# #

1 Απρ 2014

Αξιότιμη κυρία Αμανατίδου..."Μηχανότρατα και Ψαροτούφεκο"

Του συλλόγου "Τρίτωνες Κατερίνης" 
Φίλων Ελεύθερης Κατάδυσης & Υποβρύχιας Αλιείας

Προς τη Βουλευτή Β' Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ κα Αμανατίδου Ευαγγελία

Ο Γόνος που πρέπει να γίνεται Γονιός.

Αξιότιμη κυρία Αμανατίδου,

Αφού κερδίσατε τη συμπάθειά μας με την παραπάνω φράση κατά την ομιλία σας στην ενότητα Ευρώπη Θάλασσα και Αλιεία 2014-2020, κατά την Ημερίδα  'Θερμαϊκός η Θάλασσά μας' που διοργάνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, θα θέλαμε να επιστήσουμε την εντονότερη προσοχή σας στα θέματα του Θερμαϊκού και συγκεκριμένα της Πιερίας. 

Μιας περιοχής όπου δραστηριοποιείται ελεύθερα ο στόλος των αλιευτικών σκαφών τύπου ΄΄Μηχανότρατας΄΄ προερχόμενος από τη Ν. Μηχανιώνα ενώ στην ίδια περιοχή, οι ερασιτέχνες της υποβρύχιας αλιείας*, γνωστοί ως... Ψαροτουφεκάδες της Πιερίας, στερούνται το δικαίωμα στην αναψυχή και την άθληση, δεδομένου ότι με το ΠΔ 68/2009 απαγορεύθηκε για εμάς το λιανοτούφεκο (ψαροτούφεκο) στη θαλάσσια περιοχή μας.

Αφού λοιπόν μελετήσετε και για τους δύο τρόπους ψαρέματος, ήτοι Μηχανότρατα και Ψαροτούφεκο, τη μέθοδο Αλιείας, τη δυνατότητα επιλεκτικότητας, την ύπαρξη απορριπτόμενων αλιευμάτων και τη συνολική επιβάρυνση στο ενάλιο οικοσύστημα του κάθε εργαλείου ψαρέματος ξεχωριστά, θα αναμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον την τοποθέτησή σας για το ποιο από τα δύο αυτά αλιευτικά εργαλεία πρέπει να είναι το απαγορευμένο, στο ευαίσθητο, όπως το χαρακτηρίσατε η ίδια, οικοσύστημα του Θερμαϊκού Κόλπου.

Σημειώνουμε το γεγονός ότι στη θαλάσσια περιοχή της Πιερίας ένα ενδημικό είδος καρκινοειδούς (γαρίδα), η περίφημη "Γάμπαρη Πλαταμώνος" είναι υπό εξαφάνιση.

Επισημαίνουμε επίσης το αυτονόητο, ότι δηλαδή για την επιβολή μια απαγόρευσης πρέπει να συντρέχουν και κάποιοι λόγοι π.χ. αποτροπής ή προστασίας.

Κυρία Αμανατίδου, το παράδοξο είναι πως ο εμπνευστής του ΠΔ 68/2009 ενώ απαγορεύει στη θαλάσσια περιοχή της Πιερίας το ψάρεμα με ψαροτούφεκο συγχρόνως επιτρέπει το ψάρεμα με Μηχανότρατα.

Ομολογούμε ότι αυτό μας είναι αδύνατο να το κατανοήσουμε, πόσο μάλλον να σκεφτούμε τους λόγους που μας επιβλήθηκε τέτοια απαγόρευση. Θα μπορούσατε να μας πληροφορήσετε τουλάχιστον για τα αίτιά της; Ήταν λόγοι προστασίας, διαχείρισης ή κάτι άλλο που υπαγόρευσαν τον διωγμό μας από τηΘΑΛΑΣΣΑ ΜΑΣ;   

Σας παρακαλούμε, όταν βγάλετε τα συμπεράσματά σας να μας διαφωτίσετε και εμάς, διότι έχουμε πλήρη άγνοια επί του θέματος.  

*υποβρύχια αλιεία εκτελείται μόνο με ελεύθερη κατάδυση, μόνο με το κράτημα της αναπνοής - άπνοια - (χωρίς φιάλες, χωρίς κομπρεσέρ) και μόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας.

1 σχόλιο:

  1. καλα για την επεξεργασια δηθεν των χημικων δυτικα της κρητης δν εχετε παρει χαμπαρι?κατσε να γινει καμια στραβη και οχι γαριδα ..ουτε το ποδαρι μας στη θαλασσα δεν θα βουταμε.γι αρχιστε να φωναζετε και σεις...δεν αφορα μονο την κρητη αλλα ολη την μεσογειο και τα πορνοκαναλα δεν λενε κουβεντα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.