# #

23 Μαρ 2020

Στην Ισπανία η κυβέρνηση Σάντσεθ προχωρά στην πρόσληψη 52.000 νοσηλευτών και ιατρών, στην Ελλάδα ;;;

Ο πρωθυπουργός κατέφυγε στο ύστατο μέτρο του δημοκρατικού κράτους, πριν από την πλήρη αναστολή του Συντάγματος. Η απαγόρευση κυκλοφορίας ακούγεται και είναι βαριά – και ψυχολογικά και πολιτικά.
Ασφαλώς προέχει η διασφάλιση της δημόσιας υγείας και η διαφύλαξη των ανθρώπινων ζωών. Αλλά έχουν προηγηθεί όλα τα αναγκαία μέτρα και οι προφυλάξεις; 
Ενισχύεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας;
Δεν γνωρίζουμε. Φαίνεται πως όχι. Καθώς περνούν οι μέρες του εγκλεισμού  και η κοινωνική-οικονομική ζωή μπαίνει στη ζώνη του λυκόφωτος, δεν έχουμε ενημέρωση για τα βασικά:
  • Δεν γνωρίζουμε σε ποια κατάσταση βρίσκεται το ΕΣΥ, και ποιες ενέργειες προχωρούν για την άμεση ενίσχυσή του. Πόσες οι προσλήψεις προσωπικού; Πόσο υγειονομικό υλικό έχει παραληφθεί; Πόσο αναμένεται; Πόσο πραγματικά χρειάζεται; Πόσα κιτ εξετάσεων είναι διαθέσιμα; Οι πληροφορίες έρχονται αποσπασματικά, είναι συγκεχυμένες και συχνά φοβίζουν.
  • Δεν γνωρίζουμε τον αριθμό των πραγματικών περιστατικών της ίωσης, δηλαδή των ..προσβληθέντων, μη πασχόντων φορέων και spreaders, παρά μόνο τους νοσήσαντες, επειδή δεν γίνονται εκτεταμένα τεστ και άρα ακόμη και οι μαθηματικές προβολές είναι εξαιρετικά αδύναμες.
  • Δεν γνωρίζουμε ποια πρόνοια υπάρχει για χώρους υποχρεωτικής μαζικής συμβίωσης: Φυλακές, και κυρίως δομές υποδοχής/φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών. Ποιο είναι το σχέδιο για τη Μόρια, τη Χίο, τη Σάμο;
  • Δεν γνωρίζουμε αν θα στηθούν έκτακτες μονάδες υποδοχής και περίθαλψης.
Ας δούμε τι συμβαίνει στη δοκιμαζόμενη Ισπανία, χώρα με 47 εκατομμύρια πληθυσμό και ΑΕΠ 1,2 τρισ. ευρώ. Δηλαδή χώρα με σχεδόν πενταπλάσιο πληθυσμό κα εξαπλάσιο ΑΕΠ. Και με ένα από τα καλύτερα συστήματα δημόσιας υγείας στον κόσμο.
  • Η κυβέρνηση Σάντσεθ διενεργεί προσλήψεις 52 χιλιάδων νοσηλευτών και γιατρών. Εμείς θα περιμέναμε αναλογικά 8 με 10 χιλιάδες προσλήψεις. Αλλά δεν ξέρουμε καν αν προχωρούν οι 2 χιλιάδες που εξαγγέλθηκαν πριν μερικές μέρες.
  • Η Ισπανία αγόρασε εκτάκτως 640.000 κιτ για γρήγορο τεστ του ιού. Αναλογικά θα έπρεπε εμείς να έχουμε παραγγείλει 100 με 120 χιλιάδες. Έχουμε;
  • Οι Ισπανοί αγόρασαν 600 χιλιάδες αναπνευστήρες και 1,3 εκατομμύρια μάσκες. Εμείς έχουμε αγοράσει ή παραγγείλει τα ανάλογα; Άγνωστο. Γνωρίζουμε μόνο τη βοήθεια που έστειλε η Κίνα.
  • Οι Ισπανοί έχουν στήσει νοσοκομείο ανάγκης στο εκθεσιακό κέντρο της Μαδρίτης, δυναμικού 5.500 ατόμων. Εμείς; Τίποτε.
Ας μη συγκρίνει λοιπόν ο πρωθυπουργός την Ελλάδα με την Ιταλία. Για πολλούς λόγους η Ιταλία αιφνιδιάστηκε. Ο Έλληνας πρωθυπουργός ας συγκρίνει την πολιτική ετοιμότητα και τις δράσεις της κυβέρνησής του με την κυβέρνηση της Ισπανίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.