# #

20 Ιουν 2017

Πλειστηριασμοί: στατιστικά στοιχεία και αλήθειες για τη συμμετοχή (ποιων) συμβολαιογράφων




Η μάστιγα των πλειστηριασμών κατά της ιδιωτικής περιουσίας των Ελλήνων πολιτών συνιστά μείζον κοινωνικό πρόβλημα, το οποίο αφ’ ενός επιτείνει τη διαδικασία φτωχοποίησης μεγάλου μέρους της κοινωνίας, αφ’ ετέρου ενισχύει τις τάσεις ριζοσπαστικοποίησης του λαού που αντιλαμβάνεται πλέον ότι απειλείται άμεσα και ευθέως με την προοπτική αύξησης των ανέργων, των άστεγων και των εξαθλιωμένων συμπολιτών μας. 

Δεδομένης της θέσπισης της διαδικασίας των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, που θα τεθεί σε ισχύ από την 1-9-2017 με συμμετοχή μόνο όσων πιστοποιούνται ως χρήστες, δηλαδή χωρίς τις εγγυήσεις πλήρους δημοσιότητας και διαφάνειας, είναι βέβαιο ότι αυτή η εξέλιξη θα ενταθεί και θα επιταχυνθεί.

Έχουμε επισημάνει και κατά το παρελθόν (ΕΔΩ) ότι οι πλειστηριασμοί είναι η κατάληξη μίας παράνομης διαδικασίας, αφού κατά κανόνα επισπεύδονται κατόπιν έκδοσης διαταγών πληρωμής των τραπεζών, οι οποίες ..
εκδίδονται βάσει παράνομων και καταχρηστικών όρων δανειακών συμβάσεων και παράνομων χρεώσεων σε κινήσεις αντίστοιχων λογαριασμών, ενώ οι πολίτες δεν είναι σε θέση να βρουν τα απαραίτητα χρήματα (κατά μέσο όρο περίπου 2.000 ευρώ για την άμυνα σε πρώτο βαθμό), για να αμυνθούν αποτελεσματικά κατά των τοκογλυφικών αυτών χρεώσεων. Ακόμα και οι πλειστηριασμοί που επισπεύδονται από το δημόσιο ή τον ΕΦΚΑ αφορούν σε ποσά απαιτήσεων που έχουν υπέρογκες προσαυξήσεις και πρόστιμα, παρότι είναι πανθομολογούμενη η γενική και σφοδρή φτωχοποίηση της ελληνικής κοινωνίας στα χρόνια του μνημονίου, δηλαδή παρότι οι οφειλέτες δεν φέρουν στη συντριπτική τους πλειοψηφία οποιαδήποτε ευθύνη για την εκ μέρους τους αδυναμία εξυπηρέτησης των οφειλών τους.

Ωστόσο το ξενοκίνητο εγχώριο καθεστώς επιχειρεί μέσω των ΜΜΕ να εμφανίσει μία στρεβλή εικόνα περί δήθεν «στρατηγικών κακοπληρωτών», παρότι εκτός από την αδιαμφισβήτητη κατάρρευση του ΑΕΠ, την αναντίρρητη μείωση του διαθέσιμου προς κατανάλωση εισοδήματος και την έκρηξη της ανεργίας στα χρόνια των μνημονίων οι αριθμοί οφειλών προς το δημόσιο και των λεγόμενων «κόκκινων δανείων» μαρτυρούν όλη την αλήθεια: Οι οφειλές προς το δημόσιο ανέρχονταν το έτος 2009 σε 10,9 δις ευρώ και τώρα έχουν εκτιναχθεί σε τουλάχιστον 94 δις ευρώ, ενώ τα «κόκκινα δάνεια» ανέρχονταν το έτος 2009 σε 11,9 δις ευρώ και τώρα υποτίθεται ότι έφτασαν τα 118 δις ευρώ.

Επιχειρώντας λοιπόν να απαντήσουμε στις συνεχείς προσπάθειες παραπληροφόρησης των συστημικών ΜΜΕ για το θέμα των πλειστηριασμών, παραθέτουμε τα στατιστικά δεδομένα από τα δημοσιευμένα επίσημα Πανελλαδικά στοιχεία των ελάχιστων – όπως θα διαπιστώσετε – συμβολαιογράφων που συμμετέχουν σε τέτοιους πλειστηριασμούς. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει ότι οι πλειστηριασμοί αφορούν τελικά μία μικρή μερίδα συμβολαιογράφων και ότι η συντριπτική πλειοψηφία τους δεν συμμετέχει σε μία διαδικασία, η οποία εκτός από απάνθρωπη είναι κατά την άποψή μας και παράνομη. Αρκεί επομένως να συγκριθούν τα στοιχεία που παραθέτουμε με τις θέσεις των επίσημων εκπροσώπων των συμβολαιογράφων, για να καταδειχθεί πόσο αναντίστοιχες με την πραγματικότητα είναι αυτές.

Θεωρούμε ότι τα διασταυρωμένα στατιστικά στοιχεία εμφανίζουν την πραγματικότητα και καταδεικνύουν ότι ένα τόσο μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα συντηρείται και επιτείνεται με τη σύμπραξη μιας πολύ μικρής μερίδας επαγγελματιών. Επομένως, αν όλοι μας συμπράξουμε στην αντίθετη κατεύθυνση, λαμβάνοντας υπ’ όψιν την κοινωνική αποστολή που έχει καθένας από εμάς και με γνώμονα το γενικό συμφέρον του λαού και όχι τις τοκογλυφικές επιδιώξεις των υπό ξένο έλεγχο τραπεζών, θα καταρρεύσει η μεθόδευση της βίαιης εκποίησης της ιδιωτικής περιουσίας των πολιτών.

Τα στοιχεία που χρησιμοποιήθηκαν για τον συγκεντρωτικό στατιστικό πίνακα συμμετοχής ή μη συμβολαιογράφων σε πλειστηριασμούς, έχουν ληφθεί από την αποδελτίωση που έγινε με την εθελοντική προσφορά των μελών της πρωτοβουλίας «Δρόμος Ανοιχτός».

Η αποδελτίωση έγινε από την ηλεκτρονική δημοσίευση των πλειστηριασμών στην ιστοσελίδα του Ταμείου Νομικών (ΕΤΑΑ ΤΑΝ) και τα Δελτία Δικαστικών Δημοσιεύσεων. Χρησιμοποιήθηκαν οι πλειστηριασμοί με ημερομηνίες δημοσίευσης στο ΕΤΑΑ ΤΑΝ από 1/5/2016 έως -31/4/2017 και αφορούν πλειστηριασμούς που έχουν ήδη διενεργηθεί από 17/5/16  ή θα διενεργηθούν μέχρι την 20/12/2017. Δεν περιλαμβάνονται οι πλειστηριασμοί που συνεχίζονται ή επαναλαμβάνονται στην ίδια περίοδο.

* Σημείωση: Τα στοιχεία των συμβολαιογράφων και ειδικότερα το πλήθος όσων ασκούν το επάγγελμα έχουν ληφθεί από όσους καταλόγους μελών συλλόγων υπήρχαν και όσα δεν υπήρχαν σε καταλόγους, από τον Χρυσό Οδηγό. Συνεπώς είναι κατά προσέγγιση, επειδή ενδεχομένως να υπάρχουν κι άλλοι συμβολαιογράφοι που δεν βρήκαμε στοιχεία τους, αν δεν συμμετείχαν σε πλειστηριασμούς (είναι οι περισσότεροι άλλωστε) και δεν ήταν εγγεγραμμένοι σε κάποιον κατάλογο.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.