοτικά τέλη, τα αποφασίσαμε στη συνέχεια και ως δημοτικό συμβούλιο.
Με τις συγκεκριμένες μας αποφάσεις προσπαθήσαμε αφενός μεν να κλείσουμε την ψαλίδα όσον αφορά στο ύψος των τελών από περιοχή σε περιοχή του δήμου μας, αναγνωρίζοντας όμως ταυτόχρονα τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής, όπως επίσης κατανοώντας ότι υπάρχει και μια οικονομική κρίση που επηρεάζει αρνητικά τους δημότες μας.
Όταν μιλάμε, βέβαια, για ιδιαιτερότητες εννοούμε το εξής: Κάθε δημοτική ενότητα επιβαρύνει με διαφορετικό τρόπο τον δήμο μας. Για παράδειγμα, κάποιες περιοχές υδρεύονται με γεωτρήσεις, όπως είναι η δημοτική ενότητα Δίου και Ανατολικού Ολύμπου ή η Γρίτσα και το Ξηροκάμπι Λιτοχώρου, ενώ κάποιες άλλες περιοχές όπως π.χ. ο οικισμός του Λιτοχώρου υδρεύεται με ελεύθερη ροή του νερού.
Αυτή, λοιπόν, η διαφορά από περιοχή σε περιοχή είναι και ο βασικός λόγος που δεν εξισώσαμε όλες τις περιοχές του δήμου μας για να πληρώνουν όλοι το ίδιο. Διότι αν κάναμε κάτι τέτοιο, δηλαδή αν κάναμε οριζόντια εφαρμογή παντού ως προς την επιβολή τελών, τότε αυτό θα ήταν άδικο για κάποιους από τους συμπολίτες μας, θα αποτελούσε δηλαδή ένα χαράτσι.
Με την ίδια λογική, χαράτσι θα αποτελούσε και η ενιαία επιβολή τέλους πεζοδρομίων. Φανταστείτε π.χ. τα καταστήματα της Βροντούς να πλήρωναν το ίδιο με τα καταστήματα του Πλαταμώνα.
Τέλος, θα ήθελα να πω ότι αναφορικά με το ύψος των τελών που πληρώνουν οι δημότες της περιοχής μας σε σχέση με άλλους δήμους ανά την Ελλάδα, πρέπει να πούμε ότι ο δήμος Δίου-Ολύμπου ανήκει στην κατηγορία των δήμων που έχουν επιβάλει από τα χαμηλότερα τέλη στη χώρα».
Π.ΚΙΑΦΑΣ: ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΟΤΕΡΗ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΜΕΙΩΣΕΙΣ
Για το ίδιο θέμα, δηλώσεις πραγματοποίησε και ο πρόεδρος της οικονομικής επιτροπής – αντιδήμαρχος Δίου-Ολύμπου, Πέτρος Κιάφας, αναφέροντας τα εξής:
«Αυξήσεις δεν έγιναν πουθενά, πλην μιας περίπτωσης. Αντίθετα, λαμβάνοντας υπόψιν τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής, δηλαδή το πόσο μας κοστίζει μια υπηρεσία σε μια περιοχή, προσπαθήσαμε να κάνουμε μια σύγκλιση τιμών στα τέλη, μειώνοντάς τα σε κάποιες περιπτώσεις.
Δεν θα πρέπει, επίσης, να ξεχνάμε ότι προηγούμενες δημοτικές διοικήσεις στον Ανατολικό Όλυμπο είχαν, για παράδειγμα, τα τέλη πεζοδρομίου και αιγιαλού να φτάνουν έως 40 ευρώ.
Από την πλευρά μας, εμείς ως νέα διοίκηση, με δεδομένη και την αρνητική οικονομική συγκυρία, μειώσαμε αυτά τα τέλη για το 2011 στα 15 ευρώ και για το 2012 τα μειώσαμε κι άλλο και τα πήγαμε στα 12 ευρώ.
Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι τα εξισώσαμε με άλλες περιοχές, διότι, για παράδειγμα, δεν είναι δυνατόν η περιοχή του Βαρικού Λιτοχώρου να πληρώνει 12 ευρώ, όταν δεν έχει την ίδια τουριστική κίνηση με κάποιες από τις περιοχές του δήμου μας.
Το ίδιο ισχύει και για τις περιοχές Παντελεήμονα και Σκοτίνας που πληρώνουν μικρότερα τέλη, συγκεκριμένα πληρώνουν 8 ευρώ, ενώ η Πλάκα Λιτοχώρου πλήρωνε 4 ευρώ και είναι μια περίπτωση, η μοναδική, που για λόγους σύγκλισης τιμών αυξήσαμε στα 6 ευρώ.
Επίσης, η παραλία του Βαρικού Λιτοχώρου, που ως γνωστόν το καλοκαίρι κατακλύζεται από κατοίκους κυρίως της δημοτικής ενότητας Δίου, αυτή λοιπόν η παραλία θα πληρώνει 2 ευρώ, ενώ 12 ευρώ θα πληρώνουν μόνο η Λεπτοκαρυά, ο Πλαταμώνας και οι Πόροι, που έχουν και μεγαλύτερη τουριστική κίνηση αλλά και μεγαλύτερη χρονική διάρκεια ως προς την επισκεψιμότητα.
ΤΙΜΟΛΟΓΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ
Όλα αυτά, όπως καταλαβαίνετε, γίνονται με τη λογική ότι κάθε περιοχή επιβαρύνει τον δήμο διαφορετικά. Για παράδειγμα, να μιλήσουμε για την καθαριότητα, με τις μετρήσεις και τις ζυγίσεις απορριμμάτων που γίνονται, βλέπουμε ότι το 70% και πλέον της αποκομιδής των απορριμμάτων αφορά περιοχές της δημοτικής ενότητας Ανατολικού Ολύμπου και Λιτοχώρου.
Συνεπώς, είναι λογικό οι κάτοικοι αυτών των περιοχών να επιβαρύνονται με μια μικρή προσαύξηση σε σχέση με χωριά της δημοτικής ενότητας Δίου που παράγει λιγότερα απορρίμματα και επιβαρύνει λιγότερο τον δήμο.
Επίσης, ως προς τα τέλη πεζοδρομίων, και εδώ οι χρεώσεις είναι διαφορετικές, επειδή έχουμε λάβει υπόψη μας το πόσο μας επιβαρύνει μια υπηρεσία σε κάθε περιοχή, ταυτόχρονα όμως έχουμε λάβει υπόψη μας και το τι μπορεί να προσφέρει οικονομικά κάθε περιοχή. Για παράδειγμα, άλλοι είναι οι τζίροι στην περιοχή του Βαρικού ή της Πλάκας ενώ άλλοι είναι οι τζίροι στη Λεπτοκαρυά η οποία ακόμη και μέχρι τον Οκτώβριο έχει κάποιον τουρισμό.
Αυτή η νέα τιμολογιακή πολιτική μας ως προς τα δημοτικά τέλη, πρέπει να πούμε ότι προτού ψηφιστεί από το δημοτικό συμβούλιο έγινε αντικείμενο ενδελεχούς συζήτησης στην οικονομική επιτροπή του δήμου, στην οποία προεδρεύω. Εκεί, λοιπόν, πήραμε ομόφωνη απόφαση για τα δημοτικά τέλη, πράγμα πολύ ευχάριστο και ιδιαίτερα αισιόδοξο.
Γι αυτό και θεωρώ υποχρέωσή μου να ευχαριστήσω και δημόσια όλα τα μέλη της οικονομικής επιτροπής του δήμου που απαρτίζεται από συμβούλους συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης, οι οποίοι λειτουργώντας όλοι τους με πνεύμα συναίνεσης και γνώσης των τεράστιων προβλημάτων, έθεσαν το συμφέρον του δήμου πάνω από οποιαδήποτε μικροπολιτική προσέγγιση των θεμάτων».
ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΕΜΒΑΔΩΝ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΠΟΥ ΑΔΙΚΑ ΕΙΧΕ ΕΠΙΒΑΛΕΙ ΣΕ ΚΑΠΟΙΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ Ο τ. Δ.ΑΝ.ΟΛΥΜΠΟΥ
Κλείνοντας τις δηλώσεις του ο κ. Κιάφας ανέφερε ότι ο δήμος Δίου-Ολύμπου προτίθεται να προβεί και σε επιβεβλημένες διορθώσεις εμβαδών οικοδομών, επειδή τα προηγούμενα χρόνια κάποιες διοικήσεις του τ. δήμου Ανατολικού Ολύμπου είχαν καταγράψει με άδικο τρόπο το εμβαδόν πολλών οικοδομών.
Το αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι να καλούνται σήμερα δημότες της δημοτικής ενότητας Ανατολικού Ολύμπου να πληρώσουν μεγαλύτερα ποσά όχι μόνο ως προς τα δημοτικά τέλη αλλά και ως προς τον φόρο ιδιοκατοίκησης που ζητείται να καταβληθεί μέσω της ΔΕΗ. «Επαναλαμβάνω, αυτό το λάθος είμαστε διατεθειμένοι να το διορθώσουμε. Και θα το διορθώσουμε», είπε στο κλείσιμο των δηλώσεών του ο κ. Κιάφας.
Θ.ΣΤΥΛΟΣ: ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΚΑΝΑΜΕ ΚΑΙ ΣΤΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΔΕΥΑΑΝΟ
Θα πρέπει, τέλος, να σημειωθεί ότι σε μειώσεις τελών προχώρησε και η δημοτική επιχείρηση ΔΕΥΑΑΝΟ. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της δημοτικής επιχείρησης, Θανάσης Στύλος, δήλωσε:
«Καταρχήν, να θυμίσω ότι προεκλογικά ο εκλεγμένος δήμαρχος Δίου-Ολύμπου, Γιώργος Παπαθανασίου, είχε δεσμευτεί ότι θα αλλάξει η τιμολογιακή πολιτική στη ΔΕΥΑΑΝΟ και ότι θα μειωθούν τα πάγια και θα ορθολογικοποιηθούν οι τιμές των τελών ύδρευσης.
Αυτές οι δεσμεύσεις μας γίνονται πλέον πράξεις. Και συγκεκριμένα, άρχισε πια η ΔΕΥΑΑΝΟ να μετράει τα ρολόγια της ύδρευσης ενώ άλλαξε και την τιμολογιακή της πολιτική.
Όπως είναι γνωστό, η ΔΕΥΑΑΝΟ επί ημερών του τ. δήμου Ανατολικού Ολύμπου δεν κατέγραφε την κατανάλωση του νερού από ρολόγια αλλά επέβαλε οριζόντια ένα τέλος ύψους 120 ευρώ το οποίο πλήρωναν άπαντες, δηλαδή το ίδιο τέλος πλήρωναν ακόμη και οι ηλικιωμένοι και οι οικονομικά αδύνατοι δημότες μας που διέμεναν π.χ. σε ένα μικρό σπίτι 30 τ.μ. αλλά το ίδιο τέλος πλήρωναν και τα μεγάλα ξενοδοχεία.
Αυτή όμως η τιμολογιακή πολιτική αποτελούσε μια τεράστια αδικία για τους κατοίκους της Νότιας Πιερίας, ιδιαίτερα δε για τους πιο αδύναμους οικονομικά και μάλιστα εν μέσω μεγάλης οικονομικής κρίσης. Αυτή, λοιπόν, η άδικη πολιτική διορθώθηκε και αυτό το βλέπουμε στα τέλη ύδρευσης του 2012.
Συγκεκριμένα, πήραμε απόφαση στο Δ.Σ. της ΔΕΥΑΑΝΟ και θα ισχύει για το έτος 2012, ως εξής: Το πάγιο από 120 ευρώ διαμορφώνεται στα 80 ευρώ ετησίως, με 150 κυβικά νερού δωρεάν.
Επίσης, πάνω από 150 κυβικά θα ισχύουν οι εξής χρεώσεις: 150 – 250 κυβικά, 0,20 λεπτά ανά κυβικό. 251 – 350 κυβικά, 0,30 λεπτά ανά κυβικό.  351 – 450 κυβικά, 0,40 λεπτά ανά κυβικό. Και από 451 και πάνω κυβικά, 0,50 λεπτά ανά κυβικό», ανέφερε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της δημοτικής επιχείρησης ΔΕΥΑΑΝΟ, Θανάσης Στύλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.