Παρότι τα τελευταία 24ωρα δημιουργήθηκαν προσδοκίες για γρήγορη συμφωνία κυβέρνησης-τρόικας για τα μέτρα του 2011 και το νέο μνημόνιο για την περίοδο ως το 2015, πληροφορίες του “S10” αναφέρουν ότι η διαπραγμάτευση δεν έχει κλείσει, αλλά μετατρέπεται εκ νέου σε θρίλερ, καθώς χθες σημειώθηκε σφοδρή σύγκρουση με τους «τροϊκανούς» για το μείζον θέμα των ιδιωτικοποιήσεων.
Διασταυρωμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι χθες έγινε μια πολύωρη, κρίσιμη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με τους «τροϊκανούς» μακριά από το κτίριο του υπουργείου στην οδό Νίκης, που βρισκόταν από το μεσημέρι σε κατάσταση «πολιορκίας» από αδιόριστους επιτυχόντες σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, ενώ το απόγευμα κρίθηκε «επισφαλές» ως τόπος συνάντησης, λόγω της συγκέντρωσης των «αγανακτισμένων» στο Σύνταγμα. Έτσι, η διαπραγμάτευση μεταφέρθηκε το απόγευμα σε άλλο κτίριο του υπουργείου Οικονομικών, μακριά από την «κόκκινη ζώνη» της Πλατείας Συντάγματος.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η συζήτηση εξελίχθηκε άσχημα,...
καθώς δεν κατέστη δυνατό, παρά τις προσπάθειες των δύο πλευρών να βρουν μια συμβιβαστική λύση, να συμφωνήσουν επί της διαδικασίας των ιδιωτικοποιήσεων: η τρόικα επιμένει στην ανάγκη να χάσει η ελληνική κυβέρνηση τον πρώτο λόγο και να αναλάβει την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας ένας ανεξάρτητος φορέας, το Ταμείο Δημόσιας Περιουσίας, που θα διοικείται ουσιαστικά από την τρόικα.Η κυβέρνηση, μέσα στο «εκρηκτικό» πολιτικό κλίμα που διαμορφώνεται στη χώρα, δηλώνει ότι δεν μπορεί να αποδεχθεί προτάσεις που θα εκληφθούν ως πρωτοφανής εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας στους πιστωτές. Και αντιπροτείνει να αναλάβει η τρόικα συμβουλευτικό ρόλο στο Ταμείο Δημόσιας Περιουσίας, παρακολουθώντας σε κάθε βήμα τις διαδικασίες ιδιωτικοποιήσεων, χωρίς όμως να έχει και τον τελευταίο λόγο για τις αποφάσεις. Ουσιαστικά, αυτό που διεκδικεί η κυβέρνηση είναι το δικαίωμα να πει «όχι» σε πωλήσεις κρατικών περιουσιακών στοιχείων σε ακραίες περιπτώσεις, όπου οι προσφερόμενες τιμές θα είναι εξευτελιστικά χαμηλές, καθώς αντιλαμβάνεται τον κίνδυνο να ξεσηκωθούν ανεξέλεγκτες αντιδράσεις.
Η τρόικα αρνήθηκε να υποχωρήσει σε αυτό το θέμα, θεωρώντας ότι κάθε διαδικασία ιδιωτικοποιήσεων που θα ελέγχεται από την ελληνική κυβέρνηση θα έχει υψηλό βαθμό κινδύνου αποτυχίας, όχι μόνο λόγω των αντιδράσεων της αντιπολίτευσης και των συνδικάτων, αλλά και των ενστάσεων που θα διατυπώνονται ακόμη και από υπουργούς ή βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος.
Έτσι, οι δύο πλευρές ανανέωσαν το ραντεβού τους για σήμερα, χωρίς να είναι σαφές αν θα επινοηθεί μια συμβιβαστική λύση που θα καλύπτει τις ανησυχίες της τρόικας για «ναυάγιο» του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων και της κυβέρνησης για ανεπίτρεπτες εκχωρήσεις εθνικής κυριαρχίας. Ενδεικτικό της αβεβαιότητας που επικρατεί είναι ότι, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του “S10”, σύσσωμη η πολυμελής αντιπροσωπεία της τρόικας συσκεπτόταν μέχρι αργά χθες βράδυ σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.
Την ώρα που συνέβαιναν αυτά, ήλθε και η χθεσινοβραδινή απόφαση της Moody’sνα υποβαθμίσει σε μια από τις χαμηλότερες βαθμίδες της κλίμακάς της την αξιολόγηση των ελληνικών ομολόγων. Ο αμερικανικός οίκος έριξε τη βαθμολογία από το Β1 στο Caa1, δηλαδή σε μια κατηγορία όπου ο θεωρητικός κίνδυνος χρεοκοπίας φθάνει το 50%, επικαλούμενος τις τεράστιες δυσκολίες εκτέλεσης του ελληνικού προγράμματος, αλλά και τον ορατό κίνδυνο για τους ιδιώτες πιστωτές να κληθούν πολύ σύντομα να μετάσχουν στο κόστος αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Μάλιστα, η Moody’s κράτησε την αρνητική πρόβλεψη (“negative outlook”) στην αξιολόγηση της Ελλάδας, υποδηλώνοντας ότι υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο νέας υποβάθμισης προσεχώς.
«Η υποβάθμιση από τον οίκο Moody’s γίνεται την ίδια στιγμή που βρίσκονται στην Ελλάδα για να αξιολογήσουν το οικονομικό πρόγραμμα της χώρας οι εκπρόσωποι της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ», σχολίασε το υπ. Οικονομικών. «Επηρεάζεται από την έντονη φημολογία στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο και παραβλέπει τις δεσμεύσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης, προκειμένου να επιτύχει τον δημοσιονομικό στόχο για το 2011, αλλά και να επιταχύνει το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων. Είναι αξιοσημείωτο ότι ο οίκος αναγνωρίζει τις προσπάθειες της χώρας, αλλά την ίδια στιγμή προχωρά σε υποβάθμιση, αναμένοντας την υλοποίηση των δεσμεύσεων αυτών, προκειμένου να προχωρήσει σε αναβάθμιση», πρόσθεσε σε χθεσινοβραδινή ανακοίνωση.
Γεγονός είναι, πάντως, ότι η υποβάθμιση περιπλέκει ακόμη περισσότερο τη διαπραγμάτευση για νέα χρηματοδότηση της Ελλάδας με συμμετοχή και των ιδιωτικών τραπεζών, ενώ επιδεινώνει σοβαρά το κλίμα για τη χώρα στη διεθνή αγορά, που ούτως ή άλλως από χθες βρίσκεται και πάλι σε κατάσταση συναγερμού, καθώς οι αμφιβολίες για την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας προκάλεσαν μεγάλη πτώση στην Wall Street και ήλθαν να προστεθούν στις ανησυχίες για την κρίση χρέους στην Ευρώπη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.