# #

19 Μαΐ 2022

Η Κίνα επεκτείνει τους BRICS και φτάνει Νότια Αμερική: Σκάει και δεύτερη "Βόμβα" με Τουρκία-Πακιστάν- Ποιες χώρες μπαίνουν

 


Κίνα και Ρωσία αποφάσισαν για πρώτη φορά εδώ και μια δεκαετία την επέκταση του μπλοκ των BRICS. Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας ανακοίνωσε πως θα ξεκινήσει άμεσα η διεύρυνση της Συμμαχίας.

Αυτή είναι η απάντηση Ρωσίας-Κίνας στην επέκταση του ΝΑΤΟ: Πρώτα θα γίνει επέκταση με στόχο να ενταχθούν συγκεκριμένα μέλη ώστε να υπάρξει απόλυτη κυριαρχία της Ανατολής απέναντι στην Δύση.

Στη συνέχεια η συμμαχία θα μετουσιωθεί και σε στρατιωτική. Αξίζει να σημειωθεί πως η Βρετανία λίγες μέρες πριν μίλησε για...

“παγκόσμιο ΝΑΤΟ”. Φαίνεται ότι αυτό επιτάχυνε τις εξελίξεις.

Kίνα: “Oι BRICS θα μεγαλώσουν”

Η Κίνα θέλει να επεκτείνει τη συμμαχία των BRICS, για πρώτη φορά εδώ και μια δεκαετία, ανέφερε ανώτατος αξιωματούχος της ασιατικής χώρας στο Reuters.

“Η Κίνα προτείνει να ξεκινήσει η διαδικασία επέκτασης των BRICS, να διερευνήσει τα κριτήρια και τις διαδικασίες για την επέκταση και σταδιακά να σχηματίσει συναίνεση”, δήλωσε ο Wang Yi, πολιτειακός σύμβουλος και υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, σε μια διαδικτυακή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των BRICS

Η Βραζιλία, η Ρωσία, η Ινδία και η Κίνα σχημάτισαν αρχικά το μπλοκ το 2009, με τη Νότια Αφρική να προσχωρεί το 2010.

Ο πληθυσμός τους αποτελεί το 42% του συνολικού παγκόσμιου και, όπως όλα δείχνουν, θα αυξηθεί.

Επιπλέον, η ίδρυση της Αναπτυξιακής Τράπεζας των ΒRICS έχει χαρακτηριστεί ως το «αντίπαλον δέος» τόσο της Παγκόσμιας Τράπεζα όσο και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, οργανισμοί που ελέγχονται σε μεγάλο βαθμό από τις ΗΠΑ.

Τα υποψήφια μέλη – Ενεργειακή αυτάρκεια και δικό τους χρηματοπιστωτικό σύστημα

Πρέπει να θεωρείται δεδομένο πως το πρώτο μέλος που θα ενταχθεί είναι η Αργεντινή. 

Η Βενεζουέλα έχει δείξει ενδιαφέρον μαζί με άλλες αφρικανικές χώρες.

Στην συνέχεια προτάσεις θα γίνουν σε: Κούβα, Βενεζουέλα, Πακιστάν, Τουρκία και Ινδονησία. 

Κινέζοι και Ρώσοι θέλουν την Τουρκία εντός και εδώ θα πρέπει να δούμε αν το πρόσφατο βέτο του Ερντογάν στο ΝΑΤΟ αποσκοπεί σε ευρύτερες επιδιώξεις…

Οι BRICS πάντως θα φτάσουν Νότια Αμερική και θα αρχίσει να δημιουργείται πρόβλημα τόσο για το ΝΑΤΟ όσο και για τις ΗΠΑ.

Η συμμαχία αυτή προορίζεται να χρησιμοποιήσει ένα νέο δικό της νόμισμα, αυτό που βρίσκεται υπό επεξεργασία, ένα δικό της χρηματοπιστωτικό σύστημα ενώ θα έχει ενεργειακή αυτάρκεια μέσω Ρωσίας και άλλων χωρών.

Στην καρδιά των BRICS βρίσκεται η Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα, μια εναλλακτική λύση στην Παγκόσμια Τράπεζα και αντίπαλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) που κυριαρχείται από τις ΗΠΑ.

Η Αργεντινή θα συμμετάσχει στις συνόδους κορυφής των BRICS

Ήδη, η Κίνα κάλεσε την Αργεντινή να παραστεί στη Σύνοδο Κορυφής των BRICS . Ο πρέσβης της Αργεντινής τόνισε ότι είναι ένα βήμα προς την «επίσημη είσοδο» στην Συμμαχία.

Σύμφωνα με πηγές της Αργεντινής, ο λόγος είναι πως η “χώρα θέλει άμεσα για μια εναλλακτική λύση στο δολάριο και στο υπάρχον χρηματοπιστωτικό σύστημα που κυριαρχείται από τις ΗΠΑ”.

Ο Κινέζος Πρόεδρος Xi Jinping έστειλε προσωπικά μια ειδική πρόσκληση στην Αργεντινή για να παραστεί στις συνόδους κορυφής των BRICS και το Μπουένος Άιρες αποδέχτηκε την προσφορά του Πεκίνου.

“Είμαστε ένα βήμα πριν την είσοδο στους BRICS”

Ο πρέσβης της Αργεντινής στην Κίνα, Sabino Vaca Narvaja, δήλωσε ότι η πρόσκληση «είναι εξαιρετικά σημαντική» και αποτελεί ένα βήμα προς την «επίσημη είσοδο» στους BRICS.

Η BRICS θα πραγματοποιήσει εικονικές συνόδους κορυφής για τους υπουργούς Εξωτερικών και τους προέδρους των μελών της στις 20 Μαΐου και στις 24 Ιουνίου, αντίστοιχα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που συζητείται η ενσωμάτωση της Αργεντινής στο πλαίσιο των BRICS. Στις αρχές του 2014, η Ινδία ζήτησε να προστεθεί η Αργεντινή στη συμμαχία και η Ρωσία κάλεσε το έθνος της Νότιας Αμερικής στη σύνοδο κορυφής την ίδια χρονιά.

Εάν προσχωρήσει η Αργεντινή, η ομάδα θα μετονομαστεί σε BRICSA.

Τα μέλη των BRICS έχουν ήδη δηλώσει ότι θα υποστήριζαν την ένταξη της Αργεντινής στη Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα του μπλοκ, μια εναλλακτική λύση στην Παγκόσμια Τράπεζα.

Η Αργεντινή είναι παγιδευμένη σε απεχθή χρέη 44,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το ΔΝΤ και έχει αναζητήσει άλλες οικονομικές ευκαιρίες για να ελαφρύνει αυτό το συντριπτικό βάρος.

Αυτόν τον Φεβρουάριο, ο Πρόεδρος της Αργεντινής Alberto Fernández πραγματοποίησε ένα ιστορικό ταξίδι στην Κίνα και τη Ρωσία Στη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Xi, ο Fernández είπε ότι θέλει η χώρα του να ενταχθεί στους BRICS.

«Είμαι βέβαιος ότι η Αργεντινή πρέπει να σταματήσει να εξαρτάται τόσο από το [Διεθνές Νομισματικό] Ταμείο και τις Ηνωμένες Πολιτείες, και πρέπει να ανοιχτεί σε άλλα μέρη, και εκεί είναι που μου φαίνεται ότι η Ρωσία έχει μια πολύ σημαντική θέση» είπε ο Fernández στη Μόσχα.

Η Αργεντινή έχει την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στη Λατινική Αμερική, μετά τη Βραζιλία και το Μεξικό.

Το Μεξικό έχει επίσης θεωρηθεί ως πιθανό μέλος των BRICS, αλλά πιθανότατα αποκλείστηκε επειδή ανήκει ήδη στον Δυτικό Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Βρετανία: Πρέπει να δημιουργήσουμε ένα παγκόσμιο ΝΑΤΟ”

Λίγες ημέρες, πριν, η Βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών Liz Truss είπε ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένα “παγκόσμιο ΝΑΤΟ” το οποίο δεν θα περιοριστεί στον Βόρειο Ατλαντικό, που ενσωματώνεται στο όνομά του.

«Είναι σημαντικό να επικεντρωθούμε σε ένα παγκόσμιο ΝΑΤΟ. Διότι, ενώ προστατεύουμε την ευρωατλαντική ασφάλεια, πρέπει επίσης να δώσουμε προσοχή στην ασφάλεια στην περιοχή Ινδο-Ειρηνικού», είπε η Truss στους δημοσιογράφους πριν από τη συνάντηση των Υπουργών εξωτερικής πολιτικής του ΝΑΤΟ.

“Η μετατροπή του ΝΑΤΟ σε παγκόσμιο μπλοκ θα επιτρέψει τον έλεγχο της κατάστασης στην περιοχή Ινδο-Ειρηνικού” είπε.

Η απάντηση ήρθε σήμερα.


Βασίλης Καπούλας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.