Η Ελλάδα θα πρέπει να αποδεχθεί τη «μακεδονική» εθνική ταυτότητα και τη «μακεδονική» γλώσσα

Στη συνέχεια, το ΝΑΤΟ θα πρέπει να αρχίσει τις διαδικασίες ένταξης της χώρας στους κόλπους του κάτι που θα πρέπει να κάνει και η Ε.Ε.
Από την πλευρά της, η...
Ελλάδα θα πρέπει να αποδεχθεί τη «μακεδονική» εθνική ταυτότητα και τη «μακεδονική» γλώσσα, ενώ τα Σκόπια θα πρέπει να άρουν την απόφασή τους για μετονομασία του αεροδρομίου σε «Μέγας Αλέξανδρος», καθώς και να απέχουν από ενέργειες που θα προκαλέσουν την Αθήνα, στο πλαίσιο του σχεδίου «Σκόπια 2014».
Σύμφωνα με την έκθεση, η μη επίτευξη λύσης στην ονομασία αποτελεί παράγοντα επιδείνωσης των διεθνοτικών και πολιτικών εντάσεων εντός των Σκοπίων, ενώ η εκκρεμότητα για την ονομασία μπορεί να εκτροχιάσει τις προοπτικές ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.
Στην ίδια έκθεση, διατυπώνονται αιχμές για την άρνηση της Αθήνας ότι το ανεπίλυτο ζήτημα της ονομασίας διακυβεύει την περιφερειακή σταθερότητα, κάνοντας λόγο για «εκβιαστική χρήση του επιχειρήματος».
Σύμφωνα με την έκθεση, ο "στρατηγικά κρίσιμος χρόνος" προκειμένου να δοθεί ένα θετικό μήνυμα στην ΠΓΔΜ, είναι ο ερχόμενος Δεκέμβριος, οπότε θα δοθεί καθεστώς υποψήφιας χώρας στη Σερβία και ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων στο Μαυροβούνιο.
Επομένως, συμπεραίνει η έκθεση, τώρα είναι η στιγμή να αναλάβουν τα Σκόπια πρωτοβουλία έναντι της Αθήνας, παρουσιάζοντας συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα λύσης στον μεσολαβητή του Ο.Η.Ε. Μάθιου Νίμιτς, αποδεχόμενα την προσθήκη ενός γεωγραφικού προσδιορισμού στο όνομα της χώρας για διεθνή χρήση και προετοιμάζοντας ένα "επιτυχημένο" δημοψήφισμα τον Νοέμβριο.
"Έτσι, η μπάλα θα βρεθεί στην ελληνική πλευρά, η οποία με τη σειρά της θα αποδεχθεί τη μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα και τότε τα Σκόπια θα προβούν σε κινήσεις καλής θέλησης", αναφέρεται στην έκθεση.
Η έκθεση του ICG είναι προσβάσιμη στην ηλεκτρονική διεύθυνση:
http://www.crisisgroup.org/~/media/Files/europe/balkans/macedonia/212%20Macedonia%20--%20Ten%20Years%20after%20the%20Conflict.pdf
defencenet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.