# #

10 Αυγ 2011

Θολώνει τα νερά με δηλώσεις για αύξηση της θητείας


  
Η κυβέρνηση προσπαθεί να κρύψει τις συνέπειες που έχει για την άμυνα η ενσωμάτωση της χώρας στα ΝΑΤΟικά δόγματα
Προαναγγελία αύξησης της στρατιωτικής θητείας αποτελούν τα όσα είπε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Π. Μπεγλίτης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ημερησία», όπου χαρακτήρισε «λάθος» τη μείωση της θητείας και τις συνεχείς προσλήψεις επαγγελματιών οπλιτών.
 Οι δηλώσεις Μπεγλίτη δε συνιστούν αλλαγή πλεύσης και προσανατολισμού των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά «πατάνε» σε οικονομικούς υπολογισμούς, με στόχο τη μείωση του κόστους που συνεπάγονται οι επαγγελματίες οπλίτες.

Σημειώνεται πως οι συνεχείς μειώσεις της στρατιωτικής θητείας από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ - σήμερα είναι 9 μήνες στο Στρατό Ξηράς ενώ σε Ναυτικό και Αεροπορία τείνει να διακοπεί η κατάταξη εφέδρων - έγιναν σε εφαρμογή της κατεύθυνσης του ΝΑΤΟ για σταδιακή κατάργηση της στράτευσης των νέων και αντικατάσταση των στρατευσίμων από επαγγελματίες οπλίτες. Ηδη, χώρες, όπως η Γερμανία, έχουν προχωρήσει στην πλήρη κατάργηση της υποχρεωτικής στράτευσης.
Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας προετοιμάζει το έδαφος για...
μια ενδεχόμενη αύξηση της θητείας στη βάση της παραδοχής της «ύπαρξης απειλών κατά της χώρας» και της «ανάγκης εξορθολογισμού και μείωσης των αμυντικών δαπανών». Υποκριτικά ανέφερε ότι «δεν θέλουμε τη δημιουργία ενός επαγγελματικού στρατού, για λόγους πολιτικού και οικονομικού κόστους, αλλά και γιατί μακροπρόθεσμα δημιουργούνται σοβαρά επιχειρησιακά και κοινωνικά προβλήματα».
Εξίσου προκλητικό ήταν και το κήρυγμα Μπεγλίτη προς τη νεολαία, την οποία η κυβέρνηση καταδικάζει στην ανεργία και την εξαθλίωση. Οπως είπε με θράσος, «πιστεύω ότι η νεολαία, εκτός από δικαιώματα, που οφείλουμε να υπερασπισθούμε, έχει και υποχρεώσεις απέναντι στην πατρίδα, που οφείλει να αναλάβει (...) Στους δύσκολους καιρούς που ζούμε η αντίληψη της "λούφας και παραλλαγής" για τη νεολαία μας δεν έχει θέση».
Σε κάθε περίπτωση, οι δηλώσεις Μπεγλίτη αποτυπώνουν το αδιέξοδο στο οποίο έχουν οδηγηθεί οι Ενοπλες Δυνάμεις λόγω της χαμηλής επάνδρωσης όχι μόνο των μονάδων αλλά και των οπλικών συστημάτων, ως συνέπεια συνολικά της υποβάθμισης της προσφοράς του στρατευμένου νέου και της αντικατάστασής του από τους επαγγελματίες οπλίτες. Είναι ταυτόχρονα το αδιέξοδο στο οποίο οδηγεί η υιοθέτηση των ιμπεριαλιστικών δογμάτων και η ενσωμάτωση των Ενόπλων Δυνάμεων στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, καθώς σε μόνιμη βάση 2.000 - 3.000 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, οι περισσότεροι επαγγελματίες οπλίτες, υπηρετούν στις ιμπεριαλιστικές αποστολές εκτός ελληνικών συνόρων.

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.