# #

20 Αυγ 2013

Μεσ τη καλή χαρά και πάλι ο.. ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ!


ΣΤΗΝ «ΑΚΤΩΡ» ΤΟ ΛΙΓΝΙΤΩΡΥΧΕΙΟ
-ΧΑΡΟΥΛΕΣ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ Ο ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ!

Στον έλεγχο του ομίλου Μπόμπολα περνά, όπως όλα δείχνουν, ένα από τα μεγαλύτερα δημόσια λιγνιτωρυχεία της χώρας, αυτό στη Βεύη της Φλώρινας που διαθέτει αποθέματα ..
90 εκατ. τόνων λιγνίτη.
Η εταιρεία «Ακτωρ», που ήταν μία από τις πέντε επιχειρήσεις που είχαν προκριθεί στην τελική φάση του διαγωνισμού για την εκμίσθωση του λιγνιτωρυχείου, προκρίθηκε ήδη από τον Ιούλιο ως πλειοδότρια από την αρμόδια επιτροπή αξιολόγησης των προσφορών, ενώ στις 9 Αυγούστου ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Ασημάκης Παπαγεωργίου άναψε το πράσινο φως εγκρίνοντας τα σχετικά πρακτικά, αποδεχόμενος την εισήγηση της επιτροπής που βαθμολόγησε με 87,36% την «Ακτωρ». Με βάση το έγγραφο της αξιολόγησης, η ΑΚΜΗ ΑΤΕ βαθμολογήθηκε με 76,8%, ενώ μηδενική βαθμολογία έλαβαν οι όμιλοι Μυτιληναίος, Μηχανική και Τέρνα.


Το επόμενο διάστημα και πριν υπογραφεί η σχετική σύμβαση μεταξύ του ΥΠΕΚΑ και του ομίλου «Ακτωρ», θα ακολουθήσει νέα ενημέρωση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, ενώ αναμένεται να γίνει γνωστό και το περιεχόμενο της προσφοράς που υπέβαλε ο όμιλος Μπόμπολα για την εκμίσθωση του ορυχείου, το οποίο μετά την πτώχευση της «Βιολιγνίτ» παραμένει κλειστό εδώ και 15 χρόνια, καθώς και τα σχέδια αξιοποίησής του.

Η «ιδιωτικοποίηση» του ορυχείου ανοίγει τον δρόμο στην «Ακτωρ» να αποτελέσει βασικό τροφοδότη της ηλεκτροπαραγωγικής μονάδας της ΔΕΗ στη Μελίτη με λιγνίτη, καύσιμο το οποίο σήμερα είτε προμηθεύεται από άλλα λιγνιτωρυχεία είτε το εισάγει από τα Βαλκάνια και την Τουρκία. Παράλληλα, όμως, αναθερμαίνει και τα σενάρια κατασκευής δεύτερης λιγνιτικής μονάδας στην περιοχή καθώς η «Ελλάκτωρ» έχει υπογράψει σχετικό μνημόνιο συνεργασίας με την «Elpedison» από το 2010 υπό την προϋπόθεση ότι θα κέρδιζε τον διαγωνισμό.

Συγκυρία

Σε κάθε περίπτωση, η εκμίσθωση της Βεύης εξυπηρετεί σε αυτή τη συγκυρία και την κυβέρνηση καθώς ανάμεσα στις μνημονιακές υποχρεώσεις που έχει αναλάβει στον τομέα της ενέργειας είναι και η πρόσβαση ιδιωτών στην παραγωγή λιγνίτη που μέχρι σήμερα αποτελεί μονοπώλιο της ΔΕΗ.

Πολλά θα κριθούν για τη μελλοντική επαναλειτουργία του λιγνιτωρυχείου από τη στάση που θα κρατήσει η πλειοδότρια εταιρεία απέναντι στα αιτήματα της τοπικής κοινωνίας η οποία ζητά άμεση καταβολή των οφειλών που έχει αφήσει ο προηγούμενος ιδιοκτήτης, προσλήψεις όλων των ανέργων της τοπικής κοινότητας, ανάθεση των υπεργολαβιών στους τοπικούς επαγγελματίες κ.ά.

Του Βασίλη Γεώργα
http://www.efsyn.gr/
ΠΡΕΖΑ TV

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.