# #

8 Ιαν 2017

Η ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΚΟΥΚΟΥΒΑΓΙΑΣ

Η Ευρώπη και η Γερμανία πρέπει να γονατίσουν μπροστά στην Ελλάδα














Μιλώντας για τα πάντα στο γαλλικό περιοδικό Sofilm, ένας από τους μεγαλύτερους σκηνοθέτες του παγκόσμιου κινηματογράφου σχολιάζει τη σύγκρουση ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της, μιλώντας με τα πιο θερμά λόγια για τη χώρα μας.

«Οι Γερμανοί είναι καθάρματα», λέει γελώντας ο Ζαν-Λικ Γκοντάρ και εξηγεί: «διαγράψαμε όλα τους τα χρέη, ξαναχτίσαμε τα σπίτια τους, και τους επιτρέπεται να εισβάλλουν στην Ελλάδα ως τουρίστες».

Πριν από πέντε χρόνια, ο μεγάλος Γάλλος σκηνοθέτης είχε δηλώσει ότι η Ελλάδα δεν χρωστάει τίποτα, σε αντίθεση με τους Ευρωπαίους και τον υπόλοιπο κόσμο, οι οποίοι θα έπρεπε να δίνουν δέκα δολάρια στην Ελλάδα κάθε φορά που χρησιμοποιούν τη λέξη «επομένως», καθώς πάνω σε αυτήν τη λέξη-καταλύτη της αριστοτελικής σκέψης έχει οικοδομηθεί ολόκληρος ο σύγχρονος πολιτισμός.

Το ίδιο επαναλαμβάνει και στην τωρινή του συνέντευξη στο «SoFilm» απαντώντας στον δημοσιογράφο Τιερί Λούνας σχετικά με το αν οι Έλληνες έχουν δίκιο να ζητούν πολεμικές αποζημιώσεις από την Γερμανία.
«Φυσικά κι έχουν δίκιο! Και σας προτείνω να δείτε την ταινία «Η Κληρονομιά της Κουκουβάγιας» του Κρις Μαρκέρ στην οποία αντιλαμβανόμαστε ότι όλα τα χρωστάμε στην ελληνική σκέψη, η οποία διήρκησε για χιλιάδες χρόνια».

Ο Γκοντάρ αναφέρεται στο διάσημο εξαιρετικό ντοκιμαντέρ του Κρις Μαρκέρ, «Η Κληρονομιά της Κουκουβάγιας».
«Η ταινία μας δείχνει πώς η ελληνική σκέψη επηρέασε ακόμη και την Ιαπωνία. Αφιερώστε ένα βράδυ στο να δείτε την ταινία «Η Κληρονομιά της Κουκουβάγιας» και το πρόβλημα ανάμεσα στην Γερμανία, την Ευρώπη και την Ελλάδα θα έχει διευθετηθεί για εσάς.
 Η Ευρώπη και η Γερμανία πρέπει να γονατίσουν μπροστά στην Ελλάδα και να της πουν: "ευχαριστώ"».


Συμμετείχαν σε αυτήν ο Κορνήλιος Καστοριάδης, ο Ξενάκης, ο Αξελός, και δεκάδες άλλοι Έλληνες και ξένοι.

Κάποιοι λίγοι απ’ αυτούς, εκφράζονται ως και «υποτιμητικά» για την σύγχρονη Ελλάδα…σε σχέση με την αρχαία Ελλάδα.

Το έργο είχε χρηματοδοτήσει το Ίδρυμα Ωνάση. 

Η σειρά δεν προβλήθηκε ποτέ όμως. Για λόγους που δεν έχουν σημασία τώρα..

Στο σύνολο της, η σειρά 13ων επεισοδίων, 26’ το καθένα, είναι ένας ύμνος στην κληρονομιά που άφησε η Ελλάδα στους τομείς των Μαθηματικών, της Μουσικής, της Δημοκρατίας, της Φιλοσοφίας, του Ολυμπισμού, του Λόγου.
Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για ένα εξαιρετικά οργανωμένο οπτικό-ακουστικό «δοκίμιο» σε μη-ακαδημαϊκή γλώσσα, με πολλές συμπυκνωμένες πληροφορίες.




ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ!!!!!!




1 σχόλιο:

  1. ΕΞΟΧΑ ιδεαλιστικό...!!!!!,γιά τό λόγο αυτό δέν προβλήθηκε από τήν
    τότε εντονα υλιστική-καταναλωτική πολιτική τάξη,αυτή πού υπερχρέωσε
    τή χώρα μέ δάνεια αγοράς εισαγώμενων καταναλωτικών αγαθών,γιά νά
    τά αποπληρώνουμε σήμερα μέ ξεπούλημα δημόσιας καί ιδιωτικής πε-
    ριουσίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.