# #

6 Νοε 2010

Δρασε η ... σκασε !!!

Το είδα σε τοίχο των Εξαρχείων και το βρήκα εξαιρετικό. Σαφές, άμεσο, ευφυώς προκλητικό. Με τρεις λέξεις η αφοπλιστική απάντηση σε όσους ψάχνουν το νόημα του νοήματος.
Το σύνθημα, πλέον, το χρησιμοποιούν πολλοί ως απάντηση στον κάθε ξερόλα και γκρινιάρη, στον κάθε απηυδισμένο αλλά και ακινητοποιημένο, στον κάθε οργισμένο αλλά και βαριεστημένο. Και έχουν δίκιο, γιατί έχουμε γίνει, πλέον, εξπέρ στο «στρίβειν διά του αρραβώνος»… Έχουμε γίνει εξπέρ στον θυμό που εκφράζεται με την αποχή. Έχουμε γίνει εξπέρ στο να είμαστε επιθετικοί τηλεθεατές, πολυπράγμονες ακροατές και αναγνώστες. Έχουμε γίνει εξπέρ στο να κάνουμε ιδιότυπο μπανιστήρι στην ίδια τη ζωή μας.
Τελευταία το «δράσε ή σκάσε» το ακούω συχνά από πολίτες που αποφάσισαν να δράσουν για την πόλη τους και το χρησιμοποιούν ως κίνητρο για όλους εμάς που περιοριζόμαστε στο να περιφέρουμε τον θυμό μας από καρέκλα σε καναπέ. Και εκείνοι που μας κλείνουν προκλητικά το μάτι είναι ευτυχώς πολλοί και γίνονται όλο και περισσότεροι, χωρίς να επιδιώκουν τα φώτα της δημοσιότητας...
παρά μόνο όταν εκείνα τους ανακαλύψουν. Και το χρησιμοποιούν γιατί εκείνοι, τουλάχιστον, κάνουν πράξη και τον θυμό και την οργή τους.
Και το κάνουν δημιουργικά, έστω με μια πινελιά. Αυτός ήταν και ο λόγος που, εν όψει των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών, αποφασίσαμε να τους δώσουμε τον λόγο και όχι να περιηγηθούμε σε ιλουστρασιόν ή μη προεκλογικά φυλλάδια. Γιατί, εκτός από την έκφραση της θέσης, της γνώμης ή της τσαντίλας κάθε τέσσερα χρόνια, υπάρχει και η οικτρή καθημερινότητα για την οποία όλοι μας έχουμε ένα μερίδιο ευθύνης – μικρό ή μεγάλο – εφόσον παραμένουμε φανατικοί θεατές. Ξέρω ότι πολλοί μπορεί, εάν βρεθείτε μπροστά σε αυτό το μήνυμα, να τα πάρετε στο κρανίο, να νιώσετε θιγμένοι. Δεν πειράζει, αν σκεφθείτε ότι στην προτροπή «δράσε ή σκάσε» η απάντηση δεν είναι απαραίτητο να είναι η δράση. Μπορεί να είναι και η σιωπή. Γιατί δεν υπάρχει λάθος επιλογή καθώς και οι δυο επιλογές είναι σωστές, εφόσον είναι αποτέλεσμα μιας δεύτερης σκέψης, μιας ειλικρινούς αποδοχής.
Καλό βόλι.
vbazou@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.