25 Αυγ 2015

Διάσταση για το ευρώ και στη γαλλική αριστερά: Με το Λαφαζάνη ο Μελανσόν, με τον Τσίπρα το Κ.Κ Γαλλίας


Ρήγμα στο "Μέτωπο της Αριστεράς" έχει προκαλέσει η ήττα της κυβέρνησης Τσίπρα στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές καθώς το "Κόμμα της Αριστεράς" του ευρωβουλευτή Ζαν-Λυκ Μελανσόν αποφάσισε στο πρόσφατο συνέδριό του πως η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στη διαπραγμάτευση φανέρωσε πως η ίδια η δομή της ευρωζώνης δεν αφήνει κανένα περιθώριο βελτίωσής της κι ανατροπής του νεοφιλελευθερισμού. 
"Αν πρέπει να διαλέξω ανάμεσα στην ανεξαρτησία της Γαλλίας και το ευρώ και την εθνική κυριαρχία,
διαλέγω την ανεξαρτησία" είπε ο Μελανσόν (αριστερά στη φωτογραφία) σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Le Journal du Dimanche. Λίγες ημέρες νωρίτερα είχε μιλήσει για "το νέο κίνημα ανεξαρτητοποίησης στη Γαλλία". Ο Μελανσόν παραδέχεται ωστόσο πως η άποψη αυτή δε βρίσκει σύμφωνους όλους τους συντρόφους του και πως το ζήτημα είναι ανοιχτό.
Στο σχετικό άρθρο της εφημερίδας Le Croix, σημειώνεται πως το "Κόμμα της Αριστεράς", ένας εκ των βασικών πυλώνων του "Μετώπου της Αριστεράς", έχει ήδη έρθει σε επαφή με το νεοσύστατο ελληνικό κόμμα της Λαϊκής Ενότητας. Στο κείμενο που εγκρίθηκε από το συνέδριο του Κόμματος που έγινε τον περασμένο Ιούλιο, υπογραμμίζεται: "Το πρόγραμμα του Κόμματος της Αριστεράς είναι ασύμβατο με την Ευρωπαϊκή Ένωση όπως αυτή ορίζεται από τις συνθήκες".
Κομμουνιστικό Κόμμα Γαλλίας: Οι θέσεις του Τσίπρα ήταν βιώσιμες εντός ευρωζώνης
Σε αντίθεση με το "Κόμμα της Αριστεράς", ο εταίρος του στο "Μέτωπο", ΚΚ Γαλλίας ερμηνεύει την ήττα της κυβέρνησης Τσίπρα στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές ως πολιτική επιλογή της γερμανικής ηγεσίας κι άλλων ηγεσιών της Ευρώπης "να καταστήσουν αδύνατη το πολιτικό εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ", όπως σημειώνει ο Γ.Γ του ΚΚ Γαλλίας, Πιέρ Λωράν στο περιοδικό Marianne (δεξιά στη φωτογραφία). "Οι λύσεις που κατέθεσε ο Τσίπρας ήταν απολύτως βιώσιμες και εφαρμόσιμες μέσα στην ευρωζώνη", είπε ακόμα ο Λωράν, εξηγώντας ουσιαστικά γιατί στηρίζει ακόμα τον Αλέξη Τσίπρα και το ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.