Στο οικονομικό «γαϊτανάκι του θανάτου» προστέθηκε από χθες η Ιταλία, μετά την Ελλάδα, την Ισπανία, την Πορτογαλία και τη Βρετανία.
«Πρέπει να κάνουμε σκληρές θυσίες για να μη βρεθούμε στη θέση της Ελλάδας», τόνισε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Τζιάνι Λέτα, δεξί χέρι του Μπερλουσκόνι.
Λίγο αργότερα το υπουργικό συμβούλιο στη Ρώμη ενέκρινε ένα διετές πακέτο περικοπών 27 δισ. ευρώ στις δημόσιες δαπάνες, με κύρια θύματα τους μισθωτούς και συνταξιούχους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.
Το σοκ ήταν τέτοιο ώστε ο -αριστερών καταβολών- πρόεδρος Ναπολιτάνο έκανε έκκληση στην κυβέρνηση για δίκαιη κατανομή των δημοσιονομικών βαρών.
«Τα μέτρα πλήττουν αποκλειστικά τους εργαζομένους των 1.000 και 1.500 ευρώ, αλλά δεν αγγίζουν εκείνους που κερδίζουν 1 εκατομμύριο ευρώ τον χρόνο. Είναι εντελώς άδικα και πρέπει να αλλάξουν στη Βουλή», κατήγγειλε ο πρόεδρος της μεγαλύτερης εργατικής συνομοσπονδίας (CGIL), Γουλιέλμο Επιφάνι.
Το ιταλικό «μενού» περιλαμβάνει τριετές πάγωμα μισθών στον δημόσιο τομέα, προσλήψεις με το σταγονόμετρο, αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, περικοπές στις αναπηρικές συντάξεις, δραστικές περικοπές στις δαπάνες για την υγεία και μείωση των κονδυλίων για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Το τελευταίο θα έχει δραματικές επιπτώσεις στη λειτουργία σχολείων και νοσοκομείων, αλλά και στη συντήρηση των ιταλικών αυτοκινητοδρόμων. Μεταξύ άλλων εξετάζεται η επιβολή διοδίων στις περιφερειακές αρτηρίες των ιταλικών πόλεων.
http://www.ethnos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.