# #

23 Μαρ 2010

Κοσοβο..μαζι με το καλοκαιρι και τον τουρισμο ..ερχονται νεες Νατοικες επιχειρησεις,,καποιοι "λεει"δεν ακουνε..


Γράφει: Ο Δρ.Αθανάσιος Ε. Δρούγος



Σύμφωνα με πληροφορίες και εκτιμήσεις μου η κατάσταση στο ΚΟΣΣΟΒΟ μέσα στο προσεχές τετράμηνο ενδέχεται να χειροτερεύσει, ενώ το ΝΑΤΟ η ΕΕ, οι Αμερικανοί και ο υπό διαμόρφωση στρατός του ΚΟΣΣΟΒΟΥ, έχουν διεξοδικά συζητήσει διάφορες επιλογές στο φως της επικείμενης απόφασης του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης(σχετικά με τη νομιμότητα της απόσχισης), καθώς και εν όψει εξελίξεων στα ΒΔ του ΚΟΣΟΒΟΥ, όπου εστιάζεται ένα μεγάλο μέρος των Σέρβων.
Ασφαλείς πληροφορίες μου φέρουν τις ΗΠΑ να έχουν ενισχύσει με δυο μικρές αλλά επίλεκτες μονάδες την εκεί σταθμεύουσα δύναμη τους στο CAMP BONDSTEEL, ενώ πρόσφατα έγιναν διευρυμένες ασκήσεις με τη συμμετοχή 5000 ανδρών της KFOR(από 31 χώρες), πολλών μηχανοκίνητων και 21 ελικοπτέρων.
Από την αρχή του 2010 έχει επισκεφθεί το ΚΟΣΣΟΒΟ δυο φορές ο επικεφαλής της JFC-NAPLES Αμερικανός ναύαρχος ΜΑΡΚ ΦΙΤΖΕΡΑΛΝΤ ,ο οποίος εξέτασε όλα τα πιθανά ενδεχόμενα με τον Διοικητή των Νατοϊκών δυνάμεων εκεί Γερμανό αντιστράτηγο ΜΑΡΚΟΥΣ ΜΠΕΝΤΛΕΡ.
Σε δηλώσεις του ο Ανώτατος Διοικητής των Συμμαχικών Δυνάμεων στην ΕΥΡΩΠΗ Αμερικανός ναύαρχος ΤΖΕΙΜΣ ΣΤΑΥΡΙΔΗΣ επεσήμανε ότι ο υπό διαμόρφωση Κοσοβαρικός στρατός θα είναι Δυτικών προδιαγραφών. Ήδη η KSF έχει επιτύχει –μετά την άσκηση AGILE LION-ΙΝΙΤΙAL OPERATIONAL CAPABILITY και βαίνει ολοταχώς προς FULL OPERATIONAL CAPABILITY.
Μεταξύ των σεναρίων που έχουν εξετασθεί είναι οι περιπτώσεις να τεθούν συνολικά και υπό τον πλήρη έλεγχο των ΝΑΤΟ-ΕΕ οι περιοχές ΛΕΠΟΣΕΒΑΤΣ-ΖΒΟΡΝΙ ΠΟΤΟΚ-ΖΒΕΤΣΑΝ-τμήμα της Β.ΜΙΤΡΟΒΙΤΣΑ, και να περάσουν υπό τον έλεγχο της κεντρικής κυβέρνησης στη ΠΡΙΣΤΙΝΑ.
Επιπρόσθετα διάφορες πληροφορίες που έχω από τη ΧΑΓΗ φέρνουν πιο κοντά την σχετική/μη-δεσμευτική απόφαση του Δικαστηρίου προς την Αλβανική πλευρά, κάτι που μπορεί να δώσει και νέες αναγνωρίσεις του ΚΟΣΟΒΟΥ(πέραν των 65 που είναι τώρα).
Το τελικό κείμενο μπορεί να θίγει κάποια ¨ ευαίσθητα¨ σημεία των Σέρβων, αλλά δεν τους δικαιώνει. Στα διάφορα σενάρια έχει μελετηθεί η πιθανή αντίδραση των Σερβικών κύκλων στο ΒΔ ΚΟΣΟΒΟ, αλλά και πως θα αποδεχθεί το ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ την κατάσταση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.