# #

25 Ιαν 2012

kύριε υπουργέ...


kύριε υπουργέ
Ονομάζομαι Γιασεμή Ζέππου, μένω στο Λαύριο και έχω δύο παιδιά. 
Ο γιος μου, Νίκος Πράτσας, είναι 23 χρονών. Γεννήθηκε με ένα "κατασκευαστικό" πρόβλημα. Οι νεφροί του και η κύστη του δεν επικοινωνούσαν. Δεν θα ήθελα να σας κουράσω με ιατρικές λεπτομέρειες. Αυτό που θα ήθελα να σας αναφέρω είναι ότι από την ηλικία των 30 ημερών μέχρι και πριν 3 χρόνια, έχει κάνει 8 χειρουργικές επεμβάσεις. 



Όλοι οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων που νοσηλεύτηκε ο γιος μου (Γεννηματάς στη Θεσσαλονίκη, Αγία Σοφία Αθήνας, Γεννηματάς Αθήνας και Λαΐκό Αθήνας), φέρθηκαν άψογα και πάντα με γνώμονα το νεαρό της ηλικίας του παιδιού και τη σοβαρότητα της κατάστασής του. 

Ωστόσο,

παρά τις προσπάθειές τους δεν κατάφεραν να σώσουν τους νεφρούς, μπήκε 
σε αιμοκάθαρση για περίοδο 6 μηνών (όσο διάστημα απαιτήθηκε για τον προμεταμοσχευτικό έλεγχο του ίδιου και του δικού μου) και πριν από 3 χρόνια κάναμε μεταμόσχευση. Τώρα είναι καλά. Δε χρειάζεται να νοσηλεύεται για την υγεία του, πέρα από τις τακτικές εξετάσεις του.


Ο Νίκος είναι ένα παιδί πονεμένο, έζησε τα σχολικά και εφηβικά του χρόνια στα νοσοκομεία, δεν μπορούσε να έχει καμιά εξωσχολική δραστηριότητα, δεν είχε φίλους και όση αγάπη κι αν του δίναμε στην οικογένεια δεν μπορούσε να αναπληρώσει το κενό που ένιωθε. Μετά τη μεταμόσχευση τελείωσε τα αγγλικά του, σπούδασε υπολογιστές, έφτιαξε ένα site για να βοηθά άλλους νεφροπαθείς και ουσιαστικά βρήκε το θάρρος να ξαναζήσει.
Σήμερα όμως με τους καινούριους νόμους που ψηφίσατε, του αφαιρείτε το δικαίωμα να κάνει όνειρα.


Ο Νίκος κάνει 8 αυτοκαθετηριασμούς το 24ωρο. Αυτό σημαίνει ότι κάθε 3 ώρες πρέπει να κάνει μόνος του καθετήρα γιατί αλλιώς θα χάσει τον νεφρό που του έδωσα. Το κόστος των καθετήρων με σημερινές τιμές είναι 800,04 ευρώ με ΦΠΑ το μήνα. Με το ΕΟΠΥΥ που δημιουργήσατε οι παροχές θα του δικαιολογούν το ανώτερο ποσό μόλις 540 ευρώ. 
Επίσης, ενώ η Αθμια Νομαρχιακή Επιτροπή του έδωσε ποσοστό αναπηρίας 67%, το ΙΚΑ 80% και εσείς με τροπολογία < ΝΟΜΟΣ ΥΠ' ΑΡΙΘΜ. 3846/2010, ΦΕΚ Α' 66/11.05.2010ΜΕΡΟΣ Β' ΘΕΜΑΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣΑρθρο 16. Διατάξεις ασφαλιστικού περιεχομένου.>


διαγράψατε το διαχωρισμό νεφροπαθή και μεταμοσχευμένου, τώρα ζητάτε να πάρει καινούριο ποσοστό αναπηρίας από το ΚΕΠΑ. Η υγεία του είναι καλή γιατί ο νεφρός μου του ταίριαξε τέλεια. Αυτό σημαίνει ότι το ποσοστό του θα χαμηλώσει πολύ και δεν θα έχει δικαίωμα δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.


Ο Νίκος με το προνοιακό και το διατροφικό επίδομα κατάφερε να κάνει κάποια πράγματα σε αυτά τα τρία χρόνια. Δεν ήταν κάτι όμως που τον ένοιαζε ιδιαίτερα. Αυτό που πάντα έλεγε ήταν ότι αυτή η χώρα είναι η καλύτερη. Δεν μας επιβάρυνε με το κόστος των φαρμάκων και των καθετήρων. Αυτό τον ένοιαζε. Είμαστε με το σύζυγό μου "σχεδόν" άνεργοι. Αυτό σημαίνει ότι δουλεύουμε με μειωμένο ωράριο προς το παρόν, και έχουμε να πληρωθούμε 4 μήνες. Ωστόσο κάναμε το κουμάντο μας όλα τα προηγούμενα χρόνια. Πληρώσαμε όλους τους φόρους που έχετε βάλει, και όσο μπορούμε θα εξακολουθούμε να το κάνουμε.

 Δεν θελήσαμε να κάνουμε ούτε ένα ευρώ μαύρη εργασία, και δεν πήραμε σχεδόν ποτέ άδειες ώστε να μην επιβαρύνουμε στο ελάχιστο τον ασφαλιστικό μας φορέα. Ξέραμε ότι οι κρατήσεις μας πάνε για το παιδί μας και για τον κάθε συνάνθρωπό μας που βρίσκεται σε παρόμοια θέση. Πώς είναι δυνατόν αύριο να πληρώσουμε συμμετοχή για τις ανάγκες αυτού του παιδιού; Πώς θα το πείσω αυτό το παιδί ότι καλώς έγινε η μεταμόσχευση, όταν εσείς με τους νόμους σας του λέτε ότι καλύτερα θα ήταν αν παρέμενε στην αιμοκάθαρση και όσο ζήσει; 

Αυτό που καμαρώναμε ως σήμερα ήταν το κοινωνικό κράτος. Τώρα εσείς αποφασίσατε; σας υποχρέωσαν; να το ισοπεδώσετε.


Δυστυχώς δεν είμαστε μόνο νούμερα σε αυτή τη χώρα. Αυτά προσπαθείτε να φτιάξετε και πάλι δεν τα καταφέρνετε. Είμαστε άνθρωποι με ανάγκες, δικαιώματα και υποχρεώσεις. Εγώ και ο κάθε έλληνας πολίτης είμαστε μαζί σας στον αγώνα για έλεγχο και περικοπές δαπανών. Εγώ και ο κάθε έλληνας πολίτης είμαστε μαζί σας όταν κόβετε παροχές σε αναπήρους μαιμούδες. Εσείς όμως αντί να φτιάξετε ελεγκτικούς μηχανισμούς που αντικειμενικά θα κρίνουν τις ιδιάζουσες περιπτώσεις, προτιμήσατε να τραβήξετε μια μονοκοντυλιά μήπως και βγουν τα νούμερα.


Δύο πράγματα θα ήθελα να σας αναφέρω.Το πρώτο είναι ότι ο πολιτισμός ενός έθνους φαίνεται από το κοινωνικό του κράτος. 


Το δεύτερο είναι ότι στην εκπομπή "Όλα για την υγεία μου" που ήταν αφιερωμένη στις μεταμοσχεύσεις, και στην οποία προς τιμή σας συμμετείχατε,το παιδί που πήρε μέρος και ανέφερε ότι πήρε μόσχευμα από τη μητέρα του και το ότι η μεταμόσχευση του άλλαξε τη ζωή ήταν ο γιος μου ο Νίκος.


Σήμερα μου λέει ότι μετάνιωσε που συμμετείχε και ελπίζει να το σκεφτούν δύο φορές οι αιμοκαθαιρόμενοι πριν γραφτούν σε λίστα. 

Με όλο το σεβασμό
η μητέρα
Γιασεμή Ζέππου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.