# #

20 Ιουν 2022

Οι χώρες που προσελκύουν εύπορα άτομα

 



Η Ελλάδα θα υποδεχθεί φέτος 1.200 εκατομμυριούχους «μετανάστες» καθώς βρίσκεται μέσα στις 10 πρώτες σε προτίμηση χώρες για τα άτομα υψηλής εισοδηματικής στάθμης που αναζητούν έναν άλλο τόπο μόνιμης κατοικίας.

Τα στοιχεία της Henley & Partners, μιας εταιρείας που βοηθά εύπορους πελάτες να μεταναστεύσουν, αποτυπώνουν τις ροές του πλούτου ανά τον πλανήτη, καθώς οι εκατομμυριούχοι βρίσκονται και πάλι σε κίνηση, δίνοντας συνέχεια σε μία τάση που διακόπηκε τα τελευταία δύο χρόνια εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

Οι εύποροι επενδυτές και οι οικογένειές τους προετοιμάζονται για τον μεταπανδημικό κόσμο, προσαρμόζονται στη νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων που αναδύεται και αντιδρούν στην κλιματική αλλαγή.

Το αποτέλεσμα είναι ότι 88.000 εκατομμυριούχοι αναμένεται να εγκατασταθούν σε μία ξένη για αυτούς χώρα μέσα στο 2022.

Το νούμερο αναμένεται να αυξηθεί στους 125.000 του χρόνου, καθώς το 2023 θα είναι η χρονιά με τους... περισσότερους εκατομμυριούχους «μετανάστες» έως τώρα.

Τα στοιχεία της Henley & Partners δείχνουν ότι ένα τσουνάμι κεφαλαίου φεύγει από τη Ρωσία και την Ουκρανία, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει χάσει τα σκήπτρα του παγκόσμιου κέντρου του πλούτου, ενώ και οι ΗΠΑ γίνονται όλο και λιγότερο ελκυστικές για τους εκατομμυριούχους του πλανήτη.



Συγκεκριμένα, περίπου 15.000 εκατομμυριούχοι αναμένεται να εγκαταλείψουν τη Ρωσία έως τα τέλη του 2022.

Πρόκειται για το 15% του πληθυσμού υψηλής εισοδηματικής στάθμης της χώρας.

Αντίστοιχα, από την Ουκρανία αναμένεται να φύγουν φέτος 2.800 εκατομμυριούχοι, το 42% των πλουσίων της χώρας.

Πού πηγαίνουν, λοιπόν, οι πλούσιοι; Ο Νο1 προορισμός τους είναι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που αναμένεται να υποδεχθούν φέτος 4.000 εκατομμυριούχους.

Οι 10 χώρες τις οποίες προτιμούν οι εκατομμυριούχοι είναι οι εξής:


  1. Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
  2. Αυστραλία
  3. Σιγκαπούρη
  4. Ισραήλ
  5. Ελβετία
  6. ΗΠΑ
  7. Πορτογαλία
  8. Ελλάδα
  9. Καναδάς
  10. Νέα Ζηλανδία.

Μεγάλοι αριθμοί εκατομμυριούχων αναμένεται επίσης να μετακομίσουν σε Μάλτα, Μαυρίκιο και Μονακό.

Αντίθετα, οι 10 χώρες με τις μεγαλύτερες εκροές εκατομμυριούχων είναι:


  1. Ρωσία
  2. Κίνα
  3. Ινδία
  4. Χονγκ Κονγκ
  5. Ουκρανία
  6. Βραζιλία
  7. Ηνωμένο Βασίλειο
  8. Μεξικό
  9. Σαουδική Αραβία
  10. Ινδονησία.

Τι σημαίνει για την Ελλάδα


Όπως επισημαίνει η Henley & Partners, το ελληνικό πρόγραμμα της Χρυσής Βίζας εμφανίζει αυξανόμενη δημοτικότητα.

Με βάση τα στοιχεία της ανάλυσης, η Ελλάδα θα υποδεχθεί φέτος 1.200 εκατομμυριούχους, με τον συνολικό πληθυσμό των ατόμων υψηλής εισοδηματικής στάθμης στη χώρα να διαμορφώνεται στα 43.800 άτομα.

Πρόκειται για μία ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές της Ελλάδας και της οικονομίας της, με τη βοήθεια, βέβαια, των φορολογικών και άλλων κινήτρων που δίνει η Αθήνα για την προσέλκυση εύπορων επενδυτών, ψηφιακών νομάδων κτλ.

«Τα εύπορα άτομα εμφανίζουν εξαιρετική κινητικότητα και οι κινήσεις τους αποτελούν ένα πρώιμο προειδοποιητικό σήμα για τις μελλοντικές τάσεις στις χώρες», εξηγεί ο Andrew Amoils, επικεφαλής ανάλυσης της New World Wealth, πάνω στα στοιχεία της οποίας στηρίζεται η ανάλυση της Henley & Partners.

«Οι χώρες που προσελκύουν εύπορα άτομα και οικογένειες που μεταναστεύουν εκεί, τείνουν να είναι ισχυρές, με χαμηλά ποσοστά εγκληματικότητας, ανταγωνιστικούς φορολογικούς συντελεστές και ελκυστικές επιχειρηματικές ευκαιρίες», προσθέτει ο Amoils.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.