# #

14 Οκτ 2014

Η αλληλεγγύη στην Πιερία και το παράδειγμα της Βενεζουέλας

Image 




Οι δράσεις αλληλεγγύης των πολιτών της Πιερίας και η σύνδεσή τους με το παράδειγμα του λαού της Βενεζουέλας ήταν το αντικείμενο της συνάντησης των κοινωνικών δομών της περιοχής μας με τον πρέσβη της Βενεζουέλας που έγινε το απόγευμα του Σαββάτου στο Πνευματικό Κέντρο της πόλης.

Η διήμερη επίσκεψη του πρέσβη της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας, Farid Fernandez περιελάμβανε συναντήσεις και με άλλους φορείς, δίνοντας όμως έμφαση με τις επισκέψεις του στις δομές αλληλεγγύης που έχουν δημιουργήσει οι ίδιοι οι πολίτες στην πόλη μας και δίνουν το δρόμο για μια κοινωνία ουσιαστικής συνέργειας και συνοχής.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο ..
Κοινωνικός Συνεταιρισμός «Μούσες Πιερίων», η Εθελοντική Ομάδα Δράσης Πιερίας, η Κοινωνική Κουζίνα Αλληλεγγύης, ο Σύλλογος Προστασίας Παιδιών Βενιαμίν και η Οικολογική Ομάδα Μητέρα Γη. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης οι εκπρόσωποι των οργανώσεων παρουσίασαν συνοπτικά τις πρωτοβουλίες τους, που έχουν ως κοινή αφετηρία την ανάγκη για αξιοπρέπεια των πολιτών και την οργάνωση της αντίστασης ενάντια στην επίθεση που δέχονται από τις κεντρικές πολιτικές επιλογές που οδηγούν τους πολίτες στην ανέχεια.

Image 

Στο παρατηρητήριο πυροπροστασίας της Πλάκας Λιτοχώρου 
- Χαρίζω μια μέρα από το Καλοκαίρι μου στο δάσος

Η καταπολέμηση της φτώχειας και της εξαθλίωσης, η αντίσταση στην καταπάτηση των κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων, το δικαίωμα στην εργασία, η προστασία του περιβάλλοντος αλλά και των δικαιωμάτων του παιδιού είναι τα θέματα που αποτελούν διαχρονικές αξίες και που οι πολίτες της Πιερίας έχουν καταφέρει να θέσουν ως πρώτες προτεραιότητες, ξεπερνώντας τις αδυναμίες του ίδιου του κράτους.

Με γνώμονα αυτά τα στοιχεία, οι εθελοντικές οργανώσεις που συναντήθηκαν ίσως για πρώτη φορά από κοινού σε μια εκδήλωση, με αφορμή την επίσκεψη του πρέσβη, έχουν να επιδείξουν ένα ιδιαίτερα σημαντικό κοινωνικό έργο που αποδεικνύει με τη σειρά του και τις τεράστιες ελλείψεις σε κοινωνικές υπηρεσίες στην ίδια μας την πόλη.

Από την πλευρά του ο ίδιος ο πρέσβης έκανε μια μεγάλη αναφορά στη σύγχρονη ιστορία της Βενεζουέλας, σημειώνοντας ότι η βασικότερη ιδέα που έσωσε το λαό και οδήγησε σταδιακά στην ανάπτυξη τη χώρα του ήταν η αλληλεγγύη και η πίστη των πολιτών ότι ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός.

Image 


Επίσκεψη στο Κοινωνικό Φαρμακείο της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Ν. Πιερίας - Καπνικός Σταθμός

Ο πρέσβης δήλωσε ενθουσιασμένος από τις πρωτοβουλίες των πολιτών της Πιερίας και τόνισε ότι βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση για να μπορέσουν οι άνθρωποι να επανακτήσουν τα χαμένα τους δικαιώματα και την αξιοπρέπειά τους.

Στην εκδήλωση χαιρετισμό απεύθυνε και ο πρόεδρος του Φεστιβάλ Ολύμπου Γρηγόρης Παπαχρήστος, που πρότεινε στον πρέσβη η Βενεζουέλα να είναι τιμώμενη χώρα σε μια επόμενη διοργάνωση του θεσμού.

Η βραδιά έκλεισε με μουσική από τους Μελωδούς της Παράδοσης και τραγούδια από τη Βενεζουέλα.

του Θέμη Κωτούλα


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.