# #

1 Δεκ 2012

Σήμερα, το ΠΑΣΟΚ δεν χρειάζεται σε κανέναν παρά μόνο στους ιστορικούς και τους κοινωνιολόγους.

Ένας ήλιος που δύει;




Μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο, ο ένας από τους δυο πυλώνες του δικομματισμού κατέρρευσε με πολύ εντυπωσιακό τρόπο. 
Το ΠΑΣΟΚ είδε τα ποσοστά του από το 43,92% του 2009 να κατρακυλούν στο 13,18% τον περασμένο Μάη και να καταλήγουν στο 12,28% τον Ιούνη. 
Η συνέχεια είναι ακόμα πιο οδυνηρή για το «Κίνημα». Μέσα σε λίγους μήνες και μετά τη συμμετοχή του σε μια ακόμη μνημονιακή κυβέρνηση, το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται έβδομο στις προτιμήσεις του εκλογικού σώματος με ποσοστό 5% στις ψηλότερες τιμές του ενώ στις χαμηλότερες τίθεται εν αμφιβόλω ακόμα και η είσοδος του στην επόμενη βουλή.
Η αποψίλωση του ΠΑΣΟΚ δεν είναι μόνο...
εκλογική. Σαν τέτοια, εύκολα θα μπορούσε να ερμηνευτεί και να περιοριστεί. Άλλωστε πολλές φορές αυτό το κόμμα, όποτε στριμωχνόταν πολιτικά, είχε την πολυτέλεια να μεταβιβάζει ψηφοφόρους του προς όμορους πολιτικούς χώρους της «κεντροαριστεράς» και στη συνέχεια να τους παίρνει πίσω.
Μόνο που αυτή τη φορά δεν συνέβη κάτι τέτοιο. Γιατί οι δυνάμεις του έφυγαν προς τρεις κατευθύνσεις: τη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ και τη «Χρυσή Αυγή» όπως λένε οι μαθηματικές αναγωγές και οι συγκρίσεις των απωλειών του «Κινήματος» με τις αντίστοιχες αυξήσεις των τριών άλλων.

Αν δεχτούμε πως στη ΝΔ πήγε η «κρίσιμη μάζα των αναποφάσιστων» που προσκολλάται στο πρώτο κόμμα και στον ΣΥΡΙΖΑ πήγαν οι «ιδεολόγοι (!) της κεντροαριστεράς» και οι επιτήδειοι που θέλουν να γίνουν τα νέα τεχνοκρατικά στελέχη μιας μελλοντικής «αριστερής» κυβέρνησης, η μετακίνηση παραδοσιακών ψηφοφόρων του «Κινήματος» προς τα φασιστοειδή της «Χ.Α.» δείχνει ότι τα ιδεολογικά ανώριμα τμήματα της εργατικής τάξης που είχαν στεγαστεί στο ΠΑΣΟΚ με την ίδια ευκολία που παπαγάλιζαν ιδεοληψίες περί «Αλλαγής» και «επάρατου δεξιάς» τώρα θέλγονται από «αίμα και τιμή».
Από τις εκλογές μέχρι τώρα, το ΠΑΣΟΚ δεν παρουσιάζει μόνο εκλογική συρρίκνωση αλλά και κρίση ταυτότητας. Είναι ο πιο πιστός εταίρος της κυβερνητικής τρόικας και ο πρόεδρος του λειτουργεί ως ιδεολογικός εκπρόσωπος της μνημονιακής παράταξης.

Την περίοδο της πρώτης μνημονιακής τρόικας υπό τον Παπαδήμο, η ΝΔ ως μικρότερη συνιστώσα κατέφευγε και σε αντιμνημονιακές ρητορίες για να δικαιολογήσει το ρόλο του «άλλου» κόμματος. Τώρα που οι ρόλοι αντιστράφηκαν, το ΠΑΣΟΚ –και να θέλει- δεν μπορεί να κάνει το ίδιο γιατί έχει ταυτιστεί με την πολιτική των μνημονίων και, μέσω αυτής, προσπαθεί να δικαιώσει τις επιλογές του 2009.

Στην πραγματικότητα, ο κύριος κορμός των στελεχών του σημερινού ΠΑΣΟΚ είναι διαποτισμένος από τις λογικές Σημίτη για «την ισχυρή Ελλάδα μέσα στην ισχυρή Ευρώπη» και τις διαχειριστικές λογικές των αμερικανοτραφέντων απολίτικων τεχνοκρατών της κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου.

Αυτό ξέρουν να κάνουν οι άνθρωποι, αυτό συνεχίζουν να κάνουν. Κανείς, συνεπώς, δεν σοκάρεται όταν το κόμμα που φώναζε κάποτε «Έξω από την ΕΟΚ» σήμερα ανησυχεί για την καθυστέρηση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης δηλώνοντας πως «η άγονη κατάληξη της Συνόδου Κορυφής για τον κοινοτικό προϋπολογισμό και το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο δείχνει ότι η εμπειρία της κρίσης αντί να ενισχύσει αποδυνάμωσε τη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης»
Όμως, ό,τι απέμεινε από τη βάση του «Κινήματος» νοιώθει άβολα γιατί βλέπει πως αυτή η πολιτική της ηγεσίας του τού στέρησε κάθε λαϊκό έρεισμα και, όπως λέει η λαϊκή σοφία, «δεν έχει μούτρα να κυκλοφορεί στην κοινωνία». Έτσι, επιταχύνονται οι φυγόκεντρες δυνάμεις προς κάθε κατεύθυνση.
Εκτός από τη βάση, φαίνεται πως κι εκείνοι που εξέθρεψαν και γιγάντωσαν το ΠΑΣΟΚ για πάνω από τρεις δεκαετίες έχουν πάρει την απόφαση τους. Το «Κίνημα» τούς ξελάσπωσε από το 1974 μέχρι σήμερα εκτονώνοντας το ριζοσπαστισμό των πρώτων μεταπολιτευτικών χρόνων,  απορρόφησε και μετάλλαξε τις αντιιμπεριαλιστικές αντι-ευρωενωσιακές διαθέσεις του λαού, συνέβαλλε στο ξεχαρβάλωμα της αγροτικής και βιομηχανικής οικονομίας και, ανοίγοντας την Κερκόπορτα,  παρέδωσε τη χώρα δέσμια στους «δανειστές» επικυρίαρχους.

Σήμερα, το ΠΑΣΟΚ δεν χρειάζεται σε κανέναν παρά μόνο στους ιστορικούς και τους κοινωνιολόγους.

Γι αυτό το σύστημα ανέχεται –και ενθαρρύνει- αυτές τις κινήσεις διάλυσης του κόμματος για να ανοίξει γρήγορα ο δρόμος για μια άλλη εκδοχή του δικομματισμού με «νέους πρωταγωνιστές».

Ήδη τη θέση του ΠΑΣΟΚ, ως αντίπαλου δέους στη ΝΔ, την πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος, μέσα σε ελάχιστο χρόνο, είδε τα μονοψήφια ποσοστά του να πολλαπλασιάζονται όπως οι άρτοι και τα ψάρια στα βουνά της Τιβεριάδας. Κι ίσως, αν κριθεί σκόπιμο, και η ΝΔ να δώσει τη θέση της σε άλλο σχήμα για να συνεχίσει να παίζεται το παιχνίδι του αποπροσανατολισμού με «διαφορετικούς» πρωταγωνιστές.
Αυτό που φαίνεται αυτή τη στιγμή είναι πως κανένας δεν ενδιαφέρεται για την τύχη του ΠΑΣΟΚ: 

ούτε το σύστημα ούτε το εκλογικό σώμα.

Δεν είναι καθόλου απίθανο να ακολουθήσει κι αυτό την πορεία εξαφάνισης τόσων συστημικών κομμάτων όπως το «Λαϊκό Κόμμα», ο «Συναγερμός», η ΕΠΕΚ ή η «Ένωση Κέντρου». 

Κι αν, με τα συντακτικά συνέδρια και τις αναδιοργανώσεις, καταφέρει να πάρει το φιλί της ζωής, φαίνεται πως του επιφυλάσσεται πια ένας άλλος ρόλος, επικουρικός όχι πρωταγωνιστικός.
Όπως όλα δείχνουν, ένας ήλιος (αυτός του ΠΑΣΟΚ) δύει.

Και μισό αστέρι (αυτό του Συνασπισμού) σηκώνεται ψηλά. Σημειολογικό; Ίσως. Ας μην ξεχνάμε, όμως, πως και τα δυο απαντώνται στο διάστημα. Όπως και οι κομήτες.

1 σχόλιο:

  1. ΑΝΤΡΕΑΣ…ΑΝΤΡΕΑΣ… ΑΝΤΡΕΑΣ..!
    Μία ψυχή ! Μία φωνή ! Μία Ελλάδα που ανήκει στους Έλληνες !
    Παπανδρέου: Παρελθόν, παρόν και μέλλον !
    Οκτώβριος 1981. Ή Ελλάδα δονείται από την μία ακρη μέχρι την άλλη. Η Ελλάδα των αδικημένων, των κυνηγημένων, των αγωνιζόμενων Ελλήνων, ελευθερώνεται.
    Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες.
    ΑΥΤΟΣ ήταν Ο ΑΝΤΡΕΑΣ !
    Ο Πολιτικός που έμελε να γράψει πολλές σελίδες στην σύγχρονη ιστορία της πατρίδας μας. Ο Πολιτικός που ήξερε να νιώθει τον λαό και να αφουγκράζεται τους κτύπους της καρδιάς του. Ο Πολιτικός που απέκτησε τους φανατικότερους φίλους και..εχθρούς ! Ο Αντρέας μας και ο..’’αυτός τους’’ !
    Είκοσι χρόνια αγώνα και συμμετοχής. Είκοσι χρόνια ελπίδας, συντροφικότητας, αγάπης, αναδημιουργίας !
    Είκοσι χρόνια ενός ονείρου , ενός οράματος , μιας συνεχούς πάλης με τη ΡΙΖΑ ΤΟΥ ΚΑΚΟΥ. Την Επάρατη δεξιά με τα πλοκάμια της Λερναίας Ύδρας που έτρεφε και έκρυβε μέσα της, και την ‘’μακρουπιάστρα’’ αριστερά της ζήλειας, του φθόνου και της αγκύλωσης..
    Είκοσι χρόνια το φασιστικό κατεστημένο όρθωσε το βρώμικο το χαμαιλεόντειο σαρκίο του, προκειμένου είτε να συνεχίσει να ΤΡΩΕΙ ! είτε να συμβάλει στην υπονόμευση , και στην ανατροπή του ‘’ κατσικοαρπάχτη’’ κουμμουνιστοδορυφόρου Παπανδρέου .
    Είκοσι χρόνια , οι Μπλε, οι κοκινογάλάζοι, οι κόκινοι, οι άχρωμοι, οι Ελληνόγλωσσοι ,οι ξενόγλωσσοι, παντελονο φόροι (άντρες και μη), οι κατσικοπρόσωπες πουλημένες προσωπικότητες, της προδοσίας , της αρπαγής, της εγκληματικότητας του διεθνούς και ντόπιου φασιστικού καταστημένου του φιλούσαν το χέρι και τα.. αρχίδια.
    * ΕΙΚΟΣΙ ΧΡΟΝΙΑ(20) οι προδότες της Ελλάδας, οι απόγονοι των Γερμανοτσολιάδων και οι σύγχρονοι ανίδεοι (ΙΔΕΑΤΕΣ),κτυπούσαν ΠΡΟΣΟΧΗ !!! και εκλιπαρούσαν για μιά του ματιά .

    * ΕΙΚΟΣΙ ΧΡΟΝΙΑ(20), ΟΙ ΚΛΕΦΤΕΣ , οι χουντοδημιούργητοι ..βιομήχανοι του φιλούσαν τα αρχίδια για ΠΡΟΣΤΥΧΕΣ δανειοδοτήσεις για τα οικονομικά εξαμβλώματα που "έστησαν" επι χούντας με τα δάνεια σε συνάλλαγμα που ακόμη(;)..πληρώνουμε???Ι

    * ΕΙΚΟΣΙ ΧΡΟΝΙΑ(20)! Οι κωλοευρωπαίοι ΛΥΣΣAΓΑΝ ! ότι στα διάφορα Φόρουμ [που μιλούσαν] ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΑΝΤΡΕΑΣ γέμιζε καπνό το τσιμπούκι του και χαμογελούσε κοιτώντας τα χαλιά τους !!!

    * Είκοσι χρόνια ο ΑΝΤΡΕΑΣ ΟΛΩΝ των Ελλήνων, ήταν η ψυχή μας, η περηφάνια μας, η Ελλάδα μας η ..Μαγκιά μας! Τόσα χρόνια ζήσαμε εμείς οι δημοκράτες την Ελλάδα στην Ελλάδα και σε ΟΛΟ τον κόσμο.
    Ζήσαμε το παθος , την αγωνία, την λατρεία την ΑΠΟΦΑΣΗ!

    Ζήσαμε στιγμες και..αιώνες της ιστορίας, της Ελλάδας των Ελλήνων.
    Ζήσαμε την περηφάνια της ΙΣΟΤΗΤΗΤΑΣ και της ΑΝΩΤΕΡΟΤΗΤΑΣ έναντι γνωστών και φίλων τόσο εντός όσο και εκτός.
    Ζήσαμε το "ΒΥΘΙΣΑΤΕ ΤΟ ΧΟΡΑ" ! και νιώσαμε έτοιμοι να πάρουμε εκδίκηση για τα τετρακόσια χρόνια...
    Ζήσαμε τα ΜΟΠ ! και νοιώσαμε την γλύκα της..πίκρας της Θάτσερ, όταν την κοιτούσε και ΧΑΜΟΓΕΛΟΥΣΕ!
    Ζήσαμε της ώρες της οργής και της αγανάκτησης με το "βρώμικο 89" !
    Ζήσαμε την πολιτική αλητεία του Μητσοτάκη και την ΦΑΣΙΣΤΙΚΗ αλητεία των άφωνων και πουλημένων δικαστών.
    Ζήσαμε την αθώωση και την ηδονή της συντριβής των "ιδεολόγων της ΝΤΡΟΠΗΣ" !
    Ζήσαμε τον ΘΡΙΑΜΒΟ της δικαίωσης και της Ελλάδας.
    Ζήσαμε της ΧΑΡΑ και τη ΛΥΠΗ ..!!!

    Σήμερα, δακρυσμένοι, προβληματισμένοι αλλά αποφασισμένοι φωνάζουμε. " ΑΝΤΡΕΑ ΖΕΙΣ ΕΣΥ ΜΑΣ ΟΔΗΓΕΙΣ" !.
    Σήμερα, νιώθουμε χαρά και ευχαρίστηση, που ο Γιώργος Παπανδρέου αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά Πρωθυπουργός και γνήσιος Παπανδρέου.
    Σήμερα η Ελλάδα μας στην ιστορία της προσθέτει μία ακόμη απο τις πολλές σελίδες που τιμούν τους ανθρώπους που την αγαπούν και αγωνίζονται για τους Έλληνες που θέλουν ! που ξέρουν ! που μπορούν !
    Ας μείνουμε Έλληνες !

    Ν.ΒΡΑΧΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.