24 Μαρ 2010

ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΩΞΗ ΜΑΡΤΥΡΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ


ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΩΞΗ ΜΑΡΤΥΡΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ

24-03-2010


Τη Δευτέρα 19 Απριλίου 2010, ο Δημήτρης Χασάπης, επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, καλείται από το Γ΄ Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης σε απολογία, κατηγορούμενος για συκοφαντική δυσφήμιση από τον αστυνομικό Απόστολο Αποστολίδη, πρωταγωνιστή στη γνωστή υπόθεση ξυλοδαρμού του κύπριου φοιτητή Α. Δημητρίου. Θα πρέπει να σημειωθεί πως για το ψευδές των ισχυρισμών του αστυνομικού ο κατηγορούμενος έχει ήδη καταθέσει Υπόμνημα Εξηγήσεων προς το Πταισματοδικείο Θεσσαλονίκης στις 20 Ιουνίου 2007, ενώ υπέρ αυτού έχουν καταθέσει ως μάρτυρες όλοι οι παρόντες στο περιστατικό της «Ζαρντινιέρας».


Στην περίπτωση αυτή ο αστυνομικός, οποίος έχει ήδη το Νοέμβριο του 2008 καταδικαστεί από το πρωτοβάθμιο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης για τον ξυλοδαρμό του Α. Δημητρίου, στρέφεται τώρα εναντίον ενός μάρτυρα της υπόθεσης, ενόψει της δευτεροβάθμιας εκδίκασης της δικής του καταδίκης. Η μήνυσή του για συκοφαντική δυσφήμιση κατά του κ. Δ. Χασάπη όμως δεν λαμβάνει χώρα σε ανύποπτο χρόνο. Συμπίπτει με τη σύνταξη κατηγορητηρίου εναντίον του φοιτητή, ο οποίος αναμένεται να δικαστεί για τα αδικήματα της «στάσης» και της «διατάραξης κοινής ειρήνης».

Είναι προφανές πως οι διπλές μηνύσεις, τόσο σε βάρος του μάρτυρα, όσο και προηγουμένως σε βάρος του θύματος, θα διευκολύνουν τον αστυνομικό Απόστολο Αποστολίδη να διεκδικήσει μία ακόμη ευνοϊκότερη εκδίκαση των ποινών που εκκρεμούν σε βάρος του. Με τον τρόπο αυτό, και παρά την εκτίμηση του ίδιου του νυν Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Χ. Καστανίδη πως «οι επικοινωνούντες καθεστωτικοί μηχανισμοί πέταξαν στα σκουπίδια τον σεβασμό στην προσωπικότητα και την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων», δημιουργούνται οι κατάλληλες συνθήκες για επίδειξη ανοχής σε περιπτώσεις κακομεταχείρισης πολιτών από τα Σώματα Ασφαλείας. Μία τέτοια εξέλιξη μάλιστα δρομολογείται στην πράξη στο πρόσωπο ενός αστυνομικού, που στις 24 Μαΐου 2007 έχει ήδη προκαλέσει την καταδίκη της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (υπόθεση Ζελίλωφ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.