Ανάλογα, μάλιστα, με το social class, οι νιόπαντροι, οι νονοί και το βρέφος θα φωτογραφίζονται και με τον πρωθυπουργό!
Όπως, μάλιστα, λένε άνθρωποι που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα, η πρόβα τζενεράλε έγινε με μια εκδήλωση περισσότερο πολιτικά ορθή, όπως ήταν η υπογραφή της συμφωνίας μιας ελληνικής ιδιωτικής εταιρείας (Κούτρας - Μπόμπολας) με την Qatar Holdings για τα μεταλλεία χρυσού της Χαλκιδικής, συμφωνία από την οποία, βέβαια, το ελληνικό Δημόσιο δεν παίρνει ούτε ευρώ!
Η πρωτοφανής παραχώρηση του Μεγάρου Μαξίμου για την υπογραφή μιας ιδιωτικής συμφωνίας και η πρωτοφανής επικοινωνιακή προβολή μιας επένδυσης που έχει κλείσει εδώ και οκτώ χρόνια αποτελεί ακόμη talk of the town στους επιχειρηματικούς κύκλους... Τα ερωτήματα που ζητούν απάντηση είναι δυο:
♦ Για ποιο λόγο η πώληση ποσοστού μιας ελληνικής εταιρείας σε ένα fund απαιτεί και την παρουσία του ίδιου του πρωθυπουργού και την παραχώρηση του Μεγάρου Μαξίμου;
♦ Το ίδιο επικοινωνιακό σκηνικό θα ισχύει από εδώ και στο εξής για οποιαδήποτε ιδιωτική εταιρεία πουλάει ποσοστό της σε ξένους επενδυτές;
Για παράδειγμα, μπορεί να δούμε στο Μαξίμου, παρουσία του πρωθυπουργού, να υπογράφουν ο πρίγκιπας και ο Τσάκας για την αγορά του Παναθηναϊκού;
Παραπληροφόρηση
Η αλήθεια είναι ότι η παραπληροφόρηση περισσεύει, αφού φαίνεται ότι μας θεωρούν «ιθαγενείς» που θα εκλάβουμε τα «καθρεφτάκια» ως καταριανά δισεκατομμύρια και ως το πρώτο βήμα για την ανάπτυξη της χώρας.
Η αλήθεια είναι, επίσης, ότι αυτό που πραγματικά έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου ήταν ένα «χρυσοφόρο» ντιλ μόνο για τους επιχειρηματίες, αφού για ακόμη μια φορά τα κυβερνητικά στελέχη τεχνηέντως απέκρυψαν τα πραγματικά στοιχεία της πολυδιαφημισμένης επένδυσης. Συγκεκριμένα, απέκρυψαν ότι:
-Το ελληνικό Δημόσιο δεν έχει κανένα όφελος από τη συμφωνία αυτή, αφού το μεταλλείο είναι ιδιωτικό και, σύμφωνα με τον Μεταλλευτικό Κώδικα, από τα ιδιωτικά μεταλλεία και ορυχεία το Δημόσιο εισπράττει ψίχουλα. Έσοδα έχει μόνο από τη φορολόγηση των κερδών των εταιρειών, που πρόσφατα μειώθηκε στο 20%.
-Οι 1.200 θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν με την πλήρη ανάπτυξη του μεταλλείου ήταν έτσι κι αλλιώς εξασφαλισμένες, έχουν ανακοινωθεί πολλάκις τα τελευταία οκτώ χρόνια και δεν χρειαζόταν η φιέστα στο Μαξίμου για να το εμπεδώσουμε.
Τα κυβερνητικά στελέχη δεν λένε επίσης ποιοι ανοίγουν σαμπάνιες εις βάρος του ελληνικού λαού, αφού η συμφωνία είναι πράγματι χρυσοφόρα για τους επιχειρηματίες, που το 2003 απέκτησαν το πάλαι ποτέ δημόσιο χρυσωρυχείο της Χαλκιδικής αντί πινακίου φακής.
1. Η ιδιοκτησία των ορυχείων περιήλθε στην Ελληνικός Χρυσός από τη χρεοκοπημένη TVX Gold το 2003, έναντι ποσού μόνο 11 εκατ. ευρώ, ποσό που αμφισβητείται ότι εισπράχθηκε από το Δημόσιο!
2. Στη συνέχεια η εταιρεία Ελληνικός Χρυσός άρχισε να πουλά ποσοστά στη European Goldfields και μέχρι την υπογραφή της συμφωνίας με τους Καταριανούς η Ελλάκτωρ κατείχε το 19,9% της European Goldfields και το 5% της Ελληνικός Χρυσός.
3. Το 2006, μόλις τρία χρόνια μετά την πώλησή της, η εταιρεία αποτιμήθηκε στα 422 εκατ. ευρώ, ενώ πρόσφατα υπολογιζόταν στα 2,3 δισ. ευρώ. Όπως σημειώνει το Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων, η εταιρεία απέκτησε τρομακτική υπεραξία μόνο από την προοπτική της εκμετάλλευσης των ορυχείων, αφού το 2009 το συνολικό ενεργητικό της δεν ξεπερνούσε τα 100 εκατ. ευρώ.
Κάπως έτσι έφτασε, οκτώ χρόνια μετά την απόκτηση των μεταλλείων, σε μια ακόμη χρυσοφόρο συμφωνία, που, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων, περιλαμβάνει τρία σκέλη, και συγκεκριμένα:
♦ Το πρώτο σκέλος είναι ένα δάνειο από την Qatar Holdings στην European Goldfields ύψους 600 εκατ. δολαρίων, με εγγύηση τα περιουσιακά στοιχεία της European Goldfields στην Ελλάδα - δηλαδή τα 317.000 στρέμματα της Χαλκιδικής -και πληρωτέο σε οκτώ δόσεις ξεκινώντας από το 2015. Έναντι αυτού του δανείου η Qatar Holdings αποκτά τίτλους νέων μετοχών που αντιστοιχούν στο 22% του σημερινού μετοχικού κεφαλαίου.
♦ Το δεύτερο σκέλος είναι μια εντελώς ξεχωριστή συναλλαγή, στην οποία οι Κούτρας και Μπόμπολας (Ελλάκτωρ) πουλάνε στην Qatar Holdings συνολικό ποσοστό 9,9% της European Goldfields για 182 εκατομμύρια δολάρια.
♦ Το τρίτο σκέλος είναι ότι η Qatar Holdings αποκτά το δικαίωμα αγοράς (option) επιπλέον μετοχών της European Goldfield που ανέρχονται σε ποσοστό 5,11%. Για να καταλάβουμε πλήρως το ξεπούλημα που έγινε από το ελληνικό Δημόσιο, αρκεί να υπολογίσουμε τα εξής στοιχεία... Το μεταλλείο διαθέτει 350 τόνους χρυσού, δηλαδή 11,3 εκατ. ουγγιές! Πολλαπλασιάστε τα 11,3 εκατομμύρια επί, περίπου, 1.630 δολάρια, που είναι η τιμή της ουγγιάς, για να συλλάβετε για τι ποσά μιλάμε.
Και στο βάθος Ελληνικό;
Αμέσως μετά την υπογραφή της σύμβασης για τον χρυσό της Χαλκιδικής, άρχισε μια ακόμη επικοινωνιακή «καταιγίδα» για το ενδιαφέρον των Καταριανών για την έκταση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, τη ΔΕΠΑ τη ΔΕΣΦΑ και τα ΕΛΠΕ. Η πρεμούρα της κυβέρνησης να παραχωρήσει την πιο ακριβή δημόσια γη σε ολόκληρη την Ευρώπη, αυτή των 5.550 στρεμμάτων του Ελληνικού, σε επενδυτές από το Κατάρ, είναι γνωστή εδώ και τουλάχιστον ενάμιση χρόνο, χωρίς όμως τα σούρτα -φέρτα να έχουν φέρει αποτέλεσμα.
Την ίδια διαδρομή, Αθήνα - Ντόχα και τούμπαλιν, με τα κυβερνητικά στελέχη έκαναν όμως και τα στελέχη της Ελλάκτωρ, που τα πήγαν καλύτερα από τους κυβερνητικούς. Και πούλησαν ποσοστό από τον χρυσό και ανέλαβαν μέσω της κοινοπραξίας ADCC, της οποίας ηγείται η Άκτωρ, έργο στο νέο διεθνές αεροδρόμιο της Ντόχα και συγκεκριμένα, όπως έχει ανακοινώσει ο Όμιλος, τις «Εγκαταστάσεις Συντήρησης Εξοπλισμού Υποστήριξης Εδάφους (GSE), Συνεργείο Συντήρησης Οχημάτων και Εγκαταστάσεις συντήρησης Αεροδρομίου», έργο ύψους 68 εκατομμυρίων ευρώ.
Η σχέση «στοργής» που έχει αναπτυχθεί μεταξύ Καταριανών και Ελλάκτορα θα έχει, όπως λένε άνθρωποι της αγοράς, και άλλα ενσταντανέ, με την προϋπόθεση ότι το Δημόσιο θα επιμείνει στην πολιτική της εκποίησης με τη μέθοδο... «κοψοχρονιά»!
http://www.topontiki.gr/article/23183
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.