# #

5 Αυγ 2018

Τσόμσκι: Μια χώρα παρεμβαίνει ξεδιάντροπα στα εσωτερικά των ΗΠΑ. Και δεν είναι η Ρωσία

Νόαμ Τσόμσκι

Ο Νόαμ Τσόμσκι κατηγορεί το Ισραήλ για αναίσχυντες παρεμβάσεις στις εκλογές των ΗΠΑ, με τρόπο πολύ πιο ισχυρό από κάθε πιθανή προσπάθεια της Ρωσίας.

Ο Τσόμσκι κατηγόρησε πολλά από τα ΜΜΕ ότι επικεντρώθηκαν σε ασήμαντες ειδήσεις και αγνόησαν θέματα όπως η απειλή της κλιματικής αλλαγής. Χαρακτήρισε ως «αστείο» το γεγονός ότι τα αμερικανικά ΜΜΕ εστίασαν στην υποτιθέμενη παρέμβαση της Ρωσίας στις εκλογές του 2016.
«Κατ’αρχάς,
αν ενδιαφέρεσαι για τις παρεμβάσεις από το εξωτερικό στις εκλογές μας, ό,τι και να έχει κάνει η Ρωσία είναι πολύ λιγότερο σημαντικό σε σχέση με όσα κάνει ένα άλλο κράτος, ανοιχτά, ξεδιάντροπα και με μεγάλη υποστήριξη», είπε σε συνέντευξή του στο Democracy Now.

«Η ισραηλινή παρέμβαση στις εκλογές των ΗΠΑ ξεπερνά όσα μπορεί να έχει κάνει η Ρωσία. Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου πηγαίνει κατ’ευθείαν στο Κονγκρέσο, χωρίς καν να ενημερώσει τον πρόεδρο. Μιλά στο Κονγκρέσο με τεράστια υποστήριξη, προσπαθώντας να υπονομεύσει τις πολιτικές του προέδρου – πράγμα που έγινε και με τον Ομπάμα και τον Νετανιάχου το 2015», πρόσθεσε ο Νόαμ Τσόμσκι.

Την ίδια στιγμή αρκετοί σχολιαστές κάνουν λόγο για παρέμβαση των ισραηλινών λόμπι και στα εσωτερικά της Μεγάλης Βρετανίας, με αφορμή τις συνεχείς επιθέσεις περί «αντισημιτισμού» που δέχεται ο ηγέτης των εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν.

Ο Κόρμπιν, ο οποίος ασκεί εδώ και δεκαετίες κριτική στην πολιτική του ισραηλινού κράτους απέναντι στους Παλαιστίνιους, βρίσκεται τα τελευταία χρόνια αντιμέτωπος με συνεχείς επιθέσεις ισραηλινών οργανώσεων στην Αγγλία. Την περασμένη εβδομάδα τρεις εβραϊκές εφημερίδες στη Μεγάλη Βρετανία χαρακτήρισαν τον αρχηγό των Εργατικών σαν «υπαρξιακή απειλή» για τη ζωή των Εβραίων – γεγονός που προκάλεσε αντιδράσεις ακόμη και σε ισραηλινές εφημερίδες όπως η Haaretz.

Σε παλαιότερο ρεπορτάζ του, το Al Jazeera είχε αποκαλύψει ότι η ισραηλινή πρεσβεία στο Λονδίνο χρηματοδοτούσε και οργάνωνε ένα τεράστιο δίκτυο για τη συκοφάντηση όσων ασκούσαν κριτική στην παράνομη στρατιωτική κατοχή παλαιστινιακών εδαφών.

Θέση κλειδί στη επιχείρηση συκοφάντησης επικριτών κατείχε ο αξιωματούχος της πρεσβείας Shai Masot, ο οποίος όπως φαίνεται διαχειριζόταν και τα μυστικά κονδύλια της πρεσβείας.

Υπάλληλοι της πρεσβείας πραγματοποιούσαν ακόμη και σεμινάρια για το πώς να χαρακτηρίζουν σαν ρατσιστές και αντισημίτες όσους ασκούσαν κριτική στην πολιτική του Ισραήλ.

Οι παρεμβάσεις της ισραηλινής πρεσβείας είχαν σαν αποτέλεσμα να χάσουν τις θέσεις τους στελέχη του Εργατικού κόμματος, που υποστήριζαν τον Τζέρεμι Κόρμπιν, όπως η Τζάκι Γουόκερ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.